Weekly News

Nu tar Greater Copenhagen nästa steg SAMHÄLLE

Nu tar Greater Copenhagen nästa steg 


En tunnel mellan Danmark och Hamburg och en väl digitaliserad region. Det är några av satsningarna som Heino Knudsen ska driva framåt för Greater Copenhagen. Det är dags för Greater Copenhagen att ta nästa steg. Nu tar Greater Copenhagen nästa steg 


I framtiden kommer vi att få se en stark metropolregion där vi utvecklar nya verksamheter och möjligheter. En region som ska vara bra för alla att leva och bo i.

– Jag vet inte om det finns någon ”vanlig arbetsdag” här. Jag har mitt skrivbord på regionens kontor i Danmark, men mina arbetsdagar ser väldigt olika ut och jag är ofta och besöker olika platser i regionen. Både i Sverige och Danmark. Nu tar Greater Copenhagen nästa steg 


Orden kommer ifrån den danska socialdemokratiska politikern Heino Knudsen som i sommar har avklarat sitt första halvår som förman för Greater Copenhagen – satsningen som på sikt ska göra Öresundsregionen till en Europeisk stormetropol. Målet är en blomstrande, gränsöverskridande region med över nio miljoner invånare. Med en nordlig spets i norra Skåne och en sydlig i tyska Hamburg när den planerade tunnelförbindelsen under fehmarn-belt träder i kraft.

Heino Knudsen är ansvarig för att Greater Copenhagen går in i nästa steg. Ett ansvar som involverar en rad insatser på bred front.
– De tre senaste åren har gett oss ett gott grundläggande arbete och skapat samarbeten mellan kommuner i Sverige och Danmark för att få en stark metropol med fyra miljoner invånare, säger Heino Knudsen.


I sin nya arbetsroll har han valt att rikta in sig på olika fokusområden – digitalisering och infrastruktur är två av dem. Att kommunernas arbete ska digitaliseras är högprioriterat i hela regionen.
– Digialiseringsarbetet är helt avgörande. Om vi vill nå de möjligheter vi har i framtiden så ska vi sätta ännu mer fart på digitaliseringen. Vi ska hjälpa till med digitala lösningar på kommunerna och det är viktigt att vi skapar möjligheter för utveckling. Det ska vara en styrka men också en hjälp till våra turister, invånare och våra verksamheter. Vi har till exempel några områden på Själland i Danmark där säkert 20 procent av våra verksamheter och boliner har problem med internetuppkopplingen. Det är en katastrof 2018. Vårt mål är att göra kommunerna digitaliserade och då handlar det om både små och stora verksamheter.

Att ha en stark gränsöverskridande infrastruktur med både tåg och motorvägsförbindelser är också en grundpelare för hela regionen.
– När det kommer till infrastrukturen så är det största projektet just nu Fehrman Belt-förbindelsen som vi har planerat att bygga i många år. Det kommer att bli en växtmotor för hela Greater Copenhagen och ge oss helt nya möjligheter när det tar två timmar att ta sig från Köpenhamn till Hamburg med tåg, det råder det ingen tvekan om. Och plötsligt blir vi nio miljoner invånare i regionen, säger Heino.

LÄS MER: Företagandet blomstrar i Öresund 

Projektet med att bygga en tunnel för både motor- och järnvägstrafik under Fehmarn Bält-sundet har planerats i många år. Men efter att ärendet legat länge och väntat på de tyska myndigheternas godkännande närmar sig nu ett startskott för genomförandet.
– Vi närmar oss målsträckan nu. Vi har kämpat i många år för godkännandet och nu hoppas vi att det kommer i slutet av 2018. Det har varit en lång process och det ska bli skönt att kunna börja med det praktiska arbetet.

Förutom anknytningen till miljonstaden Hamburg står en rad olika engagemang på tur i regionen. Metroförbindelsen mellan Köpenhamn och Malmö och tunnelbygget mellan Helsingborg och Helsingör är två högprioriterade satsningar. Men för att gå från plan till verklighet i de tunga projekten krävs ett stort samarbete mellan de olika kommunerna i regionen.
– När vi talar om samarbetet, så råder det inget tvivel om att det kommer att ha betydelse. Först och främst är det mycket att ta hänsyn till när det handlar om två olika länder med olika företagskulturer och språk. Samarbetet är helt avgörande och kommer att ge oss en stark tillväxt, säger Heino Knudsen.

Och just samarbete är på många sätt A och O när det kommer till förutsättningar för att skapa en europeisk metropol.
– Jag tror att i framtiden får vi se en metropol, en region som samverkar tillsammans. Det har tagit några år att förstå, inom geografin, vikten av samarbetet. Men i framtiden ser vi nog varandras förutsättningar mer, vi kommer veta att tillväxten kommer gynna oss alla, säger Heino Knudsen och fortsätter;

– I framtiden kommer vi att få se en stark metropolregion där vi utvecklar nya verksamheter och möjligheter. En region som ska vara bra för alla att leva och bo i.

Fakta

Namn: Heino Knudsen

Ålder: 38 år

Yrke: Socialdemokratisk politiker i Danmark

Bor: Nakskov

Greater Copenhagen:

Område: Öresundsregionen, Skåne och Danmark.

Medlemmar: 79 kommuner, 3 regioner och 2 kommunförbund.

Största städer: Köpenhamn och Malmö.

Mål: Att med gränsöverskridande samarbete öka tillväxten och sysselsättningen i regionen. Detta genom bland annat marknadsföring, infrastruktur, arbetsmarknad och näringsliv

Dela artikeln

Journalist

Filip Beijer

Fler artiklar

European Media Partner

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på sex olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor