European Media Partner

Antalet brott mot äldre ökar – så skyddar du dig


Allt fler brott begås mot äldre. Som offer blir du inte bara av med pengar utan drabbas också på ett djupt känslomässigt plan.

CIRCA gruppen bildades 2009 som ett projekt då man inom polisen såg hur olika brott mot äldre hängde ihop. Förövarna tillhör internationella ligor som oftast sedan tidigare var dömda för liknande brott både i Sverige och utomlands. CIRKA fick ett nationellt uppdrag att ta fast dessa ligor. Ligorna efterlystes internationellt, greps och fördes till Sverige där de dömdes. Arbetssättet visade sig framgångsrikt och gruppen består av 12 personer som är lokaliserade i Vårgårda och Göteborg. Håkan Carlsson, chef för CIRCA gruppen, berättar att de kriminella oftast följer huvudvägnätet när de begår brott mellan storstäderna.
– Man talar om intrång i bostad, bedrägerier samt fickstölder, förklarar Håkan.

Intrång i bostad innebär att någon lurar sig in i bostaden genom att påstå sig vara från hemtjänsten eller ett servicebolag, till exempel. Medan en av gärningsmännen uppehåller den äldre tar sig den andre tar sig in i bostaden och stjäl värdesaker. Detta är den vanligaste typen av brott mot äldre, eftersom äldre ofta bor ensamma.

Bedrägerier är den näst vanligaste brottstypen mot äldre, särskilt digitala sådana. Särskilt vanligt är så är så kallade bankbedrägerier där man över telefon blir uppmanad att logga in på sin bank med bankdosa eller BankID – varav förövarna sedan tömmer bankkontot.

Fickstölder är också vanligt förekommande emot äldre. Det kan till exempel handla om att förövaren iakttar brottsoffret vid bankomaten för att sedan distrahera sitt offer och stjäla plånboken. Vid många av dessa brott mot äldre börjar brottsutövaren med att skapa ett förtroende hos offret och äldre personer är ofta inte heller så vana vid bank och data.
– Många anklagar sig själva för att ha litat på en främling och i många fall lever man med skammen i ensamhet för resten av livet, säger Håkan.

Intrång i bostad leder även till en känsla av otrygghet och en del tvingas att flytta för att ens kunna sova om natten. För att skydda dig själv menar Håkan att du ska lyssna till din magkänsla.
– Verkar situationen märklig så är den ofta det. En hantverkare dyker aldrig upp oanmäld, till exempel. Släpp inte in någon okänd i din bostad och håll ytterdörren låst, även om du är hemma, säger han.

Utanför hemmet är det viktigt att alltid hålla koll på sitt kort och skydda sin kod som man dessutom aldrig ska lämna ut till någon. Tycker du att någon är för närgången ska du säga ifrån. Du ska heller aldrig ha särskilt mycket pengar på det kort som koden är kopplad till. Håkan berättar att brottsutövarna både är otroligt skickliga och fingerfärdiga. Samtidigt som ligorna utvecklar sina brottsmetoder är det viktigt att polisen utvecklar sitt brottsbekämpande arbete och gör det riskfyllt att begå den här typen av brott, menar Håkan.

CIRCA-gruppen arbetar både brottsförebyggande och håller föreläsningar. Polisen, pensionärsorganisationerna och brottsofferjouren har även tagit fram studiecirkelpaket såsom ”Försök inte lura mig” för att medvetengöra och sprida information om hur man bäst skyddar sig. Det görs drygt 11 000 polisanmälningar av brott mot äldre varje år.
– Det är viktigt att så många brott som möjligt utreds för att ge offren upprättelse och för att få ett högt straffvärde som ger möjlighet till utvisningsbeslut mot utländska ligors medlemmar, säger Håkan. 

Dela artikeln

Journalist

Åsa Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor