European Media Partner

Barnmorska – ett yrke för framtiden


När man hör ordet barnmorska kommer man ofta att tänka på någon som hjälper bebisar till världen. Men yrket innebär många fler roller och nu finns ännu fler spännande möjligheter i och med digitaliseringen.

Att följa patienterna och stötta dem genom livets skeden är fantastiskt!”

– Jag läste först grundutbildningen till sjuksköterska, även om jag redan då visste att jag ville bli barnmorska. Mamma jobbade på kvinnokliniken så jag hade varit där hela min uppväxt. Jag jobbade ett tag som sjuksköterska, för jag kände mig för ung att bli barnmorska utan att själv ha egen livserfarenhet. Sjuksköterska passade mig inte så bra för jag vill gärna jobba med friskvård, säger Therese Sok, som arbetar som barnmorska.

Therese har jobbat som barnmorska i tio år och nästan lika länge har hon varit egenföretagare. Utbildningen till barnmorska gjorde att man verkligen blev förberedd för jobbet, tycker hon Att det är en specialistutbildning gjorde dessutom studierna roliga och alla som gick utbildningen var väldigt motiverade och intresserade av ämnena.
– Det var fantastiskt roligt. Jag kände mig så tacksam att få möjligheten att bli just barnmorska. Jag har aldrig tyckt att mitt arbete är tråkigt. Inte på tio år. Jag tycker att det ger mig något varje dag, det är många positiva möten.

Det som är så roligt med att vara barnmorska på mödravården, menar Therese är att man har en stödjande roll. Att följa patienterna från att de är unga och behöver preventivmedel, till att de träffar en partner och blir gravida till att göra cellprover och hjälpa äldre kvinnor i klimakteriet.
– Att följa patienterna och stötta dem genom livets skeden är fantastiskt! Jag jobbade tidigare på förlossningen. Även om det är härligt att få vara med i detta stora ögonblick i föräldrarnas liv, trivs jag bättre på mödravården. Där har man dessutom fasta tider och det är lättare att kombinera med privatliv och familj.

På förlossningen saknade Therese att kunna hjälpa föräldrarna under hela processen, då man går mellan olika förlossningssalar. Hon kände att hon saknade verktyg. I samma veva gick hon sin första profylaxkurs, lärde sig mer om avslappning och andning och hur föräldrarna kan hjälpa varandra vid förlossningen. Efter det började hon själv hålla kurser.

I dag håller Therese, via sitt privata företag Med Bebis, kurser i yoga, amningskurser, profylaxkurser och föräldrautbildning. Även om man som blivande eller nybliven förälder kan förlita sig på källor som 1177, så kände hon att det fanns ett tomrum att fylla på marknaden även digitalt. För att nå ut till fler föräldrar lanserar hon nu en online-portal, föräldrautbildning.se, där det finns information från det att du man bli förälder till att barnet är ett år gammalt.
– Där kommer att finnas massor av onlineutbildningar om allt från amning till blöjeksem och HLR, så att föräldrarna lätt ska hitta rätt information. Vi har haft hjälp av många kategorier inom vården för att få till en bred faktabas. Vi samarbetar med läkare, sjukgymnaster och sexologer. Upplägget är prenumerationstjänster eller billiga onlinekurser. Dessutom är många kurser berättigade som friskvård, avslutar Therese. 

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor