European Media Partner

Byggbranschen måste bli mer jämställd

”Det är den typen av tydliga signaler i bemötandet av olämpligt beteende som skapar verklig förändring och som jag hoppas kan inspirera andra till motsvarande initiativ.”

Byggindustrin har en mycket låg andel kvinnor och har en stämpel som lite traditionell och gammaldags. För att driva på utvecklingen mot mer jämställdhet startade ett par yngre kvinnor Jämställdhetsbygget.

Ina Djurestål är en av dessa kvinnor. Hon jobbar som civilingenjör i byggbranschen och tycker det är otroligt kul och inspirerande, något hon vill få fler att förstå.
– Jag tog initiativet till Jämställdhetsbygget redan när jag pluggade sista året på KTH och kände en stark längtan efter att börja jobba på ett bygge. Men jag blev varnad från flera håll om att det var en så traditionell och mansdominerad miljö att jag inte skulle trivas där. 

I stället för att låta sig skrämmas valde hon att försöka göra något åt det och fick idén till Jämställdhetsbygget. Det är ett pris som delas ut på Årets Bygge-Galan till ett initiativ inom byggbranschen som lett till en reellt förbättrad jämställdhet.
– Vi vill lyfta goda exempel på satsningar, initiativ och aktiviteter som har ökat jämställdheten inom byggbranschen. Förhoppningen är att priset leder till att fler tar reella initiativ som leder till en mer attraktiv byggbransch med ökad jämställdhet. 

Hon startade Jämställdhetsbygget tillsammans med tre andra unga kvinnor med kompetenser inom bland annat PR och kommunikation.
– Det första priset delades ut i våras vilket känns som en otrolig framgång. När vi började visste vi inte hur vi skulle skapa rätt plattform för priset, så det skulle kunna få tillräckligt genomslag. Men när vi kontaktade Sveriges Byggindustrier och deras VD Catharina Elmsäter-Svärd så nappade de direkt och genom deras stöd har priset nu fått den utformning vi hoppats, förklarar Ina Djurestål.

De valde att första året formulera rätt breda kriterier för att inte missa några bra initiativ. Kriterierna för Jämställdhetsbygget 2018, som delades ut 2019, var att det skulle vara ett initiativ, en aktivitet eller projekt som ska leda till en mer jämställd byggbransch och som har pågått under 2018. Vinnaren ska kunna presentera satsningen och dela med sig av sina erfarenheter på galan.

De fick in ett antal intressanta nomineringar som sedan bedömdes av juryn, där bland annat Catharina Elmsäter-Svärd sitter tillsammans med Byggnads ordförande Johan Lindholm och ett antal andra prominenta företrädare för byggbranschen.
– Det var kul att se vilka vitt skilda typer av initiativ som nominerades. Finalisterna blev till slut ett verksamhetsutvecklingsprojekt för hållbarhet och jämställdhet, en podd där två kvinnliga snickarlärlingar delar med sig av sina erfarenheter och en struktur för att aktivt jobba med jämställdhet i upphandlingar.


Syftet med Jämställdhetsbygget är att sprida goda exempel på hur man kan jobba med jämställdhet i det dagliga jobbet och visa hur tydligt agerande kan bli avgörande för förändringen framöver.
– Ett väldigt bra exempel på det är då man på en arbetsplats fann en porrbild uppsatt i fikarummet. I stället för att bara ta upp det på nästa möte och säga att det är ett oacceptabelt beteende, vilket de flesta nog hade gjort, så tog chefen tag i det på allvar.

Han kallade till sig alla underleverantörer och talade om vikten med att jobba med jämställdhetsfrågor på företagen och bad dem initiera sådant arbete på sina företag. Varje underleverantör fick i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur sådant beteende skulle undvikas framöver, utan en handlingsplan skulle de inte få fortsatta uppdrag.
– Det är den typen av tydliga signaler i bemötandet av olämpligt beteende som skapar verklig förändring och som jag hoppas kan inspirera andra till motsvarande initiativ.

Ina Djurestål trotsade som sagt alla varningar hon fick för att börja jobba i byggbranschen och jobbar i dag på Skanska, något hon definitivt inte ångrar.
– Jobbet har med råge överträffat mina förväntningar, det är otroligt intressant och lärorikt. Just nu jobbar jag i ett renoveringsprojekt på Kulturhuset i Stockholm, med ekonomistyrningen inom produktionsdelen där vi arbetar med att göra det så kostnadseffektivt som möjligt. Jag sitter i Kulturhuset om dagarna och att få jobba i en sådan miljö är helt fantastiskt.

Det är de tekniska installationerna som ska moderniseras och projektet beräknas vara klart om ett år och då är det dags för nya utmaningar för henne.
– Jag ser mycket fram emot att fortsätta utvecklas och lära mig mer inom byggbranschen. Jag kommer även fortsätta att driva Jämställdhetsbygget och att visa på att byggbranschen moderniseras. Själv har jag inte märkt något av en bristande jämlikhet, men jag vet att det finns på olika håll och hoppas kunna bidra till att det minskar framöver.

Byggbranschen måste bli mer jämställd

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor