European Media Partner

Coop storsatsar på säker och snabb e-handel

Catrin Folkesson ansvarar för Coops näthandel och menar att framtidens E-handel handlar om att sätta kundens behov i centrum och att ge den bästa upplevelsen och servicen.

E-handeln med mat har utvecklats mycket de senaste åren. Länge gick det långsammare än hos många andra branscher men nu ser man en förändring. Nu sker den största tillväxten inom E-handeln för mat i Sverige, menar Catrin Folkesson som är direktör för Coops näthandel.
– E-handelsbranschen för mat ser helt annorlunda ut idag jämfört med för ett år sedan, så det händer enormt mycket. Till exempel ser vi en tydlig förflyttning från färdiga matkassar till att kunderna själva vill plocka ihop sina matkassar och även kunna få med andra hushållsartiklar som till exempel toapapper och tvättmedel.


E-handeln ökar så pass mycket att logistiken blir en utmaning. Det blir svårare och svårare att köra ut varor från befintliga butiker. Därför har Coop i Stockholm jobbat från en så kallad Dark Store, ett stort E-handelslager för mat sedan många år.

Bakgrunden till dark store är att det går att plocka varorna i betydligt större volymer och mer effektivt där Coop har ett stort kundunderlag.
– Det är stor skillnad att jobba från ett E-handelslager som är optimerat för att plocka ihop order från E-handeln jämfört med en vanlig butik, som är byggd för att inspirera kunder och skapa matglädje, säger Catrin Folkesson.

– När det gäller vår logistik består den av två flöden. Dels att vi ska få in varorna till en Dark Store eller butik för att sedan packa ihop beställningen enligt kundens önskemål och det är ganska likt vårt tidigare varuflöde. Sedan har vi flödet från E-handel ut till kund, där vi i dag kör ut med bilar som går på biogas, dagen efter ordern är lagd. Men här kommer det att hända mycket den närmaste tiden, både vad det gäller leveranstid och var och hur kunderna får sin mat levererad, säger Catrin.


Coops Dark Store i Kungens Kurva var en flytt från en liknande anläggning som man hade i Högdalen, men denna har betydligt högre kapacitet. Det logistiska läget är såklart en viktig faktor när det kommer till en smidig E-handel.
– En dark store ska vara belägen på en plats så att leveranserna smidigt både kan komma in och ut. Men sedan klarar vi att leverera ganska långt från en dark store. Vi skulle till exempel kunna leverera till Linköping från Kungens Kurva.

Sveriges geografi, med ett avlångt och ganska glesbefolkat land betyder en utmaning för alla aktörer som sysslar med E-handel. Det här är Coop medvetna om.
– Ur ett E-handelsperspektiv med mat innebär det så klart utmaningar att kunna erbjuda leveranser i delar av landet som är relativt glesbefolkat. Idag når vi på Coop en bra bit över hälften av de svenska hushållen med våra leveranser, och även om vi ska öka takten på vår distribution kommer vi sannolikt aldrig att nå 100 procent.


Att verkligen lyssna på kunden är den bästa strategin på hur det går att utveckla kundernas upplevelser digitalt, menar Catrin Folkesson.
– Det är oerhört viktigt att verkligen satsa på att utveckla ditt erbjudande, den service och de upplevelser som skapar nytta för kunden. Det handlar om att göra det enklare för kunden att hitta prisvärd hållbar mat som både skapar matglädje och gör vardagen lättare. Dessutom förväntar sig E-handelskunder att kunna få snabba leveranser, dit de vill, när de vill och med rätt varor av hög kvalitet.


Frågan är då hur framtidens E-handel ser ut. Catrin Folkesson menar att allt handlar om att sätta kundens behov i centrum och att ge den bästa upplevelsen och servicen.

– Den som lyckas bäst med det kommer att vinna. Vi ser även att det blir allt viktigare för kunderna att handla från någon som delar deras värderingar, någon som värnar om bra kvalitet för såväl produkter, människor och miljö. Sedan bygger dagligvaruhandeln mycket på stora volymer, så för att bli lönsam kommer det också kräva en viss storlek.

Catrin tror att E-handeln fortsätter att utvecklas, och det gäller för Coop att vara proaktiva för att hänga med i utvecklingen.
– Vi tror på en kombination av kanaler. Coop ska vara där kunden finns. Ibland vill man köpa något på språng och då är en liten närbutik som Lilla Coop det som bäst fyller behovet. Nästa gång vill man passa på att handla i mobilen på vägen hem och då ska vi ha den bästa lösningen där. Vår bedömning är att den som har det bästa erbjudandet, i rätt tid, på rätt plats och med den bästa kundupplevelsen kommer att vinna.

Coop storsatsar på säker och snabb e-handel

Dela artikeln

Journalist

Fredrik Söderlund

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor