European Media Partner

Därför flyttar svenskar till Spanien!

Med önskan om ett varmt klimat, av ekonomiska skäl, för karriären eller bara för äventyret. Många är svenskarna som i dag skaffar utlandsboende och bara några timmars flygresa bort lever de ett avslappnat liv i solen.

Det är i dag fler och fler svenskar som väljer att flytta utomlands. I många fall är det ett varmare klimat som lockar samt det faktum att många människor säger sig behöva fler soltimmar än vad Sverige erbjuder. Även andra anledningar som jobb, karriär och studier får svensken att packa väskan och säga ”hasta la vista”. I dag bor cirka en av tio svenskar utomlands, jämfört med en av tjugo år 2012. Med utlandssvensk menas en person som är folkbokförd i Sverige och som bor utomlands mer än sex månader om året. De personer som på engelska kallas för ”snowbirds” och som syftar på någon som drar söderut under vinterhalvåret är exempel på dessa.


Det populäraste målet för utlandssvensken har länge varit USA, en betydligt yngre pärla, och något utav listans bubblare, är Kroatien. På andra och tredje plats kommer London och Oslo som tätt följs av solens paradis Spanien. Solkusterna Costa Brava, Costa Blanca och Costa del sol är här populära orter för utlandssvenskar, likaså för yngre, yrkesverksamma som för pensionärer. Här är det lätt att köpa eller hyra bostad, skatterna är lägre än i Sverige, sjukvården gratis och priserna generellt sett lägre.


I provinsen Málaga på Spaniens södra kust är koncentrationen av svenskar hög. Här hittar vi till exempel området Fuengirola utanför Málaga stad. Hit började svenskarna resa redan på 1950-talet och det finns här både affärer med svenska råvaror och svensk skola med undervisning från förskoleklass upp till gymnasienivå. Utmed den spanska kusten hittar vi andra populära orter som Marbella, Almuñecar, Nerja, Alicante och Torrevieja. Hit kommer många svenskar för att njuta av sol och värme, många gånger med golfen i fokus och den här kuststräckan erbjuder många bra banor.

Vi har kommit att sätta sin prägel på omgivningarna i många av dessa orter och i Torrevieja hittar man till exempel den så kallade svenska gatan med allt från svensk husmanskost till svenskt kaffe och andra delikatesser. Här saknar man ingenting hemifrån och kan samtidigt njuta av ett spanskt liv under solen. Inne i städer som till exempel Barcelona, Valencia och Málaga lever man stadsliv bland spanjorerna. Här blandas många olika nationaliteter på till exempel internationella företag och både antalet svenska arbetare och språkstudenter fortsätter att stiga i hela landet. Populära jobbområden för svensken i Spanien är bland andra telefonförsäljning samt serviceyrken inom turistnäringen. Nivån av spanska du behöver kunna varierar och på en del arbetsplatser krävs bara svenska och engelska. För ett liv i Spanien rekommenderas ändå att ta någon form av språkkurs, det är ju alltid trevligt att kunna kommunicera med folket på fiket eller din närmsta brödförsäljare.

Därför flyttar svenskar till Spanien!

Dela artikeln

Journalist

Åsa Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor