European Media Partner

Det lönar sig att lämna bort bokföringen

Många företagare tycker bokföring är ett nödvändigt ont. Det upplevs som krångligt samtidigt som man är orolig för att göra fel. Ett gott råd är därför att ta hjälp av ett proffs.


En ofrånkomlig del av allt företagande är att ha ordning och reda på företagets papper. Men många upplever bokföring som krångligt och tråkigt.

– De flesta företagare är ju specialister på något helt annat än ekonomi, säger Johan Markholm som driver redovisningsbyrån Marredo i Löddeköpinge. Då kan det vara besvärligt och tidskrävande att sätta sig in i alla regler som gäller.  

– Mitt bästa råd, och jag talar inte bara i egen sak, är därför att ta hjälp av någon som kan. Det lönar sig många gånger om och jobbet blir rätt gjort från början. Jag meckar inte med bilen själv för jag är rädd för att det blir fel och det tar lång tid för mig. Så om du inte meckar med bilen själv - lämna då även bokföringen till de som kan och gör det du är bäst på och tycker är roligast!


"Det är viktigt att personkemin stämmer och att det är lätt att få kontakt när jag behöver fråga något".

Mats Haglund driver ett byggföretag i Hofterup sedan flera år. Firman har framför allt specialiserat sig på att installera swimmingpooler men gör också till och ombyggnader av villor. 

– För mig var det självklart att ta hjälp med företagets bokföring redan från starten, säger han. Jag tycker att jag ska göra det jag är bra på och sedan låter jag andra göra det som de är bra på. 

– Som liten företagare är det svårt att hinna med, men framför allt att kunna sätta sig in i alla regler och bestämmelser. Jag tycker att man ska göra rätt för sig så därför är det viktigt att ha ordning och reda på allt från början. 

– Jag vill sova gott om natten!

Så när Mats Haglund skulle välja bokföringsbyrå ställde han upp ett antal kriterier. 

– Det är viktigt att veta vad man vill få ut av en samarbetspartner, säger han.

Till en början hörde han sig för bland kompisar och andra företag vilka bokföringsbyråer de använde sig av och vad de hade för erfarenheter.

– Självklart måste det finnas ett genuint kunnande av bokföringsarbete, att man klarar av hela jobbet ända fram till att årsredovisningen är klar. Samtidigt är det viktigt att personkemin stämmer och att det är lätt att få kontakt om man behöver fråga om något.

– För mig är det också viktigt att kunna få råd och vägledning i de fall det kan behövas. Både med vad man ska se upp med för att inte göra fel och hur man ska göra med exempelvis investeringar i företaget eller pensionsfrågor.


"Jag får hjälp med att förenkla och digitalisera ekonomiflödet så att det blir kostnadseffektivt".

Anna Sjödin är expert på att göra företag mer effektiva. Sedan ett 10-tal år driver hon Leanway i Kävlinge, med uppdragsgivare inom såväl näringslivet som statliga myndigheter, landsting och kommuner.

Mycket handlar om att minimera tidstjuvar genom bättre struktur och få människor i organisationer att arbeta mer effektivt tillsammans. Att helt enkelt frigöra mer tid och maximera fokus på värdeskapande uppgifter, som leder till resultat i stället för stress och övertid.
– För mig är det viktigt att leva som jag lär och därmed låta Marredo sköta bokföringen, så att jag själv kan frigöra tid att vara ännu mer ute hos mina kunder. Win-win, med andra ord, säger Anna.

– Det var också angeläget att hitta någon som jag kan lita fullt ut på när jag valde bokföringsbyrå, och som kunde hjälpa mig med det mesta, allt från stort till smått, säger Anna.
Att valet just föll på Marredo har också sin förklaring.
– Jag har träffat en av deras medarbetare tidigare i mitt yrkesliv, så jag visste att rätt kompetens fanns. Sedan tycker jag att de har en bra prismodell som gör att man redan på förhand vet vad saker och ting kostar. Man slipper därmed tråkiga överraskningar.
– Behöver man rådgivning finns de också alltid till hands och jag uppskattar även att de uppmuntrar till att förenkla och digitalisera ekonomiflödet så att det effektiviseras för båda parter.

– Jag känner mig trygg med Marredo och kan därför rekommendera andra företagare som behöver hjälp att ta kontakt med dem och få tid över att göra något roligare än bokföring, avslutar Anna.


Fakta

Marredo i Löddeköpinge startade 1992 och i dag är vi en handfull erfarna redovisningsexperter som hjälper både små och medelstora företag som valt att lägga ut sin ekonomifunktion externt. Vi arbetar även med löneadministration, deklarationer, skatterådgivning och bolagsbildning. Våra kunder är verksamma inom många olika branscher och finns företrädesvis i västra Skåne. Läs gärna mer på marredo.se


Det lönar sig att lämna bort bokföringen

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor