European Media Partner

Effektiv logistik en avgörande nyckel till snabb succé


Fashionföretaget Boozt.com är en succé. På bara några år har e-handelsföretaget med huvudkontor i Malmö gått från noll kronor till en omsättning på över två miljarder. En av nycklarna till framgången stavas smart logistik, som utvecklats internt i företaget.

”Självklart spelar vårt lager och vår logistik en helt central roll för vår framgång.”

Boozt har merparten av sina kunder i Sverige, Danmark, Norge och Finland, men kunder från andra länder runt om i Europa hittar också till sajten.

Varje dag besöker i genomsnitt 300 000 kunder webbshopen och från företagets centrallager strax utanför Ängelholm levereras i snitt 7 000 försändelser dagligen.
– Självklart spelar vårt lager och vår logistik en helt central roll för vår framgång. Sedan starten för sju år sedan har vi sedan något år flyttat in i vårt tredje lager som är på 42 500 kvadratmeter med möjlighet att expandera till cirka 100 000 kvadratmeter, säger Niels Hemmingsen som är COO på Boozt.com.

LÄS MER: Är omnikanal lösningen för svensk handel? 

Att valet föll på just Ängelholm förklarar Niels Hemmingsen med det strategiska läget, med närhet till både E6 och E4 samt hamnen i Helsingborg och flygplatsen i Ängelholm. Dessutom har det varit enkelt att rekrytera medarbetare genom ett samarbete med bland annat bemanningsföretaget Logent och Ängelholms kommun.
– Många som just kommit till Sverige får sin första kontakt med arbetslivet på det här sättet och vi är glada för att kunna bidra till att fler snabbare kommer i arbete, säger Niels Hemmingsen. Verksamheten i lagret pågår dygnet runt med 60 personer per skift som arbetar treskift.


Själva lagret är ett samarbete med Catena och skräddarsytt för Boozt.coms behov. Därmed sagt att det inte är vilket lager som helst.
– Det är anpassat helt och hållet för att snabbt kunna expediera kundernas beställningar. Teknologin bakom, som vi utvecklat helt på egen hand tillsammans med Element Logic (leverantör av Autostore), gör det möjligt att på samma yta kunna expediera fler order än vad man traditionellt brukar göra, och lagerhålla fler produkter på en mindre yta - i storleksordningen ett till fyra. Men vi har också varit nog med att hitta lösningar som ligger helt i linje med vår miljöpolicy, berättar Niels Hemmingsen.


Som exempel nämner han att energiförbrukningen kunnat sänkas med hela 90 procent jämfört med vad som annars är brukligt i traditionella lagerbyggnader. Mycket arbete har också lagts ned på lagrets exteriör för att det ska smälta in i det omgivande landskapet.
– Lagerbyggnader brukar sällan vara vackra, men vi har försökt att skapa en byggnad som ser spännande ut när man passerar på E6:an utan att den ska ta överhand samtidigt som den fyller de logistiska behov vi har. Till exempel har vi planeringar och fontäner utanför samtidigt som vi skapat en nattbelysning som är iögonfallande.

– Att vi tänkt rätt, bevisas bäst av att vi har fått pris för vårt nya lager, och det är vi naturligtvis extra stolta för, avslutar Niels Hemmingsen. 

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor