European Media Partner
Elbilen är på framfart i Sverige, det rapporterar miljöutveckling.se Enligt prognosen kommer en fjärdedel av alla bilar i Sverige vara laddningsbara till 2021. MILJÖ OCH HÅLLBARHET

Elbilen på framfart i Sverige

Elbilen är på framfart i Sverige, det rapporterar miljöutveckling.se Enligt prognosen kommer en fjärdedel av alla bilar i Sverige vara laddningsbara till 2021. 


Andelen laddningsbara fordon kommer att öka med drygt 9 procent det kommande året, säger Bil Swedens prognos. 

Försäljningen av elbilar i Sverige har slagit rekord flera år i rad. I mars 2018 slogs ytterligare rekord när över 50 000 elbilar rullade längs landets vägar. Elkraftbranschen Power Circle rapporterade en ökning på 2 000 bilar. 

En bidragande faktor tros vara de ökade subventiorna som Bonus-malussystemet innebär. Bilar som släpper ut högst 60 gram koldioxid per kilometer får en ekonomisk bonus på upp till 60 000 kronor, säger reglerna som klubbades i somras.
– Jag skulle definitivt rekommendera en elbil ur miljösynpunkt, dels så kan man tjäna in det ekonomiskt, trots den dyrare investeringen eftersom det kostar mycket mindre att köra, säger Frances Sprei, forskare inom hållbar mobilitet på Chalmers till miljöutveckling.se 


Enligt branschorganisationen Bil Sweden förväntas Ketchupeffekten av laddningsbara fordon att öka kommande år. Anledningen är att över 100 ladningsbara modeller kommer att släppas på den svenska marknaden. Andelen laddningsbara fordon kommer att öka med drygt 9 procent det kommande året, säger Bil Swedens prognos. 

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att försäljningen av elbilar i Europa går långsamt. Av antalet nyregistrerade fordon på kontinenten för en blygsam procent av fordonen. Tidningen rapporterar att det land som sticker ut ur trenden är Norge. 
Där antar man att den positiva trenden kommer från rejäla subventioner på köp av elbilar. Det återstår att se om Sverige kommer att följa den positiva trenden. 

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor