European Media Partner

Elitserien i CS:GO tar Sverige tillbaka till toppen


CS-legenderna Tommy ”Potti” Ingemarssons och Emil ”HeatoN” Christensens satsning på ett seriesystem börjar ge resultat.

Vi känner ett ansvar för communityt

Tidigare i höstas drog tredje säsongen av elitserien i CS:GO igång. Den här gången har serien utökats från 12 till 14 lag och de tävlar om den totala prispotten på över en miljon kronor. Serien startades av de före detta världsmästarna i CS Tommy ”Potti” Ingemarsson och Emil ”HeatoN” Christensen med målet att ta Sverige tillbaka till världstoppen.
– Vi ville bygga en ny infrastruktur för lokal esport. Allt fokus har tidigare satsats internationellt, vilket är konstigt för så är inte fallet om man kollar på traditionell idrott. Vår vision har varit att skapa en infrastruktur där man kan följa lokala lag, städer spelare och talanger, inte bara världstoppen. Precis som att man går och kollar på SHL i hockey och Allsvenskan i fotboll. Den strukturen vill vi bygga för esporten, säger Tommy Ingemarsson.


I högstaserien spelar lag från hela Sverige och därunder finns fyra serier som är indelade efter region Syd, Nord, Öst och Väst. Alla möter alla två gånger i matcher som vid vinst ger tre poäng och vid övertidsseger ger två poäng. Vinnaren i varje regionsserie går direkt upp till Elitserien och ytterligare några får kvala. Till regionsserierna spelas det inför säsongen kval med upp till 64 lag. Vem som helst kan registrera lag och kvala till regionsserierna, man behöver vara fem till åtta spelare. I varje match spelar fem personer och minst tre av dem måste vara från den region laget representerar.
– Vi vill bygga långsiktigt och skapa en hälsosam ruljangs mellan serierna. Det ska kunna röra sig rätt snabbt och att man inom ett till ett och ett halvt år ska kunna spela i högstaligan, säger Tommy Ingemarsson.


I början av 2000-talet var Tommy Ingemarsson och Emil Christensen med och startade Ninjas in Pyjamas, eller NiP som de kallade sig. De tillhörde den absoluta världseliten i Counter Strike och var länge betraktade som det absolut bästa CS-laget i världen. De var pionjärer inom esporten, både i Sverige och internationellt. Men, på den tiden hade Sverige en annan ställning i esporten än i dag.
– Förr kunde det vara fyra till fem svenska lag som låg topp tio internationellt i CS, nu har vi knappt något lag alls, säger Tommy Ingemarsson.

Han ser tennisen som ett avskräckande exempel. En sport där Sverige en gång var dominanta, men där man i dag är långt ifrån världstoppen.
– Vi har ju Ymer, men annars är vi en skitnation i dag och håller på att bli det i esport också. Vi vill bromsa den utvecklingen och ta oss tillbaka till toppen. Då behövs det att det fylls på med organisationer och talanger. Vi känner ett ansvar för communityt, säger Tommy Ingemarsson.

För några år sedan såg han och Emil Christensen hur världseliten blev allt mer stängd och började styras av några få stjärnorganisationer. När de själva slog igenom såg serversystemen annorlunda ut och det var lättare att ta sig fram. Då kunde de flesta lagen som låg topp tio i Sverige också hävda sig internationellt, något som är otänkbart i dag.
– Det är svårare i dag. Förr var vi bortskämda med att det fanns många organisationer som tog med spelare. I dag vill alla tas upp av de befintliga organisationerna, men det är väldigt få som kan det. Vi i NiP var framgångsrika för att många var hack i häl och konkurrensen var hård. I dag är det inte på samma sätt, säger Tommy Ingemarsson.

När eliten stängdes hamnade Sverige på efterkälken. Tommy och Emil visste att många svenska CS-spelare efterfrågade ett nationellt seriesystem. Det behövde göras en gedigen satsning och de insåg att de själva hade erfarenheten som krävdes.
– Vi hade själva varit spelare och samtidigt byggt en organisation, så vi visste vad som krävdes både på organisationssidan och från spelarnas sida. Vi har ett helhetstänk, säger Tommy Ingemarsson.

Bara ett och ett halvt år in i satsningen börjar de se resultat. Kvaliteten har ökat och många svenska lag nosar på internationell toppnivå. Dessutom börjar allt fler satsa när de ser hur mer sponsorpengar trillar in till de svenska lagen.
– Förra året var det ett lag som det gick lite knackigt för som fick nya sponsorer och kunde börja satsa som nu utmanar internationellt. Tidigare har många gett upp för att det är långt till toppen, men nu har de möjlighet att satsa tidigare och hålla på längre, säger Tommy Ingemarsson.

Tommy och Emil är överraskade över att de redan efter ett och ett halvt år ser att det börjar röra på sig, och att satsningen fått så stort gensvar.
– Det är fortfarande en liten bit kvar men vi ligger mycket närmre toppen nu än för ett och ett halvt år sen. Vår vision är att det knappt ska skilja sig åt och att topplagen i Elitserien ska kunna utmana internationellt, säger Tommy Ingemarsson. 

Fakta

Fakta: ELITSERIEN I CS:GO

Vem kan delta? Alla kan registrera lag och kvala till en regionsserie.

Anmälan görs via esportal.com.

Tidigare vinnare: EsportsAdviser och Lotb.

Dela artikeln

Journalist

Jonatan Westerlind

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor