European Media Partner

En förening för de äldre 


Idén med en förening för äldre började 1988 med att några kollegor inom Medborgarskolan som skulle gå i pension. De ville fortsätta hålla kontakten. Hur skulle de göra för att inte tappa bort varandra?

Mat, konst, vinprovningar, besök på museer och andra utflykter är det som uppskattas mest.

Någon noterade att det finns en förening som heter Aktiv Ungdom. Varför inte bilda föreningen Aktiva Seniorer? Förslaget togs emot med stor entusiasm och har i dag spridit sig till hela Sverige. Ordförande är Diwert Fredler som vid sin pensionering 2007 gick in som aktiv i föreningen.

Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell organisation med syftet att främja seniorers gemensamma intressen. Förbundet är riksomfattande och bygger på lokala föreningar. För närvarande finns det omkring 50 föreningar med tillsammans över 20 000 medlemmar. Verksamheten är uppbyggd på medlemmarnas kunskap och engagemang. Aktiva Seniorer är religiöst, partipolitiskt och pensionärsfackligt obundna.


Föreningen ordnar
många spännande och givande aktiviteter. Man bjuder in till det goda samtalet, medlemsmöten, man äter tillsammans, går på teater, opera, museum eller besöker konstrundor. De årliga golfrundorna är mycket eftertraktade. Ibland blir det utflykter och snart stundar en julkryssning. Ofta kan det helt enkelt handla om att mötas för att prata om livets mening.

– Mat, konst, vinprovningar, besök på museer och andra utflykter är det som uppskattas mest, säger Diwert.


Ett exempel på
en populär aktivitet i Stockholm är gemensam matlagning. Man träffas tre, fyra gånger per termin och lagar en trerättersmiddag, äter tillsammans och tar ett glas vin. Värden och arrangören för träffarna är en man på 86 år som har varit med från allra första början. Det brukar snabbt bli fullbokat på träffarna.

– Ja, det är verkligen en träff som många av medlemmarna älskar, intygar Diwert.


En annan aktivitet som föreningen bjuder in till är att besöka Pressbyråns museum. Det handlar om historien efter kriget och hur dagstidningarna kom ut till folket. Och pressbyråns utveckling som distributör av dagstidningar till kiosk och i dag en närapå välsorterad matbutik. De besöken brukar väcka stort intresse bland föreningens medlemmar.


Föreningen Aktiva Seniorer betyder oerhört mycket för många äldre. Flertalet, i synnerhet kvinnor, blir ensamma på äldre dagar och uppskattar att få komma ut. Kanske bor barnen på annan ort. Eller så har de bott utomlands under en längre tid, flyttar hem och har inte kvar sitt sociala umgänge. De flesta i föreningen är kvinnor, vilket är vanligt i föreningslivet i stort, men de finns även herrar som uppskattar föreningen och gemenskapen.


Om Diwert fick önska sig något är det att fler skulle engagera sig i föreningen. Ofta är det bara en liten klick av eldsjälar som arbetar, vilket är vanligt även i andra sammanhang. Om fler kunde hjälpa till skulle det avlasta och varmt uppskattas.

– Det kan vara så enkelt som att hjälpa till med att ställa i ordning lokalen och duka fram fika, föreslår Diwert.

Dela artikeln

Journalist

Hanna Engström

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor