European Media Partner

Esporten är en sport - Oavsett om du håller med eller inte


Den vanligaste kommentaren som jag får när jag pratar om esport är: ”Men är det verkligen en sport?”. Varför skulle det inte vara det?

För oss som utövar esport kommer det alltid att vara en sport,

Sverige har historiskt sett haft ett brett utbud av idrotter. Sett till vår lilla folkmängd är det otroligt att vi varit så framgångsrika i så många olika idrotter. Det skulle inte varit möjligt utan allt engagemang som föräldrar och tränare lagt ner tillsammans med stödet som kommuner erbjudit.

Sverige är också ett av de mest framgångsrika länderna inom esport. Vi har länge varit ledande i utvecklingen och vi har spelare på toppnivå i så gott som alla spel. Vi har dessutom en uppsjö av medaljer att visa upp.

Städer budar över varandra för att få stora esportevenemang med professionella spelare till sina arenor. Men få stöttar de ungdomar som i framtiden ska spela i de stora evenemangen.

Att utöva esport är tyvärr inte billigt. En dator som krävs för de mest krävande spelen kan kosta uppåt 20 000 kr. Det innebär att många inte har råd att utöva sporten. Att som kommun bygga ett esportcenter där ungdomar kan träna och spela tillsammans skulle underlätta för de lokala idrottsföreningar som vill bredda sin verksamhet och starta en esportsektion. Men, då esporten inte är erkänd av Riksidrottsförbundet (RF) har både kommuner och föreningar svårt att motivera budget och engagemang för att bygga sporten.

Internationellt är esporten erkänd som idrott i mer än 30 länder. Antalet länder har ökat kraftigt de senaste åren och fler länder kommer inom kort att göra detsamma. I Sverige har RF istället ändrat definitionen på idrott vilket troligen gör det svårare för esporten att bli erkänd.

Under 2020 diskuteras frågan om det internationella esportförbundet ska bli medlem i GAISF. GAISF är ett förbund för alla erkända internationella idrottsförbund, som ett internationellt RF. Kravet för medlemskap är att sporten är erkänd i 40 länder. Esporten är snart där.

Om vi får ja från GAISF är nästa steg att söka medlemskap i olympiska kommittén (IOK). Ska Sverige då hänga med och fortsätta ta medaljer eller ska vi bli omsprungna av andra länder?

För oss som utövar esport kommer det alltid att vara en sport, oavsett vad som beslutas på RF:s stämma. Esporten kommer att fortsätta växa. Risken är dock att om inte alla som vill har möjlighet att vara med så kommer vi få en exkluderande rörelse istället för en inkluderande.

Vi kommer fortsätta att bygga svensk esport och göra vad vi kan för att så många som möjligt kan vara med.

Magnus Jonsson. Ordförande, Svenska Esportföreningen

Styrelseledamot, Internationella

Esportförbundet

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor