European Media Partner
Ett nyår fyllt med bubblor LIVSSTIL

Ett nyår fyllt med bubblor

Champagne på nyårsafton är ett måste, enligt många människor. Den bubblande, smakrika drycken har en härligt lyxig touch som passar för det storslagna firandet. Någonting som har blivit mer och mer populärt på senare tid, är att bygga hela nyårsmiddagen runt champagnen, vilket sätter guldkant på hela firandet.

Från aperitifen till ostbrickan, genom måltiden och fram till tolvslaget.

Men hur sätter man ihop en sådan middag? Vi tog ett snack med Richard Juhlin – champagneexpert och inofficiell världsmästare i champagneprovning, för att ta reda på hans bästa tips.

Vem är Richard Juhlin?

– Jag trodde att jag var en vanlig kille, men det är jag nog inte. Jag är nämligen champagneexpert som är utrustad med ett fotografiskt doftminne, som har hjälpt mig att bli exceptionellt bra på att testa champagne.

Det har varit en lång resa som började när Richard var åtta år gammal och åkte till Moseldalen med sina föräldrar. De hade tänkt prova vin själva, men på en specifik gård tyckte vinmakaren att Richard kunde få dofta och läppja på hans viner med låg alkoholhalt.

– Vinmakaren berättade om skillnaden mellan två berg där han odlade druvor. Platserna hade olika jordmånskaraktär, eller terroir som vi nördar säger. Vi fick i uppgift att få pussla ihop vilka viner som kom från vilken årgång och terroir. Jag den enda som klarade uppgiften. Det var en ögonöppnare och en egoboost. Jag insåg att jag kunde det där!

Richards passion inför champagne började när han som ung började dricka spansk Cava.

– Jag drack bara cava, tills en bekant tog med en flaska äkta Gula änkan. De smakerna var otroliga. Jag började köpa en ny flaska champagne varje vecka för att utforska champagnevärlden. På den vägen är det.


Kan man servera champagne genom hela nyårsfirandet?

– Absolut! Jag tycker att Champagne ska serveras genomgående under hela nyårsfirandet. Från aperitifen till ostbrickan, genom måltiden och fram till tolvslaget. Det här har jag tjatat om i många år, men mött ett visst motstånd. Man vill ha sin oxfilé och sitt rödvin och tänker att man sparar champagnen till tolvslaget. Tack och lov har fler och fler börjat tänka om.

Det är otroligt festligt med champagne och drycken passar mycket bra till mat, oavsett om man serverar tre, fem eller sju rätter.

Hur ska man gå till väga?

– Grundregeln är enkel: Börja med lättare, yngre champagner och arbeta dig uppåt mot äldre och lite tyngre grejer. Till förrätten, förslagsvis löjrom eller skaldjur kan man servera en ung champagne av Chardonnaydruvor. Gå vidare till en härlig fiskrätt – kanske pocherad torskrygg, slungade grönsaker och beurre blanc. I stället för oxfilé kan man servera en härlig majskyckling, eller varför inte ett rosastekt ankbröst med frasig rösti? När vi närmar oss de tyngre rätterna, serverar man förslagsvis äldre champagner med mer Pinot Noir-druvor. Skippa de söta efterrätterna, satsa i stället på en härlig ostbricka. En efterrätt som är för söt kommer att få dina smaklökar att domna av. Resultatet blir då att champagnen bara smakar bittert. Ska ni stå ute och huttra vid tolvslaget, kan ni lika gärna skåla med ett mousserande vin. Spara den fina champagnen till när ni är inne i värmen och kan njuta av champagnens smak helt och hållet.


Vad ska man dricka om man inte vill dricka alkohol?

– Det finns många bra alternativ! Jag rekommenderar att man prövar mina alkoholfria mousserande viner. De är faktiskt bäst i Sverige! Till skaldjur och fisk tycker jag att en Blanc de blanc fungerar fint. Till fågel och ost passar rosé bäst.

Finns det några fällor man ska undvika?

– Det vanligaste felet folk gör är att de sparar champagnen till sist, efter en söt dessert. Man öppnar sin bästa flaska champagne vid tolvslaget, när smaklökarna är avdomnade och man står ute i kylan och fryser.

– Om man ska dricka champagne, tycker jag att man bör satsa på ordentliga glas. Många dricker sitt bubbel ur spikraka champagneflöjter eller Dry Martiniliknande kupor. Det känns kanske festligt, men champagne behöver glas med smalare öppning och en bredare bas mitt i glaset. På så sätt kommer alla hundratals aromer till sin rätt!


Richard Juhlin har mycket på gång just nu. Hans hemsida, champagneclub.com kommer med en nylansering som världens största oberoende champagnesajt med information från hela champagnevärlden. Dessutom håller han på att släppa en app – Champagne Hiking. Den kommer bli champagnevärldens Instagram, där bubbelnördar från hela världen kan lägga upp bilder och interagera med varandra.

Sist men inte minst står han för en digital Master Class i fjorton episoder. En perfekt julklapp till den som vill lära sig mer om den härliga drycken.

Ett nyår fyllt med bubblor

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor