European Media Partner

Ett traineeprogram ger oanade möjligheter

Traineeprogrammet erbjuder enastående möjligheter till ett brett företagsperspektiv och ett oöverträffat nätverksbyggande, menar Maria Frendin, nuvarande platschef på Parker i Trollhättan, som själv gick Parkers traineeprogram 2004.

Det internationella teknikföretaget Parker Hannifin är ledande inom området rörelse och rörelseteknik. På Parker i Trollhättan utvecklas och tillverkas hydraulpumpar till bland annat lastbilar och skogsmaskiner.

Parker har precis som många andra en utmaning vad det gäller den långsiktiga kompetensförsörjningen – det är många som nu jagar ett begränsat antal universitetsingenjörer. Som en del i det aktiva arbetet med rekrytering av talanger, som kan vara med och utveckla företaget, satsar man mycket på just sitt traineeprogram med inriktning mot såväl marknad och Supply Chain, som produktion eller produktutveckling.
– Det är absolut en viktig del eftersom den typen av rekryteringar ofta blir lyckosamma, förklarar Maria Frendin och fortsätter:

– Personerna som antas får en fantastisk möjlighet att utvecklas, samtidigt som en traineeplats ger en trygghet som man kan sakna i många andra situationer. Parker skräddarsyr inte bara utvecklingsprogrammet utifrån individens behov och ambition, utan ger också det stöd man kan behöva, med bland annat en mentor som gör att man kan utvecklas i en trygg och därmed främjande miljö. Genom att prova på tre olika jobb inom traineeprogrammet kan individens styrkor, talanger och ambitioner matchas på ett bra sätt med företagets behov.

Maria, som själv brinner för ledarskap och framför allt lagarbete, medger gärna att Parkers traineeprogram erbjöd bästa möjliga start på hennes egen karriär och att hon fick med sig väldigt mycket värdefullt från sin traineeperiod, förutom helhetsperspektivet och nätverket:
– Genom att man får en inblick i hela organisationen skapar det bra förutsättningar för att senare kunna bygga ihop de olika delarna i välfungerande team där de olika länkarna kompletterar varandra på bästa möjliga sätt. Detta är något som jag ser som både effektivt och för egen del oerhört tillfredsställande.

Även om ett traineeprogram erbjuder lysande möjligheter för den framtida karriären gäller det att ha rätt inställning för att få med sig så mycket som möjligt för den fortsatta karriären, något som Maria tycker är viktig att betona:
– Förutom en stor portion nyfikenhet är det viktigt med tålamod. En akademisk utbildning är givetvis mycket viktig, men man har fortfarande mycket att lära och det tar tid. Dessutom är det viktigt att vara ödmjuk framför allt inför den erfarenhet som många av ens kollegor faktiskt besitter och som de förskansat sig under många år på företaget.

Här ser Maria, med ett förflutet som fotbollsspelare, också en tydlig möjlighet:
– Här kan man få ihop lagdelarna – nyfikna, entusiastiska nyutexaminerade studenter till bredden fyllda med kunskap tillsammans med seniora medarbetare med lång och gedigen erfarenhet ger en effekt där summan av helheten är betydligt större än summan av delarna. Precis som i fotbollen där lagdelarna måste fungera i total symbios.

Ett traineeprogram ger oanade möjligheter

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor