European Media Partner
Fem tips: Så skyddar du dig från förkylningen i höst HÄLSA

Fem tips: Så skyddar du dig från förkylningen i höst

Vill du komma undan förkylningen i höst? Vi ger våra fem bästa tips! 

Människor kommer dagligen i kontakt med bakterier och potentiella sjukdomar, det är ingenting nytt. Samma sak gäller när det kommer till risken att blir drabbad av smittor och infektioner – men vissa smittvägar är vanligare eller ovanligare än andra.

En infektion uppstår när en bakterie, ett virus eller något annat smittoämne tar sig i din kropp. Men att bära på en bakterie innebär inte att man per automatik blir sjuk, eftersom kroppen har ett eget inbyggt försvar mot dessa smittoämnen. I de allra flesta fallen kommer ingen sjukdom att bryta ut, och du kommer inte märka särskilt mycket.

I vissa delar av världen, framför allt Asien och Afrika, är risken att bli smittad av insekter betydligt större än i vårt nordiska klimat. Till exempel är Malaria och Denguefeber sjukdomar som smittar genom kontakt med myggor minimalt existerande i Europa i dagsläget, men relativt vanliga i Afrika, Asien och Sydamerika. Men risken att bli smittad av Borrelia eller TBE genom ett fästingbett är en risk för alla som tar en promenad på sommargröna ängar.

Ett av de vanligaste sätten för sjukdomar att spridas är genom luften. Luftburen smitta uppkommer när mikroorganismer som innehåller smitta torkar ihop till kärnor som lätt färdas genom luften och sedan andas in av intet ont anande människor. Den vanligt förekommande förkylningen eller influensan är ett typexempel på en sådan smitta – betydligt allvarligare sjukdomar är tuberkolos och vattkoppor, den senare kan vara livshotande ju högre upp i ålder den smittade personen är.

Luftburen smitta kan spridas utan att sändaren eller mottagaren andas in eller ut.

Det förekommer också då stora sår i huden – eksem eller brännskador blir infekterade med bakterier som stafylokocker eller MRSA, en antibiotikaresistent bakterie mer känd som Sjukhussjukan.

Vill man undvika att bli smittad av bakterier och förebygga att bakterierna sprids, är det viktigt att bryta smittvägen. Det kan låta basalt, men den bästa lösningen är att hålla en god personhygien – särskilt fokus bör ligga på att tvätta händerna noggrant.

För mer allvarliga sjukdomar kan vaccination vara en mer effektiv lösning – i Sverige har vi till exempel haft en historiskt låg utbredning av mässling sedan staten ordinerade att småbarnsföräldrar vaccinerar sina barn i tidig ålder.

Infektionsguiden ger följande tips på hur man skyddar sig från infektioner:

1. Det allra viktigaste att tänka på för att skydda dig mot smitta är en bra handhygien. Tvätta händerna med flytande tvål ofta och noggrant, speciellt innan du äter, innan du rör vid ögon och mun och efter att du hälsat på någon som kan bära på smitta.

2. Använd handsprit som komplement, inte minst när du saknar tillgång till tvål och vatten.

3. Om det är möjligt, undvik nära kontakt med infekterade personer. Smitta sprids lättare inomhus, så för att minska risken att du själv smittas kan du vädra ofta, vara utomhus så mycket som möjligt och undvika att vistas i inomhusmiljöer där det samlas mycket människor.

4. Genom att äta bra mat, sova ordentligt, motionera och undvika stress och alkohol hjälper du din kropp att hålla sig stark och frisk. Immunförsvaret, som ska bekämpa de infektioner vi då och då råkar ut för, försvagas när vi till exempel är trötta.

5. När det är särskilt viktigt att inte blir smittad går det även vaccinera mot en del infektionssjukdomar, som till exempel influensa.

Källa: Infektionsguiden 

Fem tips: Så skyddar du dig från infektioner i vinter

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor