European Media Partner

Flytta till avkopplande Mallorca

Mallorca bjuder på högklassig golf, fantastiska viner och delikata tapasrätter. Kulturen som bejakar att ta en siesta har aktiviteter att erbjuda alla, från proffsspelaren, till minstingen som precis börjat få upp ögonen för sporten. 

Att flytta till Mallorca på hel- eller deltid är en dröm som kan bli sann. Den vackra och natursköna ön är en samlingsplats för livsnjutare av alla dess slag. Bland annat sägs platsen vara en av Europas bästa golfparadis och här ligger omkring 20 olika banor med någonting för alla. Många av golfbanorna på ön är placerade mitt bland otroliga omgivningar med utsikt över både kusten och bergen, mitt bland grönska och kilometerlånga grässlätter.

Du som är nyfiken på att flytta till Mallorca kan glädjas med att slippa regniga dagar. Däremot finns det en del att tänka på när du väl har bestämt dig. Det första du behöver är ett NIE-nummer (Numbers de Identificación de Extranjero), alltså din spanska skattekontoreferens som identifierar dig som utländsk medborgare. Det ger dig rätten att hyra lägenhet, ta lån, starta företag och så vidare. Efter det kan du hitta en erfaren agent som kan hjälpa dig med en bostad. Ska du köpa en bostad rekommenderas att en advokat följer dig genom processen för att se så att allt går rätt till.

Om du önskar öppna ett bankkonto har du som i andra länder, privatägda eller statliga banker att välja mellan. Bancos betyder att det är privatägt eller aktiebolag och Cajas innebär att de är statligt ägda och ofta mycket mer lokala. Tänk på att alla inte pratar engelska, därför kan det vara bra att ha med någon som kan översätta åt dig under bankmötet.


Sjukvårdssystemet på ön är bra med korta väntetider. Här finns både privata och statliga sjukhus. Arbetar du i Spanien har du rätten att få gratis sjukvård, annars kan du skaffa dig en privat sjukvårdsförsäkring. 

Är tanken att ni ska flytta med barn, finns flera internationella skolor, bland annat Svenska Skolan på Mallorca. Men kom ihåg att sätta upp er i kö i tid.

Mellan månaderna maj och september regnar det i stort sett inte alls på Mallorca. Det gör det enkelt att upptäcka lantliga omgivande byar, ligga ovanför vattenbrynet på stranden och koppla av eller åka ut till en av golfklubbarna.

För dig som önskar finslipa på ditt spel, erbjuder många av klubbarna golfskolor på diverse olika språk. Allt från enklare och kortare kurser till avancerade som är utmanande för den mest erfarna spelaren. Här hålls även golftävlingar, däribland Spanish Professional Championship, the Balearic Islands Trophy och the Challenge H.R.H. Count of Barcelona som lockar besökare till ön för ändamålet.

LÄS MER: Upplev de Skånska smultronställena! 

Top 3 golfklubbar 

T-Golf & Country Club, ligger bara 12 kilometer från Palma med breda fairways och 18 hål. En stor utmaning för alla golfspelare med majestätiska tallar, sju sjöar och många bunkrar. Banan har också ett nyrenoverat klubbhus som är en perfekt plats för avkoppling. Många menar att utsikten från de 8:e och 11:e hålen är extra slående. 

Son Servera Golf Club ligger i andra änden av Mallorca från Palma, med smala fairways och flertalet bunkrar. I dag har banan 18 hål med havsutsikt bland vackra olivlundar. Här möts du av fantastiska vyer över Cala Millor-bukten och restaurangen rekommenderas starkt efter en runda.

Alcanada Golf Club i norra Mallorca nära halvön Alcudia ligger en ganska utmanande bana med stora utslagsplatser. Den omges av tallar, olivträd och en fantastisk utsikt över bukten och Tramuntana-bergen från de 18 hålen. Den autentiskt mallorcanska herrgården rymmer en välomtalad restaurang.


Det mallorcanska köket

Spanska måltider för tankarna till paella, tapasrätter, tortilla, fisk och skaldjur. Rätter som lokalbefolkningen på Mallorca inte heller tar avstånd från. Det mallorcanska köket innehåller även mycket lokala grönsaker och olivolja. Paprika, lök och vitlök använder de vant när de komponerar sina matuppleveser. Eftersom det finns gott om får, är grillade lammkotletter lätt att få tag i. Men även nyfångad fisk, bläckfisk och skaldjur.

LÄS MER: Julia Engström siktar mot toppen! 

Det finns flera anlednings att besöka marknaden Mercat de l’Olivar i centrala Palma. Där man kan handla diverse lokal-producerade produkter bland fisk, skaldjur, ostar och kött. För att inte glömma bort att nämna de färska grönsakerna och frukten. Fyll upp skafferi och kyl med veckans basvaror, eller köp få utvalda delikatesser. En underbar aktivitet att göra ensam, men även uppskattad när man får gäster som hälsar på.


En plats fylld av historia 

Vackra Mallorca lämnar ingen oberörd och vill du lära känna öns kultur och historia, finns det gott om den biten också. I staden Palma ligger många vackra byggnader och kyrkor. Däribland stadshuset, Almudaina-palatset och katedralen ”La Seu” som du hittar precis intill havet.

När du besöker katedralen kan du lägga märke till skyltarna Banys Arabs. De arabiska baden byggdes av morerna under 900-talet. I dag ligger de historiska baden i en otrolig trädgård som består av ett runt rum med tolv pelare och mycket ljusinsläpp. En fantastisk plats att gå till för att samla sina tankar, hämta ny kraft, eller koppla av på.

Genovas grottor strax väster om Palma och är ett fascinerande naturarv som är skulpterat i sten, droppe för droppe. En unik upplevelse öppen för allmänheten.

Staden Pollenca ligger på den östra sidan av Serra de Tramuntana och inger en genuin upplevelse med kvarlämningar som dateras 2000 år f.kr.

Vingården Ribas är familjeägd och värnar om inhemska druvsorter. Gården ligger mitt i byn Consell. Gratis vinprovning, rundvandring och mycket mer.


Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor