European Media Partner

Framgångssaga genom Skandinaviens ledande talangkanal

StudentConsulting har sedan starten för 20 år sedan gått från att vara ett fåmansföretag till att vara Norrbottens största privata arbetsgivare och Skandinaviens ledande talangkanal. 

Vi har nu gått från studentkorridor till rekryteringskanal. Kandidaterna har möjlighet att bygga sina CV under studietiden och de som anställer får en chans att testa kandidaterna innan de fastanställs. Vi kallar detta koncept talangkanalen.

En framgångssaga av sällan skådat slag är det epitet som spontant dyker upp när man ska beskriva den utveckling StudentConsulting haft sedan starten 1997. Vad hemligheten bakom framgången är visar sig när vi pratar med en av grundarna, Tobias Lindfors, tillika VD och huvudägare i bolaget, vara inte så mycket en hemlighet som en målmedveten strategi: 
– Ett delmål från starten var att bygga ett miljardföretag med över 10 000 personer i jobb. Jag fyller 40 i januari och då har vi nått detta delmål med 10 837 personer i jobb senaste året och en omsättning på 1,1 miljarder. Lönsamheten är viktig, vi har varit lönsamma varje år utom ett. Har man inte lönsamhet så finns det inte pengar att utveckla bolaget för.

Att driva bolag med lönsamheten för ögonen kan kännas som en självklar strategi, men det intressanta är hur man når de uppsatta målen och hela tiden lyckas växa i rätt riktning på en föränderlig marknad. Tobias berättar att man vid starten 1997 var först med studerande-anställningsupplägget och med att bygga en talangkanal där företagen tar in studenterna på flexibla arbetstider för att efter examen ha möjlighet att anställa dem på heltid. 
– Vi har nu gått från studentkorridor till rekryteringskanal. Kandidaterna har möjlighet att bygga sina CV under studietiden och de som anställer får en chans att testa kandidaterna innan de fastanställs. Vi kallar detta koncept talangkanalen.

StudentConsulting har ett speciellt förfarande för att hitta rätt kandidater till jobb och uppdrag: Video-CV och personliga tester. Video-Cv:t var man först med ut i branschen. Man anställer på kvalifikationer men även personliga egenskaper och enligt Tobias kan man skönja en stark trend i att kunderna efterfrågar denna typ av komplement till det traditionella CV:t. 
– 20 procent av medlemmarna i Företagarna uppger att de varje dag tappar affärer för att de inte hittar kompetens. Arbetsmarknaden lider av en enorm miss-match mellan utbud på kandidater och efterfrågan på kompetens. Vi jobbar varje dag med att förbättra matchningen och få så många som möjligt att mötas. Där är det digitala mötet väldigt viktigt komplement till de fysiska möterna. Här ligger mycket av vår framgång. Detta har gjort att vi kunnat nischa oss inom väldigt många bristyrken. 

På 20 år har man gått från att hyra ut enbart studenter till att omfatta såväl seniora experter som pensionärer och utvecklat marknadens ledande vikarie-, bemannings- och rekryteringssystem. Enligt grundaren själv har man byggt slussen som gör att extrajobben ofta omvandlas till fasta jobb när studenterna är klara med studierna, något som är hetare än någonsin.
– Vi har över 100 ramavtal med nationella och skandinaviska avtal där vi utför uppdrag på över 150 orter. Kunderna har på allvar börjat inse att om man inte lägger vantarna på studenterna så får man headhunta personal senare och inom bristyrken som IT, lärare, teknik och vård är det enormt stor konkurrens. Man måste bygga upp en talangkanal för att fixa rekryteringen. 

StudentConsulting jobbar även inom områderna kundservice, ekonomi, hotell & restaurang, lager/logistik, industri och butik. Detta har man fokuserat på under de 20 år vi hållit på och nu med 13 800 kundbeställare i systemet och 10 837 personer i jobb bara det senaste året har man bevisat att konceptet är framgångsrikt. 
– Senaste två åren har vi fått utmärkelsen branschens nöjdast kunder av NKI. Genom att vara ledande skapar vi en kraftig tillväxt och därigenom sätter vi fler i jobb, vilket är vår mission, avslutar Tobias Lindfors.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor