European Media Partner

Framtidens elkraftingenjörer utbildas i Arboga


Det finns stora möjligheter för spännande arbetsuppgifter på några av landet stora företag, när man utbildar sig till elkraftsingenjör. Studerar man genom en yrkeshögskoleutbildning, är chanserna dessutom mycket goda till att bli anställd.

Text: Hans-Peter Öhman

Foto: Pressbild

En del av framgången ligger i att vi har ett nära samarbete med näringslivet och branschorganisationer. Många av landets ledande företag inom kraftöverföring

I arbetet som elkraftsingenjör finns det en rad arbetsuppgifter inom många beröringsområden att arbeta med. Från roller som elkraftsingenjör, driftplanerare och driftekniker, till uppdrag som beredare eller konstruktör.

På Högskolecentrum i Arboga erbjuder man en yrkeshögskoleutbildning till elkraftsingenjör.

Sedan starten 2002 erbjuder lärocentret all vuxenutbildning under ett och samma tak, från grundläggande utbildningar till distanskurser, Komvux och SFI.
– Vi har ett brett utbud av utbildningar. Våra studerande har möjligheten att läsa vissa kurser på distans eller inte. På så sätt kan man studera efter sina egna förutsättningar och behov, på ett flexibelt sätt, säger Carina Bolmefalk Edström, som är rektor på Högskolecentrum i Arboga.

En av Högskolecentrums populäraste utbildningar, är yrkeshögskoleutbildningen till elkraftsingenjör. Utbildningen har legat under Högskolecentrums tak sedan 2011 och har sett många studerande slussas ut till en arbetsmarknad som är i behov av deras kompetenser.
– En del av framgången ligger i att vi har ett nära samarbete med näringslivet och branschorganisationer. Många av landets ledande företag inom kraftöverföring, såsom ABB i Ludvika och stora konsultföretag som Sweco och Afry, sitter med i ledningsgruppen och påverkar hur utbildningen ser ut.

Själva utbildningen har Arboga som utgångspunkt och spänner över två år, med 21 veckors LIA-verksamhet, då studenterna gör praktik i arbetslivet.
– Ja, det är mycket el på schemat. Bland annat får de lära sig mycket om högspänningsanläggningar, men vi lär dem även projektledning och hur man arbetar i CAD, som blir mer och mer populärt i branschen i stort.

De teoretiska kunskaper som studenterna får med sig under utbildningen, sätts på prov under LIA-perioder, då man får testa sina kunskaper på riktigt, hos företag som mycket väl kan vara en framtida arbetsgivare.
– Studenterna gör sina LIA-veckor på företag runt om hela landet, eftersom utbildningen har riksintag. Under praktiktiden knyter studenterna kontakter – och många får erbjudanden om anställning innan de ens har gått klart utbildningen. Nästan hundra procent av våra studenter blir anställda kort efter examen.

Vad är viktigt att tänka på innan man söker sig till utbildningen?
– Var inställd på att studera, och säkerställ att du har behörighet. Det är högskoleutbildning, därför ligger teorin på en relativt hög nivå. Det är också en fördel om man har ett intresse för el från början.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor