European Media Partner
Viktoria Simmingsköld, grundare av rekryterings- och konsultbolaget Prodiem och medlem i 17 Nätverket ENERGI

Gå in och äg! 


Bara tre procent av riskkapitalet, tio av DI:s Gasellföretag samt sex procent av VD-posterna… Hur kan vi inspirera fler kvinnor att grunda, äga och driva större företag?

Kommer du ihåg den magiska drömmilen? Drömmen att springa en engelsk mile under fyra minuter. Det verkade omöjligt, fram till 1954 när Roger Bannister gick i mål på 3.59,4. Han slog därmed inte bara det 10 år gamla världsrekordet, han blev även en förebild som visade att prestationen var möjlig. Redan efter sex veckor hade ytterligare en person klarat drömmilen, och många fler har sedan repeterat bedriften.

Det som är omöjligt i 10 år kan alltså bli möjligt igen tack vare goda förebilder (och lite ansträngning). Jag är övertygad om att effekten av att lyfta fram fler kvinnliga förebilder med affärsmässig framgång kan bli lika dramatisk.

Under Almedalsveckan 2017 talades det om att endast 17 av de företag i Sverige som omsätter mer än 50 miljoner har grundats, ägs och leds av en kvinna. Var fanns dessa förebilder? Och var de verkligen bara 17 stycken..? Självklart inte.
Samtalen blev startskottet för 17 Nätverket. Genom att synas och höras vill vi i 17 Nätverket peppa fler kvinnor till framgång och förbättra strukturerna för företagande. I år har antalet medlemmar ökat till 32. 32 framgångsrika förebilder som skapar tillväxt och arbetstillfällen och drivs av visionen att se minst lika många framgångsrika kvinnor som män i affärslivet.

Hur ska du då våga växa här i regionen? Mitt förslag är...
  • Nätverka! Vad har du för potentiellt kundunderlag i regionen?
  • Våga bygga större bolag – potentialen finns i regionen. I många fall, och även i mitt bolag Prodiem, så kan driften och ägandet till och med vara svårare och mer tidskrävande när bolaget omsätter mindre. Så var inte rädd att växa!
  • Och sist men inte minst, fastna inte i affärsplanen. Det är inte en snygg affärsplan som hjälper dig att få din verksamhet i rullning. Fokusera istället på att ha varor eller tjänster som dina kunder är villiga att betala för.

Men behöver inte kvinnor börja agera mer som män för att nå affärsmässig framgång? Nja. Samtidigt som bara tre procent av riskkapitalet i Sverige går till kvinnor, så rapporterar flera crowdfundingplattformar att deras finansieringsmetod ökar bland entreprenörkvinnor. Jag tror inte att vi nödvändigtvis behöver slåss om männens utrymme för att lyckas i affärsvärlden. Men affärsvärlden behöver vara beredd på att vi kvinnor kan komma att trampa upp nya stigar. Kanske till och med bättre?

Så, gå in och äg – i Stockholm, Östergötland, Sörmland och Örebro – och gör det på ditt sätt!

Dela artikeln

Journalist

Viktoria Simmingsköld

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor