European Media Partner

Ge mig en plats att mötas och jag ska minnas dig

Det är fredag eftermiddag när jag genar över Mariatorget. På bänkarna sitter både unga och gamla. I bortre änden mot norr ett café och en blomsterhandel. Egentligen inget speciellt men fint och framförallt en plats för alla. Skugga och sol, vatten och grönska. Men jag minns hur det var när jag växte upp. Då var Mariatorget en otrygg plats, särskilt på kvällstid. Idag har staden alltså förvandlat den till en oas. Bravo!

Torg, parker och platser framkallar minnen och känslor. Tänk bara på berömda platser som den romantiska Spanska Trappan i Rom. Eller New Yorks Times Square där man förvandlat en stressig trafikplats till en skön plaza för gående från alla håll. När man flyttade på bilarna klev människan fram. Tänka sig!

I New York har man även genom så kallad BID (Business Improvement District) skapat ett område där fastighetsägarna är med och finansierar parker och torg. Bryant Park gick förr under öknamnet The Needle Park men är nu en välkomnande plats, med ett vackert möblerat utbud av det mesta för de flesta. Förvandlingen ökade värdet på fastigheterna men de boende i staden är de riktiga vinnarna.

Varför kika på New York? Jo, New York och dess parker inspirerade oss i Sverige redan på 30-talet. Stockholms legendariske stadsträdgårdsmästare Holger Blom förvånades över att Central Park erbjöd plats även för lek och rekreation, inte bara träd och buskar. Holger Blom skapade den så kallade stockholmsstilen med sociala mötesplatser som Svampen vid Stureplan, Fredhällsparken med sin plaskdamm samt stråken utmed Norrmälarstrand där stadens vatten möter natur längs promenadvänliga grusgångar. Vi har traditionen i vårt land, somligt är lånat annat har sitt ursprung i egna traditioner.

Vi kan låna mera: När Mitchell Silver, Commisioner, Parks and Public Spaces i New York, talar om vikten av mötesplatser väljer han ord lika vackra som en sommaräng: They should be a place where memories are created.

Mötesplatserna behöver ett innehåll och bli omhändertagna. Dessutom behöver de bli fler. För när städerna växer behöver vi platser där möten sker och relationer gror. Härligt därför att se den nya 65 m långa Soffan på Forumtorget i Uppsala. Helt i Holger Bloms anda.

En gammal vän berättade nyligen att han blir lite tung i hjärtat varje gång han går förbi Svampen på Stureplan. Det visade sig att han en gång under forntiden, innan mobiltelefonerna, stämt träff där med ”en helt underbar tjej” han träffat på tåget från Göteborg. Av något skäl blev han rejält försenad. Hon fanns inte där när han till slut anlände. Han fick aldrig veta om hon gett upp eller aldrig kommit till deras rendez-vouz. Då tänker jag att alla minnen är vackra på sitt eget vis. Även de som svider en smula i hjärtat. För det är minnena som gör oss till hela människor.

Monica von Schmalensee

Arkitekt SAR/Partner White

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor