European Media Partner
Gert Wingårdh älskar att youtube:a. Korta historier från hela världen finns där för honom. KRÖNIKOR

Gert Wingårdh: Jag älskar att youtube:a!

Vad som helst kan dyka upp. En historia berättad på fyra-fem minuter. Jag flyter ut i dåtid (eller framtid), åker vespa från Kinshasas flygplats till stadskärna, går över världens farligaste bergspass och drömmer mig bort i ensamflygningar över Grönland. Allt finns.

Ett inslag hette ”Inside Hong Kong´s cage homes”. Den är producerad av Vox.

Hong Kong är en av världens mest åtråvärda platser. På begränsad yta trängs massor av människor. Höghusen står tätt, tätt. Då och då sveper det in en tyfon. Staden står kvar och livet löper vidare.

Hur hittar man en rimligt dyr bostad?

Lösningen är boendet i ”bur” (”cage ”på engelska). Ta en vanlig lägenhet. Dela upp rummen i ännu mindre. Det viktigaste är ju en säng, lagom mycket plats att stå på och så en kokplatta. Fyra kvadratmeter räcker långt. Med våningssäng kan en familj på fyra individer få plats.

En del rum (lägenheter) kan till och med få ett fönster. På youtube-klippet är det lyx att få täta väggar. Ibland är det just bara burar. Metallnät på stålram, som skiljer sovplatserna åt. Toaletten är förstås gemensam. I klippet berättar röster om nötande gräl, konkurrens om varje basfunktion men ändå finns en slags fördragsamhet. Det måste funka!

I Sverige bor vi i snitt på 47 kvm.

LÄS OCKSÅ: Paul Tilly trivs med livet på solkusten! 

Siffran kan säkert ha förskjutit sig åt något håll. Det är hursomhelst rymligt. Sverige har 4,8 miljoner bostäder. Det är nästan en på varannan invånare! Har vi verkligen bostadsbrist?

I dagens New York Times (19 sep 2018) läser jag en artikel under rubriken ”I Higly Recommend Joining This Cult” om konsten att leva enkelt och skuldfritt. Berättelsen börjar i en lust till det avskalade (minimalism), vandrar över glädjen att göra sin egen mat från grunden, släppa halvfabrikaten, och slutar i lyckan att vara ekonomiskt fri (skuldfri) genom nedtonad konsumtion.

Hur stort är ett ”drömhem”?

Jag bygger precis (bokstavligt) ett nytt hem för mig och min hustru. För samvaro är det bara en yta. Ett långt köksbord. Soffa på en sida, lösa stolar på den andra, öppen spis på gaveln och köket på den motstående. Många kan samlas kring maten, samtalen får flyta, men något ”häng och slapp” i soffor erbjuder vi inte. Det bekväma är övervärderat!

Ett drömhem idag har ett så litet koldioxidavtryck som möjligt. Punkt.

Gert Wingårdh,

Arkitekt och tv-profil

Dela artikeln

Journalist

Gert Wingårdh

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor