European Media Partner
Göran Arrius: Gör ett medvetet studieval KRÖNIKOR

Gör ett medvetet studieval

Saco driver akademikernas intressen och arbetar för att utbildning ska löna sig. Vi och våra förbund är experter på sina yrken och delar med oss av vår kunskap för att du bättre ska kunna göra ett medvetet studieval.

I Sverige behöver vi inte betala terminsavgifter för att studera vidare och vi får ta förmånliga studielån hos CSN så att vi klarar vår försörjning. Det är en stor förmån som ger alla möjligheten till en eftergymnasial utbildning, ett utvecklande och roligt jobb samt en säkrare position på arbetsmarknaden. Ta tillvara på den möjligheten och välj utbildning med omsorg. Men oroa dig inte för att välja fel. Det går att rätta till och om du inte provar det du tror på kommer du aldrig att veta om är rätt för dig eller inte.

Lönar det sig att plugga vidare? Ja, för de allra flesta. Studieförberedande program förutsätter nästan att du bygger på din utbildning för att få ett kvalificerat arbete. Arbetslösheten är lägre för högskoleutbildade än för dem som börjar jobba direkt efter gymnasiet och förutom den ekonomiska aspekten får du bättre förutsättningar till ett roligt och utvecklande arbete som högskoleutbildad.

Hur ska du tänka när du väljer utbildning? Lyssna gärna på råd från dem som känner dig och står dig nära, men fatta dina egna beslut. Försök frigöra dig från könsroller. Tjejer hör visst hemma i byggbranschen och killar kan trivas utmärkt med att vara tandhygienister. Prata med yrkesverksamma personer, fråga dem om deras jobb och om vad de tycker är bra eller dåligt.

Använd hjärtat! Välj en utbildning inom ett område som passar dig, med ämnen du tycker är roliga. Då får du de bästa förutsättningarna att lyckas med studierna och trivas i din karriär. Det är lättast att lyckas med det som är roligt och inspirerar.

Välj med hjärnan! Skaffa dig information om det du väljer. Mycket av det du behöver veta finns på www.saco.se/studieval 

Här får du några nyttiga länkar:

• www.saco.se/studieval 
• www.studera.nu
• www.antagning.se
• www.utbildningsinfo.se


Några frågor att ställa dig själv inför utbildningsvalet:

1. Vilka jobb kan utbildningen leda till?
2. Hur ser arbetsmarknaden ut, blir det svårt eller lätt att få jobb när du är klar med utbildningen?
3. Hur är lönen? Det är särskilt viktigt att titta på löneutvecklingen. Inom vissa yrken kan lönen öka med tiotusentals kronor under ett arbetsliv, i andra bara med några tusen kronor.
4. Om du vet vad du vill studera men inte vad – jämför alternativen. Saco har ett verktyg som hjälper dig att skicka frågor för att begära information från högskolorna.

Besök gärna en utbildningsmässa om det finns en i din närhet, där kan du ställa frågor direkt till representanterna för utbildningarna som intresserar dig och du kan prata med studenter om hur nöjda de är med sina utbildningsval. På senhösten anordnas Saco Studentmässor i Stockholm och Malmö, i Göteborg finns Kunskap och Framtid och i Sundsvall, Umeå och Piteå finns Nolia Karriär.

Som du ser kan du att behöva lägga ner en del tid på ditt studieval. Men det måste det väl ändå vara värt när det gäller att skapa dig den framtid du vill ha? Börja i god tid så att informationen du tar till dig får mogna. Prata gärna med en studievägledare för att få hjälp att sortera din tankar. Lycka till med ditt studieval och med att skapa en framtid som är bäst för dig!

Gör ett medvetet studieval

Dela artikeln

Journalist

Göran Arrius

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor