European Media Partner

Hållbara skönhetsbehandlingar är framtiden


Att arbeta inom skönhetsindustrin är mer populärt än någonsin tidigare. Drömmen om att hjälpa människor att känna sin vackra är en bidragande orsak till detta. Att arbeta som fillersbehandlare är både givande och roligt – men det gäller att skaffa sig rätt utbildning. 

Vissa aktörer håller i utbildningar som bara varar i två dagar.

Det var drömmen om att kombinera sina intressen för skönhet och sjukvård som fick Amar att utbilda sig till fillersbehandlare. Hon ville arbeta med att få människor att känna sig vackra – men till en början ville hon ha en medicinsk utbildning.
– Jag har alltid varit intresserad av sjukvård. Därför utbildade jag mig till undersköterska och arbetade inom vården i sju år. Men skönhet har alltid varit en passion – och jag ville ha ett yrke där jag kunde kombinera de två.

Efter att själv ha provat en fillersbehandling insåg hon att det var någonting hon ville arbeta med. Hon började leta efter utbildningar i ämnet och insåg att det finns både seriösa och mindre seriösa aktörer på marknaden.
– Vissa aktörer håller i utbildningar som bara varar i två dagar. Det känns väldigt oseriöst, för det finns inte en chans att man kan lära sig allt man behöver veta på den korta tiden. Det rekommenderar jag inte alls.

Amar vände sig i stället till en aktör ställde krav på att alla studenter skulle vara sjukvårdsutbildade från början.
– Jag känner att jag valde rätt. Utbildningen var lång och innehöll löpande avstämningar och prov, där man bland annat ska göra en behandling med en läkare närvarande. Efter avklarad utbildning blev jag dessutom certifierad – det känns som en kvalitetsstämpel nu när jag driver Estetica House.

Den svenska marknaden för injektionsbehandlingar är i stort sett oreglerad. Det innebär att vem som helst kan utföra behandlingar. De allra flesta behandlare värnar om kvalitet och patientsäkerhet, men tyvärr finns ett fåtal oseriösa aktörer.
– Man har ju hört skräckhistorier. Om fillersbehandlare sticker fel och skapar en vascular occlusion vilket innebär att man stoppar blodflödet och man får seriösa komplikationer där i värsta fall vävnaden i ansiktet dör och man behöver söka akut läkarvård.

Då finns det risk att vävnaden i till exempel läppen dör, och man tvingas till operation. Det gäller att sätta sig in i vilken utbildning som passar bäst.

Amar är tydlig med vad hon tycker är viktigt att man har med sig, om man vill påbörja en karriär som fillersbehandlare.
– Man ska först och främst ha en sjukvårdbakgrund. På så sätt får man en grundläggande kunskap kring hur man injicerar. Dessutom måste man säkerställa att lokalen man arbetar i håller för miljöförvaltningens krav. Man behöver även ha en läkare kopplad till kliniken. Det är nödvändigt för att beställa material, men även som en trygghet ifall man behöver en läkares synpunkt, avslutar Amar.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor