European Media Partner

Har du koll på de nya golfreglerna?

Den 1 januari började de nya golfreglerna att gälla. Intresset och engagemanget har varit stort och Svenska Golfförbundet tror att ändringarna är till de bättre, speciellt för de vanliga golfarna.


Efter att de har tagit fram dem, är det varje lands ansvar att översätta och sprida kunskapen och att spela spelet rätt

De första reglerna inom golf kom ner på papper år 1744 och sedan dess det varit en process att fortsätta utveckla spelet till det vad det innebär idag. De som sitter bakom arbetet är de internationella regelorganisationerna R&A som driver British Open och de Amerikanska Golfförbundet USGA. Tillsammans arbetar de fram de nya reglerna som gäller i hela världen.
- Golf är ju en internationell sport och all golf i världen spelas efter de här reglerna. Efter att de har tagit fram dem, är det varje lands ansvar att översätta och sprida kunskapen och att spela spelet rätt, säger Claes Grönberg , som är ansvarig för regler och handicap på Svenska Golfförbundet.


Reglerna handlar om allt som kan tänkas uppkomma under golfspel och syftar till att göra spelet så rättvist som möjligt. De nya reglerna började gälla den 1 januari i år och är den största moderniseringen sedan 1952. Vart fjärde år görs mindre eller större revideringar, och den som har gjorts i år räknas som större.
– Vart 30: e år ungefär görs det större revideringar, och det var det som hände i år. Men cirka 90 procent av de tidigare regeldetaljerna är fortfarande kvar. Till skillnad från sist så har det digitala hjälpt till en del. Det är enklare att ta till sig då man har gjort om böckerna. Språket är mer universellt och mindre högtravande. Det finns också filmer och bilder som förklarar på ett enkelt sätt, berättar Claes Grönberg.

LÄS MER: Höga svenska förväntningar på OS 

Svenska Golfförbundet har reglerna på sin hemsida och har förklarat de viktigaste och vanligaste regeländringarna med hjälp av videosnuttar. De ändringar som har gjorts är både snällare mot den vanliga golfaren, och har fokus på speltempot.
– Många av de slarvfel som man tidigare har fått en plikt för, ger ej längre plikt och det är bara positivt. Man har tittat på små misstag som golfare kan göra, utan att tjäna ett dugg på det. Det är bra för vardagsgolfaren medan proffsspelare sällan gör den typen av misstag, säger Claes Grönberg och fortsätter;

– Man försöker med dessa regler få spelaren att spela på lite snabbare, istället för att vänta. Ordningen är bland annat inte viktigast. Det är mycket praktiskt. Spelordningen är inte så viktig mer än på matchspel och speltempot är kanske det viktigaste för golfen i framtiden.

Av de 24 nya reglerna, tror Claes Grönberg att regeln ”Putta med flaggstången i hål”, kan få störst påverkan på speltempot. Även regelverkets om uppmuntran om att spela i fel ordning.
– Men jag är övertygad om att de nya reglerna blir till det bättre. Däremot har det blivit en hel del jobb för oss som är domare eftersom det är många detaljer. Men vi försöker inte tänka på de tidigare reglerna, utan bankar in de nya så gott det går.

En regel som möjligtvis kan ge något sämre speltempo, är regeln om att det bland annat är tillåtet att laga spikmärken på green.
– Ändringen är bra men kan ha en viss negativ inverkan på speltempot vid elittävlingar. Men det är någonting vi får se när säsongen har kommit igång och vi har dömt några matcher. Det ska bli intressant att se, säger Claes Grönberg.

Intresset för de nya reglerna har varit enormt.
–Vi får massor av telefonsamtal och mail. Utbildningarna vi håller runt om i landet är fullsatta, och ibland hålls extramötena. Det är en otrolig hype. För dem som är intresserade kan de även lyssna på vår pod där vi pratar mer om ämnet. Den heter Regelpodden och där kan man bli mer insatt, berättar Claes Grönberg.


Enligt de nya reglerna får du: 


- putta med flaggstången i hål

Flaggstången var tidigare tvungen att vara passad eller borttagen när du puttade. Det behövs inte längre, den kan stå kvar när du puttar.

”Regeln är till för att vara praktisk. Man ska slippa vänta på något som passar, det sparar tid.

Flaggstången kvar i hålet har även använts oftare än vad vi trodde bland proffsen nu i början av året. De verkar tycka det är bra.” - Claes Grönberg


- laga spikmärken på green

Tidigare fick du bara laga nedslagsmärken och gamla hålpluggar. Numera får du laga fler skador, spikmärken, skador från djur och dylikt. Dock får man inte laga skador av normalt banarbete eller skador när banan är i sämre skick, exempelvis på våren.

”Det kan ha ganska stor betydelse. På greenen ska bollen rulla och där är det viktigt med bra underlag. Så det hjälper spelet helt enkelt.”  - Claes Grönberg


- leta boll i max tre minuter

Fem minuter har ändrats till tre minuter för själva letandet. 

”Det är en tidsbesparande grej. De flesta bollar hittar du ganska omgående eller inte alls.”  - Claes Grönberg


- plocka bort lösa naturföremål överallt

Nu får du flytta på alla lösa stenar, kvistar och löv, även när du är i ett pliktområde eller en bunker. Var försiktig bara så att bollen inte rör sig.

”Ibland är det svårt att se om bollen är i eller utanför ett pliktområde. Det är för att en spelares slarvfel inte ska ge onödiga pliktslag.”  - Claes Grönberg


- grunda klubban i röda och gula pliktområden

Tidigare fick du inte grunda klubban i pliktområden, vilket numera är tillåtet. Du kan även provsvinga där och ta bort lösa naturföremål.

”Det förenklar om spelaren kan ha samma rutin inför slaget i pliktområdet som utanför pliktområdet.” - Claes Grönberg


- en uppmuntran att spela i fel ordning för att spara tid

Regelverket uppmuntrar spelarna att spela i fel ordning på ett säkert och ansvarfullt sätt för att snabba på spelet.

”Det sparar tid. Spelar man matchspel så har spelordningen en större regelmässig betydelse, men inte annars.” - Claes Grönberg


- byta boll när du tar lättnad av olika slag

När reglerna tillåter att du lyfter bollen för att ta lättnad, med eller utan plikt, får du byta boll om du vill.

”Det finns inget att vinna på att byta boll, så det är lika bra att tillåta det för att undvika misstagsplikt.”  - Claes Grönberg


...och du får ingen plikt om du råkar:- träffa dig själv eller din utrustning med bollen

Tidigare fick spelaren plikt om bollen träffade spelaren eller dennes utrustning. Numera får man ingen plikt under förutsättning att det är oavsiktligt.

”För 10-12 år sedan fick man två plikt, sedan blev det ett plikt, och nu ingen. Jag tycker det är bra, spelaren försökte kanske slå ett långt slag och råkade träffa sig själv. Bollen kom antagligen ingenstans och bara det är ett problem.” - Claes Grönberg


- slå ett dubbelslag

Tidigare fick du en plikt om bollen träffade klubban mer än en gång vid ett slag. Nu är det bara slaget som räknas, och det ger ingen plikt.

”Inget dubbelslag blir ändå ett bra slag. Du får räkna slaget, men får ingen plikt. Det är en snäll grej bara, men jag tycker att det är bra.” - Claes Grönberg


- rubba din boll medan du letar

Tidigare fick spelaren ett slags plikt och bollen skulle återspelas om spelaren rubbade bollen vid sökande. Nu kan du söka med klubban eller fötterna utan att riskera plikt. Glöm inte att återplacera bollen bara.

”Nu kan alla vara med och leta ordentligt. För att hitta en boll krävs att du letar under buskar och det kan numera göras på ett ärligt sätt, även detta är en snällare grej.” - Claes Grönberg


- rubba din boll på green

Alla situationer där du oavsiktligt råkar rubba bollen på green, exempelvis vid övningssving eller när du tar bort markeringsknappen, är numera utan plikt. Glöm inte bort att återplacera bollen eller markeringsknappen bara.

”Det är inte meningen att spelaren ska vara rädd för sin egen boll. Tanken är att spelaren ska kunna gå fram till sin boll och slå sitt slag utan att vara rädd för att rubba, när den inte ligger så stabilt på greenen.” - Claes Grönberg


Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor