European Media Partner

Här finner Roger Pontare lugnet


– Det finns gott om livsspelrum här, säger Roger Pontare om Norrland. Hemma i Hedvigsfors hittar han inspiration och uppskattar närheten till naturen.

Det finns gott om livsspelrum i norra Sverige

– Där du bor, det som du kallar för hem, måste vara en plats som du gillar, säger Roger Pontare. För honom är det viktigt att få verka i naturen och att ha den som sin kompis. Han beskriver midnattssolen som enormt vacker och Jokkmokkmarkerna som sagolika, men för honom är det bruksbyn Hedvigsfors i norra Hälsingland som är hemma.

– Det ligger nästan i mitten av Sverige och där är det nära till naturen, berättar han. Du behöver inte dela naturen med någon om du vill vara ensam; det är bara att gå ut och uppleva den. Jag tar långa promenader med hunden, matar fåglarna och uppskattar att det är så lite trafik.

En kall och snörik vinter kan få många att bli som barn på nytt men Roger Pontares favoritårstid är ändå våren. I januari och februari är det lugnt med jobb och på våren, sommaren och fram till hösten lever han ett lite mer nomadiserat liv. Då far han nämligen runt med husbussen tillsammans med partnern Elisabeth och skapar naturlivet på resande fot.

Stadslivet är inget för honom. Efter att ha bott och jobbat på olika platser i landet, bland annat Vingåker, Örnsköldsvik, Jämtlandsfjällen och även Stockholm – så föredrar han trots allt lugnet hemma i Hälsingland.
– När jag är i Stockholm så kastas jag in i ett brus så fort jag öppnar bildörren, säger han, det är inte bra för mig. Jag ställer in kalibreringen i kroppen på att försöka njuta av det när jag är där men vetskapen om att jag får fara hem så småningom är ganska övervägande.

Uppvuxen i Lappland började Roger Pontare sjunga i tidig ålder. Han var med i ett popband i högstadiet, spelade slagverk på dansbanor och hotell i Norrland och flyttade sedan till Stockholm för att ta reda på vilka möjligheter rösten kunde erbjuda. Det blev jobb i pianobarer och musikaler och 1994 var det premiär i Melodifestivalen vilket också resulterade i en seger. Seger blev det även år 2000 med låten När vindarna viskar mitt namn. Ett femte deltagande blev det nu senast 2017, denna gång med ett bidrag som tog honom till femte plats i deltävlingen i Malmö.
Det är en lång resa faktiskt, förklarar han när vi pratar om karriären. Det är inte som i dag; du kan ju bli stor över en natt och så har du hur mycket jobb som helst. Men det är bra att det har tagit så lång tid, man lär sig att inte bli lika stressad eller nervös. Det är ett speciellt jobb, så är det bara men det har gått väldigt bra.

Inspirationen och motivationen finns alltid med. Det kommer från nya oväntade uppdrag, att få arbeta tillsammans med både yngre och äldre artister men även genom att uppleva naturen hemma i Hedvigsfors. Som äldre vill han hålla motivationen vid liv och tycker att han klarar det ganska bra.
– Jag är en stor sökare som letar upp saker och provar om det är något för mig, säger Roger Pontare. Det är en otrolig spänning att det fortfarande finns saker som ger en så mycket.

– Jag har hållit på länge, utvecklar han, och det jag känner mig mest stolt över är att jag faktiskt fortsatte när jag började fundera på om jag skulle göra något annat vid sidan om artisteriet. Men det har hållit i sig och det har varit roligt egentligen hela tiden.

I december var han ute med julturnén Mitt vinterland och spred julkänsla tillsammans med olika körer i kyrkor runt om i Sverige. Turnén har hållit på i fem år och beskrivs som stämningsfull och vacker. Planeringen för nästa turné är redan igång, enligt Roger Pontare själv.

Men nu närmast är det Stjärnornas stjärna, TV4:s största satsning någonsin, som står på schemat. Det är en sångtävling i flera olika musikgenrer som spelas in i vår och han räknar med att vinna med fanan högt i hand.
– Ja, naturligtvis! Det är mycket jobb runt omkring det där men det ska bli roligt att göra, säger han med ett leende.

När vår pratstund börjar lida mot sitt slut har det blivit dags för eftermiddagsfika. Men i stället för kaffe väljer han chaga-te. Det är gjort på en svamp (känd som sprängticka) från björkstammen och kan hittas i hälsokostbutiker. Han har nämligen kört en detoxvecka som inneburit mycket grönsaker, soppa och vitaminer – men inget kaffe.
– De första dagarna hade jag huvudvärk och ett enormt kaffesug men det gick så bra i slutet av detoxveckan så jag bara fortsatte, avslutar Roger Pontare.

Fakta

Faktaruta

Namn: Roger Pontare

Bor: Hedvigsfors, Bjuråker, Hälsingsland

Yrke: Artist

Aktuell i: TV4:s nya satsning Stjärnornas stjärna

Dela artikeln

Journalist

Caroline Wijkström

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor