European Media Partner
Hasse Andersson: Jag har ett privilegierat liv SENIOR

Hasse Andersson: Jag har ett priviligierat liv 


Hasse ”Kvinnaböske” Andersson har haft en imponerande artistkarriär och han är fortfarande mitt uppe i den. Här delar han med sig av tillbakablickar, planer för året och kloka insikter från en lång karriär.

Men jag har prövat på allt jag har velat. Och visst har blivit tokigt ibland men då får man ta nya tag och gå vidare.

Tillsammans med sin fru Monica Forsberg njuter Hasse av livet, ömsom i Sverige med barn och barnbarn och ömsom i Florida med golf och avkoppling. Men han är också igång med nya spännande projekt. Sedan 25 år tillbaka har paret ett hus i solen där de kan jobba i sitt eget tempo och samtidigt semestra.
– Ja, det är härligt att vara i Florida, intygar Hasse Andersson. Just nu jobbar jag på mitt sista album, i fortsättningen blir det låtsläpp på Spotify.

Det kommande året är redan fullbokat. Under våren kommer Hasse hålla konserter i kyrkor och för välgörenhet, bland annat stiftelsen mot diabetes – Forget Diabetes – där han är mycket engagerad. För femte året i rad kommer han spela Svingelskogen, en barnmusikal för sexåringar i Skåne. Det blir också en sommarturné med premiär på Midsommardagen. Bara några dagar efter premiären kommer Hasse med ensemble (Peter Flack, Monica med flera) spela Skuld & gröna skogar i Hembygdsparken i Ängelholm. Det är ”världens första allsångsdeckare”, berättar Hasse. Showen kommer även spelas som julspecial i Örebro i slutet av året. Men närmare i tiden ligger en tack-och-adjö-turné med bandet under juni. Fram över blir det fokus på separata konserter och spelningar.


När Hasse blickar tillbaka på sitt artistliv är det en rik repertoar som spelas upp. Det har varit allt från TV-shower, radio och böcker till egna låtar och scenframträdanden. Men innan karriären tog fart var Hasse särskollärare och arbetade med funktionshindrade barn. Första singelplattan gavs ut 1979 när Hasse var 31 år – och genombrottet kom tre år senare med låten Änglahund. Långt senare, 2015, medverkade Hasse i Melodifestivalen och kom på en fjärde plats. Karriären fick ny fart med hitlåten Guld och gröna skogar.

Själv tycker Hasse att det bästa är att stå på scen, och publiken har alltid haft en imponerande bredd, från fyra till hundra år, berättar han. Hasse tror att det beror på att han spelar och sjunger från hjärtat, på ett okonstlat och personligt sätt, vilket tilltalar många. Vid varje föreställning är Hasse noga med att etablera en kontakt och bjuda in publiken.
– Vi vill att de ska gå hem med en känsla av att vi har spenderat tid tillsammans, berättar Hasse.


Tack vare att Hasse har skrivit sitt eget material har han alltid varit oberoende av andra. Däremot har han sjungit in covers samt gjort filmmusik och arbetat med spelmansband, totalt har artisten gett ut 25 skivor. När det begav sig i början på karriären presenterade han sitt material för grammofonbolagen och de skickade telegram till honom.
– Man steg i graderna när man hade sitt eget material. Då blev man intressant, minns Hasse.

Visst skiljer sig artistlivet från när Hasse Andersson började. I dag är det mycket teknik och Hasse poängterar att det är skillnad på att framträda på Idol och att ställa sig på en scen i folkparkerna en lördagskväll. Han talar med värme om de nya unga artisterna.
– Plötsligt kommer de ut i verkligheten, det kan vara ett smärtsamt uppvaknande. Jag önskar att det går bra för dem och att de får de chanser som de förtjänar. Det är tufft att gå direkt från TV, säger Hasse.

Hasse menar att unga ofta ger sig ut med bara en hit i bagaget. På hans tid åkte man ut tillsammans med etablerade musiker och lärde sig jobbet från grunden.
– Jag har 40 år på scenen och har upplevt hela spektrumet, säger Hasse. Jag anser att det är bra att ha lite bredd. Jag har gjort allt från spelat revy, haft egna TV-shower till varit programvärd i olika sammanhang– även om låtskrivandet och turnerandet med bandet kommit i första hand.

Nu när Hasse kan välja prioriterar han att fortsätta stå på scen men resa mindre i jobbet.
– Jag kommer alltid spela, bekräftar Hasse. Jag älskar det jag gör! Och det är roligt att få jobba med min fru. Förutom föreställningar håller vi kyrkokonserter och framför låtar som vi har skrivit tillsammans. Det är ett privilegierat liv.

Hasse och Monika kommer också att vara i Florida mer. I Sverige har de möjlighet att ta igen lite familjetid som inte hanns med under åren av turnerande. Hasse ångrar inget från sin långa karriär men medger att det ibland var tufft att turnera på somrarna när barnen var små. Men de åkte på semestrar, byggde på huset och kunde leva ett bättre liv allihop.
– Man kan inte göra allt och man kan inte få allt men vi har haft, och har, ett fint liv och det är jag glad och tacksam för, reflekterar Hasse.

Han menar att man inte ska gå genom livet med skygglappar och man måste hoppa på tåget när det kommer. Och erkänner att visst har han förlorat pengar och gjort misstag ibland.
– Men jag har prövat på allt jag har velat. Och visst har blivit tokigt ibland men då får man ta nya tag och gå vidare, säger Hasse med ett leende. 

Fakta

Namn: Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

Ålder: 71

Bor: Sverige och Florida

Aktuell: Ständigt aktuell med musik, teater och shower över hela landet

Dela artikeln

Journalist

Hanna Engström

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor