European Media Partner

Hjärtat bultar fortfarande för Frankrike 


Mycket av hans matinspiration kommer från Frankrike. Så det var naturligt att det var dit Leif Mannerström styrde kosan när han beslutat sig att göra vin.

En kompis är gammal landslagsryttare och jag bad honom att få prova. Jag såg mig själv ridande över fälten som Pavarotti på en stor fin häst. Men han sa: ”Det ska du ge fan i, du är så pass gammal att det är livsfarligt”. Så det blev inget. Däremot har jag åkt karusell på Liseberg.

Under 1970- och 1980-talet reste Leif Mannerström ofta till Frankrike. Det blev Cannes, Mougins, Lyon och landsbygden däromkring. Och Paris förstås.

Det är därifrån han fått mycket inspiration och erfarenhet, under många fantastiska resor där han ”träffade de stora elefanterna och blev god vän med ett par av dem”.
– Spanien har kommit en hel del och Italien naturligtvis. Jag gillar asiatisk mat också, men Frankrike – det är den franska kokkonsten mitt hjärta bultar för, säger han lite drömskt där han sitter hemma i sin trädgård på gården i Tvärred, utanför Ulricehamn.

Så att det var till Frankrike han skulle bege sig när han bestämt sig för att lansera sitt eget vin var rätt naturligt.

Leif Mannerström hade träffat vinmakaren Thierry Delaunay, som bjudit ner honom till sin vingård i hjärtat av Loiredalen.

Valet föll på Sauvignon blanc.
– Jag tycker väldigt mycket om Sauvignon blanc, det finns så många nyanser, så många smaker i de här druvorna.

Det är ett vin som passar alldeles utmärkt till ostar, framför allt varm Chevré, till sparris, nässlor och grönsaker över huvud taget – och framför allt till fisk och skaldjur.
– Eller som ett ”bersåvin”, med sin fräscha, somriga karaktär.

Mest känd i dag är han för sin medverkan som smakdomare i TV-programmet Sveriges mästerkock, som snart ska börja spela in nya avsnitt för sitt tioårsjubileum. Men det är framför allt som kock som en lite äldre generation tänker på honom.

Han har utsetts till ”kockarnas kock” hela tre gånger och drev under många år Sjömagasinet i Göteborg, som under tio år höll sin stjärna i Guide Michelin lysande. Många förknippar honom med fisk- och skaldjur efter tiden där, men han är väldigt all round.
– På Johanna som jag drev på 1970- och 1980-talet, där var det mycket kött och fågel framför allt.

LÄS MER: Upplev Skånes Smultronställen

När han sålde Sjömagasinet blev det husmanskost.
– Jag var tvungen att ha någonting för att jaga ner mig lite innan jag skulle lägga ner. Kometen blev en väldigt trevlig restaurang. Folk älskar ju den maten, om man gör det bra.

Numera är det i oasen i Tvärred som han helst lagar mat. Blommor, örter och grönsaker från den härliga köksträdgården har använts i flera recept som han delar med sig av i den pinfärska boken Mannerströms berså.
– Det är min son som har gjort det mesta i boken. Vi har jobbat tätt ihop i 20, nej 30 år. Den är gjord här hemma på våran gård, i vårt härliga utekök. Hela familjen är matintresserad. Jag tycker det är fantastiskt att kunna laga mat hemma och min hustru är väldigt, väldigt duktig på att laga mat. Så vi gör det ihop och trivs med det. Det gäller att hålla pannorna kokande fortfarande.

Matintresset väcktes hos farmor Cecilia, på söder i Stockholm där han föddes, hon var så kallad ”kalaskokerska”.
– Jag hade även en moster i Helsingborg som var en gudabenådad matlagerska när det gällde söndagsstekar. Det var ju tung skånsk mat, säger han på bred skånska: Riktigt goda såser och inläggningar.

Leif Mannerström drev även restaurang i Malmö. O’yes, som låg i Börshuset, var i slutet av 80-talet den hetaste krogen i Malmö.
– Det blev en braksuccé, vi var tre delägare men kom ihop oss lite grann. Men det var en fantastisk tid. Vi bodde utanför Sjöbo och hade en gård där.

Har han någonsin varit på Falsterbo Horse Show?
– Nej, men jag har en dotter som brukar vara där, hon föder upp sporthästar.

Och din egen kunnighet vad gäller ridning, finns det någon sådan?
– Nej, jag är väldigt försiktig där. En kompis är gammal landslagsryttare och jag bad honom att få prova. Jag såg mig själv ridande över fälten som Pavarotti på en stor fin häst. Men han sa: ”Det ska du ge fan i, du är så pass gammal att det är livsfarligt”. Så det blev inget. Däremot har jag åkt karusell på Liseberg på hästar.

När han ser tillbaka på allt han åstadkommit, vad är han mest glad över att han har gjort i livet?
– Att jag gifte mig med min fru Lilian. Jag är väldigt glad för mycket jag gjort, som att jag lyckats med mina restauranger. Jag har inte mycket att gnälla på. Jag tycker att det varit ett härligt liv. Lite skit har man väl haft men det är bara att övervinna det. Då blir man som starkast. 

Fakta

Fakta:

Mannerström Sauvignon Blanc (99:-) lanserades den 24 maj i Systembolagets beställningssortiment.

Leif Mannerström har fått flera utmärkelser för sin kokkonst, bland annat en medalj av kungen för sina gärningar för Svensk gastronomi.

Har gett ut flera kokböcker, senast våren -19 Mannerströms berså (Norstedts).

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor