European Media Partner

Investeringsguide

Guld

Många ser investering i guld som ett komplement till aktier och fonder i och med att de som förespråkar investeringen menar på att det är mindre risker. Bland annat sägs det att guld inte kan gå i konkurs. Vad man menar är att det varken är en skuld, fodran, andel eller en form av finansiellt löfte.

Ser man till hur det har sett ut i historien har råvaran traditionellt sett varit bra att gardera sig för nedgångar i ekonomin då den har tenderat att behålla, och i vissa fall till och med stigit, i värde under perioder där börsen har varit turbulent. 


Det är vanligt att investerare har en andelsbas av ädelmetaller som en garanti för att deras investeringsportfölj aldrig ska tappa värde helt. Många rekommenderar att andelen bör ligga på omkring tio procent av det totala värdet.


Det går att dels investera i fysiskt guld, men även i värdepapper med underliggande tillgångar i guld, någonting som är betydligt enklare och kan göras hos en vanlig nätmäklare. Däremot kan det innebära en större risk. 


Om du däremot väljer att investera i fysiskt guld finns det alternativ av att äga smycken liksom den omarbetade råvaran. Fördelen är att ingen kan göra anspråk på det utan går att jämföra med en sorts försäkring som enkelt går att växla till pengar. Kom ihåg bara att du ska kunna förvara guldet, någonting som kan vara en kostnad i sig. 


Bitcoin

Bitcoin sägs vara den digitala världens svar på guld. Pengar som kan användas var som helst, när som helst, av vem som helst och där ingen stat, bank eller företag kontrollerar utgivningen eller transaktionerna. Till skillnad från guld är det dock enkelt och snabbt att skicka Bitcoin tvärs över världen. 


I en värld där meddelanden och information kan skickas globalt på några sekunder känns det självklart att det ska gå att göra detsamma med pengar. Men att skicka pengar är inte samma sak som att skicka vanlig, digital information eftersom allt som är digitalt lätt kan kopieras. 


Detta problem löste till slut (pseudonym) Satoshi Nakamoto år 2008 genom att för första gången skapa en digital tillgång som inte kan kopieras. Därmed uppstod möjligheten att kunna skicka värde över internet, utan mellanhänder.


På senare tid har det riktats en del kritik mot det nuvarande monetära systemet, vilket har resulterat i att bitcoin har vuxit fram som ett alternativt system. Om man ser till samhällets digitala utveckling är Bitcoin någonting som går hand i hand med den digitala moderniseringen.


Är du nyfiken på att investera i Bitcoin kräver det att du är påläst kring säkerheten bakom din investering. Genom att förstå sig på hur systemet fungerar, vilka potentiella användningsområden de har, vad som kan tänkas växa fram och hur det kan förändra samhället och framtidens investeringar, så kan du skaffa dig goda förutsättningar för framtiden och ligga steget före. 


Bostad

Att investera i fastigheter är ett klassiskt och väldigt populärt sätt att investera på, i och med de goda avkastningsmöjligheterna då efterfrågan har fortsatt öka kraftigt sedan 90-talet, framförallt i Sveriges storstäder. Då räntorna är låga och efterfrågan är stor på likväl kommersiella fastigheter som privata bostäder, har detta investeringsalternativ för många privatpersoner varit ett sätt att tjäna en förmögenhet på. 

De senaste åren har den tekniska biten förändrats och idag krävs inte längre en lika stor insats som tidigare. Idag är det regel på att man kan gå in med en kapitalinsats på femton procent och låna resten från banken, vilket öppnar upp för att fler personer kan finansiera en fastighet.

För dig som placerar kapital i fastigheter går det även att köpa hyresfastigheter där hyresintäkterna kommer in på regelbunden basis. Däremot är det till din fördel att vara aktiv i hyresrättsföreningen samt händig för att inte förlora pengar på renoveringar och kunna erbjuda en fräsch bostad.

Tänk på att det gäller att ha tålamod när man väljer att investera i bostad och låta ränta på ränta-effekten få jobba ifred. Stabila investeringar behöver få sin tid då fastighetsmarknaden under vissa perioder kan stå still och i andra perioder höjas rejält. Det gäller även att ha i åtanke att man får bättre lånelöften ju större kapitalinsatsen är, vilket gör att många personer väljer att spara i aktier innan de börjar tänka på att placera pengarna i fastigheter.

Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor