European Media Partner

”Jag överpyntar och njuter av julen i en månad”

Edward Blom och hans Gunilla har alltid firat jul och nyår med stil och klass! Middag och fest för släkt och vänner, god mat och dryck, pynt och paket - allt har sin givna plats.

”Det ska vara så mycket att man bara kan äta en tesked av varje sak på julafton.”

Från julafton och framåt tar Edward Blom en hel månad ledigt för att riktigt kunna njuta av julen. Och han erkänner utan omsvep att han överpyntar högtiden med allt från gamla svenska dekorationer till glittrig kitsch från USA.

Edward och Gunillas liv har nyligen berikats med tre barn mellan 0–3 år. Att sitta still vid ett julbord i flera timmar blir svårt men i gengäld får de uppleva den oförställda glädjen när barnen sliter upp paket eller njuter av en bit korv eller ost från julbordet.

– Julen är ju på många sätt utformad för att hela familjen ska vara närvarande, säger Edward.

Som kulturhistoriker och gastronom menar Edward Blom att julens måltid alltid har utmärkts av mängd och mångfald. Allra viktigast är öl, bröd, smör och ost – de äldsta rätterna på julbordet. Därefter olika sorters korv, kallskuret och annat av gris, vilt och nöt samt lutfisk, sillsallad, ål och lite andra fiskar. Samt lyxigare inslag som anklever och löjrom. Troligtvis står även Edwards stolthet på bordet, den egna glöggen och snapsen som finns på systembolaget. Julen är årets största fest och det ska märkas.

– Det ska vara så mycket att man bara kan äta en tesked av varje sak på julafton. Sen fortsätter man på julmaten i minst tre veckor.

Edward är positiv till såväl närproducerat som Fair Trade, förutsatt att det fungerar. Han handlar gärna KRAV-märkt men har även träffat bönder som är ekologiska men inte passar in i KRAV-märkts profil. Det viktiga är hur det ser ut på gården som producerar köttet, såväl i Sverige som utomlands, menar Edward.

– För miljön måste vi bli bättre på att producera miljövänligt kött med en prislapp för alla.

Sedan måste folk börja äta alla delar på djuret. Det värsta för miljön är att slakta en stor oxe och sedan bara äta filén och mala ner resten till djurfoder.

På nyårsafton är elegant klädsel, roliga vänner och fyrverkerier viktiga ingredienser. Som dryck är champagne, eller bästa möjliga alkoholfria alternativ, självskriven. Matmässigt blir det lätta rätter som hummer, löjrom eller någon lyxigare fiskrätt, kanske inledd med en elegant soppa och naturligtvis en stjärnsprakande efterrätt.

– Vi brukar spela Ernst Rolfs ”Gott nytt år” och någon deklamerar Tennysons Nyårsklockorna.

Ett roligt minne är Edwards och Gunillas första nyår som gifta. De var varken bortbjudna eller hade egna planer. Samma eftermiddag bestämde de sig spontant för att laga en lyxig sjurättersmiddag och klä upp sig i smoking och aftonklänning. Rätterna var anpassade till champagne och redan innan klockan slog tolv var den flaska i magnumstorlek som paret fått i vigselpresent slut…

Dela artikeln

Journalist

Hanna Engström

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor