European Media Partner
Johan Trouvé: Vi har Europas hetaste region KRÖNIKOR

Johan Trouvé: Vi har Europas hetaste region

Det går bra för Sverige och det går fantastiskt bra för Västsverige och Göteborg.

I slutet av juni meddelade Geely att man förlägger sitt huvudkontor för Europa och sitt utvecklingscentrum för framtidens fordon i Göteborg. Samma dag meddelar NEVS i Trollhättan att man har tecknat ett investeringsavtal med DiDiChuxing, Kinas motsvarighet till Ûber. Det innebär att Västsverige stärker sig som en av världens starkaste kompetenskluster inom framtidens fordonsutveckling med tillhörande tekniker. En mycket spännande utveckling som gör att kompetens kommer söka sig till vår region från hela världen. Digitaliseringen, med bland annat autonoma fordon, eldrift och ökat högteknologiskt innehåll är de områden som kommer behöva kompetensen.

Dessa avtal och etableringar öppnar också den kinesiska dörren till vår region. Fler asiatiska företag kommer se på möjligheten att etablera sig i Västsverige. Det i sin tur kommer öka intresset för kapital och kompetens att söka sig hit. Det ena leder till det andra. Nu är vi mitt i en utveckling som vi knappt själva kan förstå. Det är faktiskt nu utvecklingen sker. Här och nu. Vi är i en position med möjligheter som få städer i Europa har. Vi har visat att vi förstår varandras kulturskillnader, vill satsa framåt och är öppna för flera testarenor inom fordonsområdet, men även inom andra områden. Det är resultatet av en innovativ region som baserar sina framgångar på ett gediget samarbete mellan näringsliv, akademi och det offentliga.

Som ytterligare en drivkraft finns det i dag inte någon hejd på de infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt som planeras i Göteborg och Västsverige. Förmodligen ser vi framför oss samma utveckling som Malmö har haft de senaste 20 åren. Vi skapar en positiv våg som säkerligen kommer att hålla i sig minst 20 år. En utveckling där Göteborg tar övertygande kliv mot att vara en miljonstad.

Allt detta kommer öka självförtroendet för staden dess företag och invånare. Det attraherar unga. Men det gör sig inte av sig själv. Vi måste alla arbeta hårt för att göra det så attraktivt som möjligt för kompetens att vilja flytta till just vår region. Det blir nog inte så svårt om vi rankas som Europas hetaste!


Johan Trouvé

VD Västsvenska Handelskammaren

Johan Trouvé: Vi har Europas hetaste region

Dela artikeln

Journalist

Johan Trouvé

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor