European Media Partner
Julia Engström satsar på att bli bäst i världen LIVSSTIL

Julia Engström satsar på att bli bäst i världen

Som 15-åring blev hon yngst någonsin att vinna en prestigefylld amatörgolftävling i Storbritannien. I år kom hon sjua i Investec South Africa Women’s Open. 18-åringen från Ringenäs Golfklubb har bara börjat resan mot världseliten.  

– Där och då kände jag mig bekväm med att spela på proffsnivå. Det kändes som att jag hörde hemma på den touren

Julia Engström har inte ännu gått ut gymnasiet men rankas som en av världens största golftalanger. Trots att hon är 18 år, är hennes meritlista gedigen och innefattar fyra topp-15-placeringar på Ladies European Tour. I höstas utsågs hon till Årets Rookie på Ladies European Tour.
– Jag började spela när jag var fyra år gammal i en grupp med jämnåriga och tyckte att det var roligt. Jag har hållit på med både friidrott och tennis tidigare och har alltid tyckt väldigt mycket om sport, säger Julia Engström.

Som liten tävlade hon även i tennis, men som 13-åring valde hon att lägga allt mer av sin tid på golfen och slutade med racketsporten.
– Alla i min släkt spelar golf, även mina föräldrar, så jag har varit på banan sedan jag föddes i princip. Jag började tävla när jag var 8–9 år gammal och bodde i Halmstad, berättar Julia och fortsätter:

– Att jag fastnade för golfen var nog på grund av utmaningen. Det är så precist och exakt, med väldigt små marginaler och du måste vara bra på alla delar. Sedan hade så klart mina träningskompisar och tränare en viktig roll för intresset. De var väldigt inspirerande, kunniga och duktiga med juniorer.


Julia Engström berättar att mycket av glädjen kommer från att ha haft tränare som varit just skickliga och inspirerande. Det var även det som var den sista dragkroken för att hon skulle välja att satsa på just golfen. Bara i år har Engström spelat fem tävlingar. Hon har klarat fem kval och på dessa starter har det blivit en topp-10-placering när hon tog hem en sjundeplats i Investec South Africa Women’s Open.

Men samtidigt som Julia är en av världens mest lovande golftalanger har hon även en skolgång att fokusera på. Med mycket resor och tävlingar runt hela jordklotet krävs det struktur av 18-åringen för att studierna ska bli färdiga.
– Det blir ganska mycket emellanåt, men jag försöker lägga tid till skolan när jag är hemma för att kolla och stämma av så att jag ligger bra till. Det blir någon dag i veckan. Jag får strukturera upp mina dagar så att jag har tid för skolan. Jag försöker att ha en plan och det funkar okej, berättar hon. 

LÄS MER: Har du koll på de nya golfreglerna? 

Det riktigt stora genomslaget som golfspelare fick hon som 15-åring när hon vann en av de största amatörtävlingarna som finns – British Ladies Amateur Golf Championship. Hennes ringa ålder betydde att hon var den yngsta tävlanden någonsin som hamnat högst upp på prispallen.
– Då fick jag mitt stora genombrott och inbjudningar kom om att spela några av de största tävlingarna du kan spela som 15-åring, berättar Julia. 

Bland de mest minnesvärda ögonblicken finns Ladies European Tour i Marocko där Engström tog sig hela vägen till finalkvalet och en femteplats i den ärofyllda tävlingen. Resultatet gjorde att hon blev varm i kläderna och att självförtroendet ökade.
– Där och då kände jag mig bekväm med att spela på proffsnivå. Det kändes som att jag hörde hemma på den touren.


I dag turnerar hon land och rike runt med sin golfutrustning och sina sponsorer för att delta i tävlingar för klubben Ringenäs Golfklubb. En vanlig vecka börjar med att hon anländer till platsen för tävlingen på söndagskvällen. På måndagen är det inspel, som fortsätter på tisdagen kombinerat med träning och ibland spel med sponsorer. På onsdagen vilar hon innan tävlingarna inleds på torsdagen och fortsätter över helgen, beroende på hur resultaten ser ut.
– Det är från 125 till 144 spelare på torsdagen och cirka 60 går vidare till lördagens spel, och sedan är det finalspel på lördagen och söndagen. Ungefär så brukar en tävlingsvecka se ut, berättar Julia Engström.

Målen för framtiden är högt uppsatta men väldigt tydliga. Julia Engström nöjer sig inte med att spela med världseliten – hon ska också bli bäst. I år satsar hon på att fortsätta tävla och vinna en Ladies European Tour. Hon har siktet inställt på att fortsätta utvecklas som golfspelare och ta plats i den prestigefyllda världstävlingen Ricoh Women’s British Open.
– Det är mitt andra år som proffs och jag är inte rookie längre. I framtiden ser jag mig ute på touren där jag spelar full kategori. Jag hoppas också på att spela mer i USA och förhoppningsvis vara en av de bästa golfspelarna i världen. 

I framtiden drömmer Julia Engström om att spela på Augusta National. En tävling som kvinnor inte tidigare har fått spela på.
– Det hade varit kul att vara med i Augusta där formatet är mix matchspel och foursome, eftersom det inte finns något sådant ännu i dag, säger Julia Engström avslutande.
Fakta

Namn: Julia Engström

Ålder: 18 år

Representerar: Ringenäs Golfklubb

Meriter: 8 segrar på 96 tävlingar, en sjundeplats i Investec South Africa Women’s Open, Sydafrika och världens yngsta vinnare av British Ladies Amateur Golf Championship som 15-åring. 

Genomsnittlig prissumma: 65 600 kr.

Dela artikeln

Journalist

Amanda Sandström Beijer

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor