European Media Partner

Kajsa blev vittne till fusket på Högskoleprovet: ”Vi blev chockade!”

En liga med tillgång till de rätta svaren på högskoleprovet har varit aktiva i 4-5 år, men i lördags genomförde polisen en serie med tillslag bland annat i Norrköping. Samtidigt, runt om i landet blev fuskare avslöjade runt om i landet. Kajsa gjorde Högskoleprovet på Malmö Universitet när en fuskare blev avslöjad – bara meter från henne. 

– Vi skulle precis börja skriva provet när det hände. När jag vände på första bladet lät det som att någon lyssnade på hög musik genom en hörlur. Men det var inte musik, det var en röst som lät ”Fråga ett…”. Det kom från en kille i 20-årsåldern. Stämningen blev jättekonstig och alla var chockade, säger Kajsa. 

Metoden är skrämmande enkel: Ligan betalar en eller flera provledare för att läcka proven en tid i förväg. Sedan tar ligan betalt för att ge studenterna de rätta svaren – ju högre önskat betyg desto bättre. Enligt Aftonbladet kostar ett poängsnitt på 1,9 ungefär 99 000 kronor. 
Genom att utrusta de fuskande studenterna med en öronsnäckor, kan ligan sedan ge studenterna de rätta svaren.

Tillbaka till Kajsa. Hon berättar för oss att stämningen blev väldigt obehaglig i salen när fuskaren avslöjades:
– Vi förvånade och chockade. Den ansvarige för provet blev väldigt chockad också. Hon ringde på vakter och sa att de skulle hämta upp en fuskare. När vakterna kom för att hämta upp honom, försökte han skylla bort det. Men det syntes att han hade panik.
Provet sköts upp i cirka tio minuter, så den misstänkte fuskaren kunde transporteras bort. 

Enligt högskoleguiden kan straffet för den som fuskar bli hårt:
”Den som fuskar kan bli avstängd från att skriva högskoleprovet under två år, bli polisanmäld, få böter eller bli dömd till fängelse”, står att läsa på deras hemsida

När provet var klart såg Kajsa polisbilar utanför universitetsområdet och misstänkte direkt att polisen förde bort minst en fuskare. Polisens presstalesman, Nils Norling har inte sett att någon blivit officiellt frihetsberövad, men avskriver inte att brott har skett.
– Vi har inte sett någon rubricering om brott. Det kan vara så att universitetet inte har anmält brottet ännu. Jag kan också konstatera att inte alla brott kräver att någon blir frihetsberövad.

Alla potentiella fuskare blir polisanmälda av Universitets- och högskolerådet. Deras presstjänst meddelar att de inte kan uttala sig i frågan i dagsläget.
– UHR polisanmäler sedan 2016 allt fusk. Myndigheten arbetar ständigt för att utveckla högskoleprovet och ta fram nya åtgärder för att stoppa användningen av otillåtna hjälpmedel, säger Karin Röding i ett pressmeddelande. 

Vi har varit i kontakt med Malmö högskolas presstjänst utan att få en kommentar.  

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor