European Media Partner

Kraften i ditt eget sinne

Wim Hof, även känd som The Iceman, ligger bakom Wim Hof-metoden. I denna metod kombinerar han andningstekniker samt övertygelsen om att kroppen kan göra mer än vi förväntar oss, med kylexponering, där kroppen gradvis får vänja sig vid den kalla miljön. Denna metod ökar energinivån, gör att du sover bättre, samt minskar stress och förbättrar immunförsvaret. I samarbete med det akademiska Radboud-sjukhuset i Nijmegen bedriver han vetenskaplig forskning.

Hur mår du?

— Jag mår bra. Det var en extraordinär period. Coronaviruset är faktiskt en ödemark och vi vet inte alls mycket om viruset än. Därför måste vi ta hand om oss själva och stoppa viruset. Vi kan göra det genom att förbättra vårt immunförsvar. Corona har orsakat väldigt många dödsfall och påverkat många ekonomier som nu kämpar för att återhämta sig. Så varför inte söka efter naturligt sätt att stärka vårt immunsystem? Kampen om vaccin handlar om makt och pengar. Det finns en atmosfär av ”vi behöver vaccin”, och jag skulle vilja se ett annat fokus.


Vad ska vi fokusera på då?

— Vi vet inte mycket om coronaviruset än. Virus muterar med tiden, och att utveckla ett vaccin tar lång tid vilket gör att det kanske inte kommer att fungera alls. Jag vill därför uppmuntra oss att ändra vår livsstil. En hälsosam livsstil är inte bara bra för vår energi och vårt humör, utan kommer också att hjälpa oss att utveckla bättre kontroll över vårt immunsystem. Frågan är vad som är viktigast, pengar eller vår hälsa?


Hur kan Wim Hof-metoden bidra till ett bättre immunförsvar?

— Under åren har vårt förhållande till jorden vi lever på förändrats. Våra livsstilar är inte längre i linje med vår naturliga miljö. På grund av denna förändring utlöses inte vår gamla mekanism längre och vi har förlorat sambandet med vår inre styrka. Genom mina andningsövningar i kombination med kyla kan vi förbättra våra nervförbindelser och vår hormonbalans. Det stora problemet nu är att vårt immunsystem är överaktivt på grund av covid-19. Genom andningsövningar kan du rensa kropp, hjärta, nervsystem och immunförsvar. Andningsövningen som jag har utvecklat försäkrar att rätt mängd syre kan absorberas i kroppen och att fysiologiska reaktioner, inklusive att släppa extra energi för att stärka kroppen, genereras. Efter dessa andningsövningar är din kropp redo för nästa utmaning, kylan!


Varför är kyla bra för vår kropp?

— När du gradvis utsätts för kyla blir dina kärl vana vid det. Varje dag bär vi kläder och skyddar oss mot kyla. Detta gör att vår kropp inte stimulerar kärlsystemet och vår blodcirkulation. Vårt hjärta kompenserar för detta och pumpar, som ett resultat, snabbare. När hjärtat börjar pumpa mer utsöndras mer kortisol i vår kropp. Detta är dåligt för vår kropp och vårt sinne. 


Många är skeptiska till din metod, delvis för att den inte har bevisats vetenskapligt. Vad säger du om det?

— Jag arbetar med Radboud University och för tillfället jobbar jag mycket i Amerika. Min metod har nu vetenskapligt bevisat förbättra vårt immunförsvar. I Amerika har min metod inkluderats i vanlig vård, tyvärr har den inte prioriterats i Nederländerna. Kunskapen och forskningen finns där, den måste bara spridas vidare. Om du inte riktigt vet vad det är för något tar man det inte vidare. Jag skulle vilja se en attitydförändring i den holländska forskningsvärlden. 


På vilka sätt försöker du övertyga inte bara vetenskapen utan också människor om din metod?

— I oktober kommer en ny bok av mig att publiceras i Amerika, baserad på sexton timmars intervjuer. Dessutom kontaktades jag av en mycket erfaren skådespelare, Joseph Finnes, för en Hollywoodfilm. Han kom över min metod, följde den och upplevde de positiva effekterna. Joseph Finnes kontaktade mig med frågan om han fick göra en film om mig. Hans uppdrag är nu att lyfta fram min metodik och dess effekter. I London möttes vi äntligen och diskuterade alla idéer. Det har varit en revolution kring vår egen kropps perspektiv när det gäller sjukdomar och inflammation, ett ämne många är intresserade av.


Finns det ytterligare sätt du vill övertyga människor om din metod?

— Jag skulle vilja göra människor medvetna om sina egna kroppar. Och att de ska förstå vad de känner. När min metod inte fungerar för någon är det också bra och den personen kan komma tillbaka med kritik. Men jag vill göra världen hälsosam. Jag kommer att fortsätta tills människor inser att min metod inte är en religion eller dogm utan ett meddelande. Man kan bestämma sin egen lycka och hälsa, bland annat genom att stärka sitt eget immunförsvar. Vår livskraft är som att vara kär. Om något är bra, behöver du inte tänka på det, det är starkare än våra tankar. 


Slutligen skulle jag också vilja ge barnen i skolorna kraften i deras sinnen. Vårt sinne har ett sådant enormt inflytande på vårt hormonsystem, immunförsvar och hela vår kropp, det är ingen placeboeffekt. När du medvetet använder den kraften blir du mycket mer självsäker. Jag skulle vilja se barn växa upp med den självsäkerheten. Förhoppningsvis skulle färre piller behöva tas då. Så länge det ännu inte är fallet kommer jag att fortsätta med mitt uppdrag, min metod och mina böcker. Och snart en film!


www.wimhofmethod.com

Fakta

Wim Hof var redan i tidig ålder intresserad av meditation och andningstekniker. Han är känd under namnet ”The Iceman” vilket är passande på många sätt. Med sin Wim Hof-metod hjälper han människor mer motståndskraftiga mot kyla och förbättrar därmed deras immunförsvar. 2007 klättrade han på snötäckta berg barfota och sprang ett halvmaraton barfota. Sedan 2010 har Wim samarbetat med olika universitet för att vetenskapligt underbygga sin metod.

Dela artikeln

Journalist

Julia Saaf

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor