European Media Partner
– För mig är Lund den perfekta studentstaden. SAMHÄLLE

”Lund är som ett enda stort campus”

Han flyttade från universitetsstaden Göteborg till universitetsstaden Lund för att plugga juridik. Ett beslut han inte ångrar.
– Lund är nog den bästa studentstaden i hela landet. Jag är verkligen glad för att jag hamnade här, säger Adam Olofson.

“Det är många som talar engelska på gatorna här.”

Valet stod mellan Lund och Uppsala när Adam Olofson skulle välja studieort efter gymnasiet. Efter en del funderade vägde det hela över till Lunds fördel.
– För mig är Lund den perfekta studentstaden. Lagom stor, men ändå inte för liten. Samtidigt finns det mycket tradition, men också en hel del nytänkande. Dessutom håller utbildningen på Juridicum hög klass liksom universitet i stort. Vi har väldigt bra lärare och att plugga här är eftertraktat, säger han.

– Även om det var en stor omställning att flytta hemifrån och lämna de flesta av kompisarna har jag inte ångrat mitt val. Jag stortriv, men när jag är klar med min utbildning om ett och ett halvt år kommer jag inte att stanna kvar. Är man inte student tror jag att det kan bli lite för mycket av det goda. Staden känns som ett enda stort campus! 

Liksom Max IV och EES som tagit form i stadsdelen Brunnshög, där det också med start inom kort kommer att byggas en helt ny stadsdel med bostäder, butiker, skolor och annan samhällsservice. Till Brunnshög ska också den nya.
– Det är många som talar engelska på gatorna här, fortsätter Adam Olofson. I staden finns ju också många stora internationella företag med sina huvudkontor förlagda hit. Det gör också att inflödet av människor andra delar av världen är stort. Det ger staden en speciell mix även om det är studentlivet som det mesta trots allt snurrar runt omkring.

Men det är inte bara på Brunnshög som det byggs nytt. Lund växer också på fler andra håll runt den gamla medeltida stadskärnan.

Ett område som fått helt ny karaktär är S:t Larsparken, tidigare mentalsjukhus, som nu blivit ett attraktivt bostadsområd. Alldeles i närheten av Lunds centralstation har det byggts mycket och ännu mer är på gång. Sammanlagt handlar det om flera hundra lägenheter, både hyres- och bostadsrätter.

Även för stadens studenter byggs det nytt. AF Bostäder bygger exempelvis 250 lägenheter för 390 studenter som förväntas stå klara under 2019.
– Det kan verkligen behövas, säger Adam Olofson. Jag har visserligen haft tur. När jag började plugga fick jag ett studentrum direkt efter att en kusin tipsat mig om att ställa mig i kö. Nu har jag fått en egen studentlägenhet i centrum. Även om den kostar 4 100 kronor i månaden för ett rum med pentry känns det skönt att kunna rå sig helt och hållet själv.

Fler av hans studiekamrater har berättat att de haft svårare. Åtminstone till en början när man varit inneboende eller fått hyra i andra hand med den osäkerhet som det innebär.

Som student menar Adam Olofson att Lund nästan har för mycket att erbjuda i nöjesväg. Nästan så att studierna kan hamna i andra hand om man inte ser upp.
– Själv har jag engagerat mig mycket i Radio AF som sänder studentradio. Det är otroligt roligt samtidigt som man får många nya vänner. Andra är engagerade i studentspex och studentteatrar och dessutom finns alla nationerna som har fullt med aktiviteter.

Finns det då inga nackdelar med att plugga i Lund? Adam Olofson får fundera en stund.
– Jo, det skulle i så falla vara just det att finns så mycket roligt vid sidan om pluggandet. Och så att det är långt till havet. Kommer man från Göteborg, som jag gör, vill man alltid vara när vatten. 

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor