European Media Partner

Malin Baryard-Johnsson: fortfarande på topp!

2003 rankades hon och Butterfly Flip som världens bästa ekipage. Malin Baryard-Johnsson är fortfarande på topp - med nya heta ston i sitt stall.

”Det är fantastiskt att få tävla på den här nivån på hemmaplan.”

Det har gått nästan 30 år sedan Malin Baryard-Johnsson vann sitt första SM-guld som 14-åring, vilket följdes av individuellt guld i ponny-EM året därpå. Hennes karriär på världens tävlingsbanor började ta fart efter ett par år i England, där hon tränade och arbetade för den engelska hoppryttaren John Whitaker i mitten av 1990-talet.

Som Young Rider blev det såväl lagsilver som lagguld och ett individuellt brons i EM. Men det är framför allt åren på det svenska varmblodet H&M Butterfly Flip, eller Flippan som hon kom att kallas, som Malin Baryard-Johnsson slog världen med häpnad.

Det var på ”Flippan” som Malin Baryard-Johnsson vann sina lagsilver i EM (Arnhem 2001), VM (Jerez 2002) och OS (Aten 2004).Sedan ”Flippan” pensionerades 2008, har Malin Baryard-Johnsson haft sporadisk kontakt med henne. Hästen finns numera i Belgien på ett stort stuteri där hennes gener går i arv till framtida stjärnhästar.
– Nu är hon för gammal för att avla. Men hon har haft ett väldigt bra liv även efter karriären, menar Malin Baryard-Johnsson som besökt henne när hon varit i Belgien i samband med tävling.

Butterfly Flip har inte visat sina glansdagars ryttare någon vidare glädje, det är nämligen ett ganska egensinnigt sto Malin Baryard-Johnsson har haft att göra med.
– Det är en ganska speciell dam. Hon är inte supersocial. säger Malin.


Efter en period med hingstar, är Malin Baryard-Johnsson tillbaka till att rida nästan enbart ston. Hon är från början ”mer av en storyttare”.
– Ston har ofta väldigt mycket egen vilja och de är känsliga samtidigt som de är hårda. Det gäller att vara med sitt sto på alla sätt. Får man ett sto emot sig löser man sällan en konflikt genom bråk. Det är smartare vägar som gäller. Man får lirka lite med dem – lite som med kvinnor, tillägger Malin Baryard-Johnsson med ett skratt.

De tre ston hon har är väldigt olika varandra och olika Flippan.
– Sen är de alla extremt intelligenta men lite åt det vildare hållet. De är roliga att jobba med, ingen dag är den andra lik.

Det är H&M Cue Channa, EM-hästen från förra året; H&M Indiana, som nu har åldern inne för de största banorna; och H&M Second Chance, som hon haft längst av dem alla.
– Vi känner varandra utan och innan och hon är den som vinner mest. Hon är lite begränsad när det kommer till höjder men helt obegränsad när det kommer till vinster.

Inför den stora tävlingen i Tryon, South Carolia, en av ridvärldens största tävlingar, är det H&M Indiana som är tilltänkt.
– Vi gör en tydlig men försiktig satsning mot VM och än så länge ser det väldigt lovande ut. Vi har ett antal tävlingar kvar fortfarande. Hon måste få ordentlig rutin för de här banorna och vi måste etablera oss för de här höjderna.

Hästar kom tidigt in i Malin Baryards liv. Hon började rida redan som sexåring, då hon fick följa med sina äldre systrar till en ridskola. Sedan Malin Baryard-Johnsson medverkade i silverlaget i EM i Göteborg förra året, tycks karriären bara gå uppåt.
– Jag har ju varit i landslaget i alla år och haft en otrolig förmån att få ha det så bra hela tiden och ha så fina hästar. Det har varit fantastiskt.


Har det alltid varit roligt eller har det emellanåt mest känts som ett krav?
– Man är ju inte i ett landslag utan att ha höga krav - framför allt från mig själv. Att rida är ju det roligaste jag vet. Jag har en enorm kärlek till våra djur och till vår sport. Jag är hästtjej i grund och botten och det kommer jag nog alltid att vara, men mitt yrke just nu är att vara tävlingsryttare. Då är det väldigt avhängigt på resultaten förstås.

I sommar följer hela familjen med till Falsterbo, vilket Malin Baryard-Johnsson ser fram emot. Hon har tappat räkningen över hur många gånger hon varit där.
– Falsterbo är en av höjdpunkterna under sommaren. Det är fantastiskt att få tävla på den här nivån på hemmaplan. Det är framför allt publiken som gör det. Sen är det en superhärlig hästfest! Barnen har sommarlov och maken är ledig, så det är inte bara häst för mig utan det blir en fantastisk blandning.

Hästintresset i familjen är det sådär med.
– Den som är mest intresserad är min pappa, sen är det lite måttligt med resten. Min man har ju jobbat med sport och är expertkommentator, så han älskar ju vår sport. Men han har ett eget jobb så det är inte så att han hänger i stallet direkt.

Även för Malin Baryard-Johnsson finns det tid för annat än ridning.
– Jag är barnsligt förtjust i att få vara handbolls- och fotbollsmamma. Det är superkul att få hänga på våra barn som idrottar för fullt.

Svensk ridsports framtid ser Malin Baryard-Johnsson mycket ljust på.
– Just nu så är vi ju bättre än någonsin. Vi har både Peder och Henrik i Topp tio. Och vi har de yngre som nu kommer, inte minst Douglas Lindelöw. Det ser otroligt bra ut inför VM i år. Det är väldigt roligt. 

Fakta

Fakta:

Namn: Malin Baryard-Johnsson

Ålder: 43 år. Debut: Slog igenom internationellt 1996, då hon kom på sjunde plats i världscupfinalen.

Karriär: Driver tillsammans med sin pappa Baryard Invest AB, som köper och säljer unghästar. Sedan 2014 är Malin Baryard-Johnsson sportchef för Sweden International Horse Show.

Familj: Man och två söner: Alvar 13 år och Ed 9 år.

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor