European Media Partner
Entreprenören och företagsledaren Percy Nilsson har blivit Hyllies starke man. SAMHÄLLE

Malmös nya stadsdel har blivit en succé

På bara några år har en helt ny stadsdel vuxit fram i södra Malmö. Med bostäder, arbetsplatser och shopping alldeles intill Öresundsbron. I dag är Hyllie en succé och en förebild för många stadsutvecklingsprojekt, både i Sverige och utomlands.

Från att tidigare ha varit fält där det odlades raps, vete och korn sjuder det nu av liv och rörelse. I dag är Hyllie – Malmös nya stadsdel – ett dynamiskt centrum med betydelse för hela Skåne. Och området växer så att det knakar!
– När jag första gången såg den här platsen i Hyllie var det bara ett vattentorn. I dag är det navet i Öresundsregionen, sa hotellmogulen Petter Stordalen i en intervju med Expressen när han fick frågan om Hyllies betydelse för regionen.

Fullt utbyggt om 10–20 år kommer Hyllie att ha 10 000 bostäder och lika många arbetsplatser. Mycket är redan på plats och mer är på gång. Lyftkranarna är en del av Hyllies siluett och verksamheten på de olika byggena är minst sagt febril. På promenadavstånd ligger den nya stationen med tolv minuters resväg till Kastrups internationella flygplats och vidare till Köpenhamns centrum. Reser man motsatt väg är man på ungefär halva tiden, sex minuter, på Malmö Central. Kommer man med bil ligger Hyllie alldeles intill E6 och Öresundsbron.

Entreprenören och företagsledaren Percy Nilsson har blivit Hyllies starke man. Han berättar i en intervju med Sydsvenskan hur Hyllie glömdes bord när Öresundsbron byggdes och Citytunneln planerades för fullt.

Framtiden var på väg, men Hyllie fanns ett vattentorn, återvinningsstationer och åkermark, berättar han:
– Jag frågade politikerna vad de tänkte göra. De hade inga stora planer för området mer än att flytta hit tågstationen och bygga en stor parkeringsplats. Då blev jag riktigt förbannad. Jag satte själv i gång och skaffade arkitekter och stadsbyggare.

1997 presenterades planen för Malmös politiker. Grunden vilade på Malmö Arena och ett stort varuhus, som senare blev Emporia.

Det tog inte lång tid innan Hyllie blev en populär plats att både bo och arbeta på. Flera kontorshus, många med spännande och nyskapande arkitektur, som har vuxit upp runt omkring den nya stationen, attraherar många huvud- och regionkontor.

Alldeles intill ligger Emporia – ett av Skandinaviens största köpcenter med många butiker och restauranger så väl som dagligvaruhandel. Det gör Hyllie till en levande stadsdel dit både Malmöbor och besökare söker sig för shopping.

Men Hyllie är i högsta grad en levande stadsdel även när arbetsdagen är slut och butikerna stängt. Området har på kort tid blivit en av Malmös mest attraktiva stadsdelar att bo i. Längs med de båda huvudgatorna har många bostäder med olika boendeformer, såväl hyres- som bostadsrätter, vuxit fram på kort tid. Arkitekturen är modern och omväxlande med både höga och låga hus.

Mycket arbete har även lagts ner på att skapa en grön stadsdel. Både med stora grönområden men också med en bebyggelse som har en klar hållbarhetsprofil.
Grundtanken är att Hyllie ska vara en global förebild för hållbar stadsutveckling.

Klimatsmart är också området i den bemärkelsen att energibehovet, både värme och el, tillgodoses av förnybar och återvunnen energi, exempelvis med hjälp av solpaneler. De boende i området ska till exempel själv kunna mäta, styra och påverka sin egen energiförbrukning, och dessutom kunna producera energi själva.

När allt är färdigbyggt kommer en bit över 20 000 människor, lika många som bor i en medelstor svensk stad, att ha bo i Hyllie. 

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor