European Media Partner

Med planering blir studenttiden en fest


Även med en skral studentekonomi finns goda möjligheter att både börja ett sparande och leva hyfsat gott. Det gäller bara att tänka långsiktigt och göra en realistisk budget. 

Träna upp ett sparbeteende redan under studietiden. Ett sätt kan vara att spara en hundralapp eller två i månaden.

Det konstaterar Patrick Grimlund, välkänd ekonom som bland annat hjälpt många unga ur skuldträsket i programmet Lyxfällan.
– En av de tydligaste erfarenheterna från det programmet är att det gäller att göra sina utgifter synliga, att lyfta fram dem ur kredtikortens skugga. Annars är det lätt hänt att bara sträcka fram kortet och köpa allt man vill ha och hoppas att det löser sig längre fram.

För att få lite mer koll på utgifterna, man kan använda någon av alla appar och hjälpmedel som kan hjälpa till. Man kan få hjälp med att spara både små och stora summor eller få struktur genom pushnotiser och tydliga saldon.
– Träna upp ett sparbeteende redan under studietiden. Ett sätt kan vara att spara en hundralapp eller två i månaden på ett aktieindexkonto. Med en buffert i ryggen är det lätt att bygga vidare på sparandet efter studieåren, vilket kommer göra att pengarna växer.


Det är även bra att försöka jobba lite extra under studierna, av flera skäl.
– Dels ger det extra pengar i kassan så man kan unna sig lite mer under studietiden, och dels ser det mycket bra ut på CV:t. Det visar en kommande arbetsgivare att man har ett inre driv som gör att man sticker ut i en hög av ansökningar.

Dock är basen för en sund studentekonomi att man gör en långsiktig ekonomisk planering över sina studieår.
– De stora posterna är ofta de fasta utgifterna för boende, mat och transporter. Där kan man tjäna mycket på att exempelvis fundera igenom sitt boende, man kanske inte behöver hyra en egen lägenhet utan kan dela med andra studenter, bo som inneboende eller kvar hemma. Dessutom bör man se till att bo hyfsat nära studierna så man inte behöver köpa en bil eller blir beroende av dyra pendlarkort.

På matsidan finns mycket att göra genom att köpa storpack, laga matlådor och planera maten veckovis eller månadsvis.
– Att köpa lunch på stan för en hundring varje dag kanske inte i stunden känns som så farligt, men under en månad blir det 2000 kronor, förklarar Patrik.


För att få den mer kortsiktiga ekonomin att fungera är det bra att sätta upp en budget.
– Dock gör många felet att inte göra en realistisk budget. Man gör en budget för alla större utgifter men glömmer ofta alla små utgifter som plussar på kostnaderna varje dag, även de måste med i en budget.

Har man gjort en glädjekalkyl och märker att man överskrider budgeten redan efter två veckor är det lätt att tappa sugen och strunta i budgeten fram över. Så att göra en realistisk budgeten och sedan följa den är otroligt viktigt.
– Budgeten ska även ha utrymme för nöjen, att se till att det finns pengar kvar till att kunna unna sig lite extra, för man ska ju även ha kul under studentåren.

Ett råd relaterat till det är att undvika att gå ut på krogen och bränna flera tusen på en kväll.
– Ordna i stället knytkalas hemma hos varandra, det är ofta både roligare och betydligt billigare och ett bra sätt att få mer fest för pengarna, avslutar Patrick Grimlund med ett leende.

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor