European Media Partner

Medicinstudier och äventyr


Funderar du på hur du kan kombinera dina studier inom medicin med utlandsvistelse? Att studera vid ett av de främsta polska universiteten är inte bara ett smart akademiskt val – det är en upplevelse för livet!

Utlandsstudierna har verkligen varit så mycket mer än bara en utbildning, det har varit en erfarenhet

Agder Vitenskapsakademi har sedan 2007 har skickat norska och svenska studenter till erkända universitet i Europa. En av fördelarna med att söka via en nordisk akademi är att man som student får hjälp med ansökningsprocessen och med att kolla behörighetskrav. Via Agder Vitenskapsakademi går det att läsa till läkare eller tandläkare, veterinär eller fysioterapeut, eller att läsa psykologi. Samtliga utbildningar berättigar till studiestöd från CSN. Samarbetsuniversiteten ligger i Polen, Slovakien och Tjeckien och utbildningarna håller hög nivå.

Poznan University of Medical Science (PUMS) i Poznan är det universitet Agder Vitenskapsakademi samarbetat allra längst med. Universitetet var pionjärer i Polen med att erbjuda engelskspråkiga utbildningar redan i 1993 och på så sätt öppna upp för studenter från andra nationer. Tack vare ett väldigt brett utbud och utmärkta utbildningar har man nu ungefär 1000 utländska studenter.

Via Eduplanet kan man också få hjälp och stöd med att studera utomlands. Dessutom finns det fyra universitet i Danmark som gärna tar emot svenska studenter.

Sabina Siranlou är Medical Doctoral Candidate på PUMS och tar efter snart sex års studier examen i juni i år. Redan tidigt visste hon att hon ville bli läkare och att hon ville studera utomlands, efter åren på gymnasiet i USA som gett mersmak.

PUMS drivs enligt det amerikanska skolsystemet och är känt för sin höga akademiska kvalitet. Utbildningen är på engelska, men PUMS erbjuder även språklektioner på polska under de tre första terminerna. Sabina tillägger dock att man klarar sig väl på bara engelska i det vardagliga livet.
– Utlandsstudierna har verkligen varit så mycket mer än bara en utbildning, det har varit en erfarenhet för livet som gett mig väldigt givande upplevelser och utmaningar längst vägen som gjort att jag vuxit enormt som person och fått vänner och minnen för livet, säger Sabina.
– Jag har fått sådana möjligheter till personlig utveckling. Under mina snart sex år i PUMS har jag bland annat varit Ordförande för Student Pediatric Society, en studentorganisation med över 100 aktiva medlemmar, samt varit Vice ordförande och senare blivit utvald till Ordförande för Svenska Läkarförbundet student utland Poznan (SLFSU Poznan) styrelse som jag sitter i nu. Just nu är jag även klassrepresentant och mentor i American Medical Student Association (AMSA) mentorshipprogram. Jag har även fått möjligheten att vara medlem i Treating with a Mission, som är en studentorganisation som fokuserar på att ge utvecklingshjälp till sjukhus i Kenya, genom att skicka medicinsk utrustning och hålla workshops för personalen i Kenya, säger Sabina.

Jämfört med att läsa till läkare i Sverige upplever hon att det finns fler möjligheter i Poznan. Utbildningen innefattar flera moment hon värderar högt, bland annat Kaplankursen, då universitetet flyger in professorer från USA. En annan fördel är att man löpande gör NBME examina i grundämnena och en Comprehensive Basic Science Examination (CBSE) innan man går vidare till kliniska studier. Det ger en bra indikation av på vilken kunskapsnivå man ligger i ett visst ämne. De examina studenterna gör är kända internationellt, vilket förbereder studenterna för bland annat amerikanska licensexamina. På så vis kan man hålla alla dörrar öppna för framtida utlandstjänstgöring, menar Sabina. På universitetet finns även många internationella studentorganisationer som AMSA (American Medical Student Association), IBSG (Irish & British Student Group), NASG (North American Student Group), SLFSU (Svenska Läkarförbundet Student Utland) som gör att man kan få vägledning om man vill jobba som läkare i andra länder efter examen. Man får hjälp med vilka licenser man behöver och hur man ska förbereda sig inför praktik i exempelvis USA.

De årliga fyra veckorna praktik görs dock ofta i respektive hemland. Genom att göra praktik på hemmaplan får man in en fot på arbetsmarknaden där, något Sabina uppskattar. I skrivandets stund har hon precis fått den goda nyheten att hon blivit antagen till att göra AT på Värnamo sjukhus.
– Det gläder mig enormt, då det inte bara är min hemort utan även har blivit utsett till Sveriges bästa mellanstora sjukhus, enligt Dagens medicin 2018, säger en mycket nöjd Sabina.

Ett roligt och givande socialt studentliv med roliga aktiviteter, träning, utflykter och studentfester är andra fördelar med att plugga utomlands. Levnadskostnaderna är låga i Polen och det blir pengar över till exempelvis restaurangbesök och utfärder.

För att utlandsstudierna ska bli så bra som möjligt tipsar Sabina om att kolla instruktionerna på hemsidan om vilka ämnen man behöver plugga på inför antagningsprovet.
– Jag hade en skriftlig och två muntliga delar. Biologi, kemi, fysik, och personlighetsfrågor. Jag skulle rekommendera att man kollar upp universitetet och vad de tycker att man ska plugga på och sedan förbereda sig i god tid. Ska man till Poznan kan man också gå med i Facebookgruppen jag skapat för inkommande studenter som heter PUMS Incoming Students, där man kan fråga andra i gruppen eller kontakta mig personligen för att få tips och råd, söka på frågor i gruppen och så vidare. Här finns allt från information om antagningsintervju till vad en taxiresa ska kosta. Vi har också en välkomstvecka där vi guidar de nya studenterna i stan och tar med dem på pubrunda, det är ett utmärkt tillfälle att få nya vänner, säger Sabina.

Förutom rent praktiska förberedelser är det viktigt att ha ett öppet sinne.
– Då den engelska divisionen enbart består av internationella studenter ger det dig en ökad förståelse och insikt i andra kulturer. Att studera utomlands är för mig den bästa investeringen man kan göra i sig själv, det är en unik erfarenhet som inte bara ger dig möjligheten att träffa nya människor och knyta internationella kontakter både karriärmässigt och privat, utan också ett bra sätt att bli mer självständig och utvecklas som individ, avslutar Sabina. 

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor