European Media Partner

Mia har hittat lyckan i Spanien

Mia Lundmyr lever sitt liv med ett ben i urbana Stockholm och den andra i det soliga, välkomnande Marbella. På spanska solkusten, en 300 kilometer lång kuststräcka i södra Spanien, känd för många soltimmar och vänliga människor har hon både sitt drömboende och drömjobb.

– Att det blev så här, att jag kan vara både i Spanien och Sverige gör mig helt varm inombords. Jag hade inte ändrat någonting om jag fick chansen.


Mia bor i Sollentuna, bara några mil från Arlanda. Hon åker till lägenheten i Marbella en gång i månaden, då tar hon det tidiga flyget som landar i Spanien vid lunch. På fyra timmar har hon lämnat snöslasket för tunna kläder, 19 grader och härliga luncher i hamnen.
– Jag har en tradition, innan jag åker till lägenheten besöker jag den lokala marknaden. Väl där köper jag färska snittblommor som jag arrangerar runt om i lägenheten. Då känns det direkt hemtrevligt och fräscht.

Mias egen lägenhet i Marbella går i ljusa skandinaviska färger. Lägenheten var ett renoveringsobjekt som piffades upp, med en öppen planlösning och ett härligt stengolv som passar perfekt under varma sommardagar.

Under vintermånaderna bonar hon om lägenheten med stora, ljusa och fluffiga mattor som ger en värme till lägenheten.
– Jag har två härliga terrasser, de var mycket av anledningen till att jag valde att köpa lägenheten. Det spelade inte riktigt någon roll hur lägenheten i stort såg ut när jag köpte den, det fanns tillräckligt mycket potential i att ha dem.

Den ena terrassen har utsikt mot havet, med solljus hela dagen. När man vill komma undan solen går man till den andra.
– Där ligger jag när jag vill ha en paus från solen, perfekt för en tupplur efter en lång dag på stranden.

Dagarna på solkusten börjar lite senare än i Sverige.
– Jag brukar ta på mig en t-shirt, sedan går jag ner till supermarkadon som ligger bara ett stenkast från lägenheten. Där köper jag ekologisk juice, färsk frukt och nybakat bröd. Sedan sitter jag på terrassen och planerar min arbetsdag.

När man inte vill laga frukost själv, finns det gott om alternativ inom gångavstånd.
– Ja, ganska ofta sätter jag mig på den lilla restaurangen som också serverar frukost. Det är så stor skillnad jämfört med Sverige. Man beställer frukost för en femtiolapp, träffar bekanta och sitter kvar och njuter en stund.

Hon fortsätter.
– Jag tycker om att starta dagen med frukostmöte, fortsätter Mia. Det är någonting fint i att starta dagen med ett produktivt möte kombinerat med frukost.

Det kanske är vädret som spelar in, men det känns så mycket enklare att knyta an till människor här nere.


Mia driver ett företag där hon hjälper skandinaviska familjer att inreda sina boenden på solkusten. Idén föddes när hon insåg hur svårt det var att hitta stilrena möbler till ett rimligt pris. Hon var inte intresserad av att inreda med IKEA-katalogen, men det andra alternativet var extremt dyra möbler.

Hon tar inredning från framförallt skandinaviska märken och ser till att boendet får en helhet, från fluffiga kuddar och mattor till köksutrustning och mjuka sängar. Kunden behöver inte bry sig om logistik och liknande. Det är en smidig affärsmodell där Mia bakar in arvodet för idéspåning, planering och projektledning i priset kunden betalar för möblerna.
– Jag inriktar mig mot människor som vill ha samma komfort, eller lite bättre än de har det hemma. Sedan löser jag att möblera levereras till Spanien och inreder lägenheten efter kundens önskningar. En del av mina kunder börjar inreda själva, men anlitar sedan mig. När det är klart konstaterar de att det hade blivit billigare att anlita mig från början, säger hon.

Det är liv och rörelse kring Centro Plaza i Puerto Banús


Här kan man sitta på en av de många små tapasrestaurangerna med en skål oliver och ett litet glas vin och titta på människorna som samlas kring torget.
– Jag strosar ofta runt torget för att titta på människor och känna in tempot från staden.

Man ser på människor och hälsar på dem man känner. Det händer inte Sverige, att man promenerar utan planer, säger Mia.

När det är dags för middag samlas man runt ett stort bord och beställer in många rätter. Sedan delar man härligheterna, det ger en helt annan gemenskap kring middagen.

När solen ligger på passar det perfekt att avnjuta lunchen till en sval bris och kluckande vågor. Mias smultronställe är en liten chiringuito i hamnen, bara tre meter från strandkanten.
– Det är definitionen av lyx för mig. Att sitta i T-shirt och äta en musselsoppa som sen lunch. Man sitter där och njuter av den svalkande brisen, unnar sig kanske ett glas vin till och tänker att livet är ganska härligt.

Blir det för varmt åker Mia och hennes familj gärna till smultronstället Tarifa, en mysig stad där man kan äta härliga hälsosamma middagar med råvaran i fokus. Längs Tarifas långa strand samsas kitesurfare och människor som söker fläkten från havet.
–Det passar mig perfekt! Jag älskar att ligga där på stranden och titta på när min son ”kitar” med sina spanska vänner.


De dagar solen inte skiner går det ingen nöd på Mia. Hon föll för lägenheten eftersom det finns en närhet till caféer, restauranger och shoppingcenter. När det inte lockar med sol och bad finns det gott om aktiviteter för hela familjen.
– Det är klart att det är härligt här nere. Men nästan lika härligt är att ligga i min säng, titta på Netflix och känna att Marbella är där utanför. Extra mysigt blir det när regnet smattrar mot fönsterrutorna.

Men dåligt väder är ovanligt på solkusten, känd för sina många soltimmar.
– Jag tror faktiskt att vi hade 300 soldagar förra året.

– Ibland inser jag att jag är avundsjuk på mig själv. Om jag fick välja, hade inte valt ett annat liv än detta: ett jobb som jag älskar, ett liv i Sverige och en underbar vardag i soliga Spanien, avslutar Mia.

Mia har hittat lyckan i Spanien

Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor