European Media Partner
Varför ska man skaffa linkedin? SÄSONGER

Nätverket – A och O i karriären

Att nätverka är inte längre liktydigt med fysiska möten. 20 minuter är allt det tar att skapa en profil på LinkedIn och vips ligger oanade karriärmöjligheter för dina fötter.

" Ju fler jobb, desto mer medlemmar och mer kompetens, vilket leder till fler möjligheter."

LinkedIn, det ständigt växande karriärnätverket, har som vision att skapa ekonomiska möjligheter för alla medlemmar, såväl för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden som för etablerade yrkesmän att komma upp i nivå eller hitta sitt drömjobb. Deras mål är att hitta företag som lägger ut jobb i nätverket och genom det skapa så många möjligheter till matchning som möjligt. 
– Vi vill kartlägga den globala arbetsmarknaden digitalt. Ju fler jobb, desto mer medlemmar och mer kompetens, vilket leder till fler möjligheter. Vi utvecklar hela tiden nya algoritmer för att varje jobb som går ut snabbare och lättare ska kunna matchas med kandidater, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn.

Lisa fick själv sitt första jobb efter praktik på ett företag som sålde affärssystem. Hon kom in på sälj och marknad av en slump. För 20 år sen var hon bara tacksam att någon ville anställa henne. Tänk om LinkedIn funnits då. Nätverk på digitala plattformar har gjort att kandidaterna blir sökbara. Det blir arbetstagarens marknad, tvärtom mot när man ringade in platsannonser och det var arbetsgivarens marknad, säger Lisa. Hon menar att studenter, som är nätverkets mest växande målgrupp, har en stor nytta av LinkedIn. 
– Även om man inte har någon utbildning eller saknar erfarenhet så är man attraktiv om man lägger upp sin profil, det finns många jobb som inte kräver utbildning eller praktisk erfarenhet. 
– Bygg nätverk. Kompisar, studiekamrater, kompisars föräldrar, grannar. Ju större nätverk desto större möjligheter. Det gäller att utnyttja sina kontakter för att få de jobb man vill ha. De flesta universitet och högskolor har Alumnisidor där man kan lägga in sig när man tagit examen.

Lisas tips till nya användare är:

1. Välj en bra bild som representerar ditt professionella jag. En bild där du tittar rakt in i kameran, gärna med ett stort leende och mycket energi. En profil med bild har 14 gånger mer chans att bli sedd på LinkedIn än en profil utan bild.

2. Lägg upp all relevant arbetslivserfarenhet, kurser, projektarbeten, examensarbeten och kompetenser. Hos yngre människor söker arbetsgivare ofta driv och energi, då man omöjligtvis kan ha lång arbetslivserfarenhet.

3. Fyll i din sammanfattning: Vem är du och vad vill du? Undvik de vanligaste klyschorna och beskriv dig själv med egna ord.

4. Bygg ut dina kontakter, skriv gärna två rader när du bjuder in någon så att de minns vem du är, och hur ni träffats. Vänners vänner kan introducera dig. Ett stort nätverk gör att du får ett större flöde och får bättre koll.

5. Uppdatera ofta!

Lägg till när du går nya kurser eller utbildningar och ladda upp exempel såsom videos, eller examensmaterial. De roller som är hetast idag fanns knappt för sju år sedan. I sin årliga rapport Top Skills presenterade LinkedIn de mest eftersökta färdigheterna för 2016. I Sverige tog statistisk analys och datautvinning, sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring samt ingenjörer inom elektronik hem första till tredje plats. 
– Det kontinuerliga lärandet har blivit ännu viktigare, då yrkesrollerna snabbt förändras. Att ständigt vara informerad om vilka färdigheter som eftersöks och att ständigt hålla sin utbildning aktuell och uppdaterad, samt att vara sökbar för arbetsgivarna är nyckeln till drömjobbet, avslutar Lisa.

Varför ska man skaffa linkedin?

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor