European Media Partner
Nellie Berntsson – tre år som skåning LIVSSTIL

Nellie Berntsson – tre år som skåning


Att flytta till hästmeckat Skåne hade länge varit en dröm för Nellie Berntsson, då hon och familjen kom hit för tre år sedan. Hur har hon levt sin dröm?

– Allt det som är minst lika viktig som hästen du sitter på. Man får ett bredare synsätt till sporten med tips och idéer att jobba vidare på, vilket gör att man kan utvecklas ännu mer – både privat och inom sporten.

När Nellie släppte ut sina hästar i den skånska myllan var hon 15 år. Nu har hon hunnit fylla 19, är Young Rider och kan se tillbaka på 15-åriga Nellie med något annorlunda ögon. Framför allt har hon blivit mer ödmjuk inför att allt inte gå på räls och har insett att det inte bara är prestationerna som räknas.

Bland det viktigaste som hänt sedan hon flyttade till Skåne är att hon skapat sig ett brett kontaktnät inom ridsporten, berättar hon. Allt från de bästa veterinärerna, kiropraktorerna, hovslagarna och tränarna.
– Allt det som är minst lika viktig som hästen du sitter på. Man får ett bredare synsätt till sporten med tips och idéer att jobba vidare på, vilket gör att man kan utvecklas ännu mer – både privat och inom sporten.

Redan före 18 års ålder hade flera av Nellies mål blivit uppfyllda. Hon har vunnit i Falsterbo, tävlat utomlands, placerat sig i Scandinavium och blev topprankad som junior i Sverige. Extra roligt tycker hon att det är att hon gjort detta på sina egna hästar som hon själv tagit upp i klasserna.

Hela familjen är hästintresserad. De följs ofta åt på tävlingarna. Det har blivit flera utomlands, precis som Nellie hoppades då hon satte upp sina mål för tre år sedan.
– Jag har ett stort stöd från min familj när det kommer till hästarna. Mamma backar upp enormt, pappa kör lastbilen ut i Europa när det är aktuellt och Smilla hjälper mig att rida när det behövs. Hela familjen älskar det. Det är en livsstil.


Det har blivit tävlingar i Arezzo i Italien, likväl som i Polen, Danmark och Belgien. En av favoriterna är belgiska Zangersheide. Vid det trestjärniga meetinget i Lanaken, i våras, gick det också väldigt bra för Nellie, som bland annat tog dubbla placeringar i 1,40-klassen med Cornet’s Baloufee och Chipsy 193.

LÄS MER: "Det ska du ge fan i, du är så pass gammal att det är livsfarligt”

Men även hemma finns det fina tävlingar, hon nämner Grevlunda och Hammarö. Men tyvärr kommer vi inte att få se Nellie på hoppbanan i år. Hon har ingen häst som matchade 1,45-klasserna som kvalen gick i.
– Jag får försöka nästa år, om hästarna och jag är där i vår plan.

Däremot lär vi kanske få syn på henne i Tessies monter, som hon och hennes familj är involverade i.
– Jag kommer att hänga en del i deras tält och prata med kunder. Sen mingla runt i mina sponsorers montrar såklart.

Hon har många strängar på sin lyra och är dessutom framgångsrik i allt hon tar sig för tycks det. Hennes blogg följs av hundratusentals unga människor, framför allt tjejer. Men det har inte enbart varit en framgångssaga.

I sin bok, Jag är Nellie, berättar hon öppenhjärtligt om sitt liv, också de svårigheter hon gått igenom under en tuff skoltid med hårt klimat, mobbing och utanförskap, och att våga gå sin egen väg.
– Det känns väldigt naket och utlämnande att ge ut en bok som är så ärlig som min andra bok. Man lyfter av locket när man delar med sig till andra. Det känns som man får vingar och flyger.

Responsen lät inte vänta på sig. Med över 15 000 sålda exemplat är Nellie glad och stolt över resultatet.

Vilka mål, som du hade för tre år sedan, har du uppnått? Är det några som inte känns viktiga längre?
– Det var kul att se tillbaka på 15 åriga Nellies mål. Jag ville ta mig till EM som junior och det gjorde jag nästan. I dag är det inte lika viktigt för mig att delta i ett mästerskap. Jag är mycket tryggare i min egen prestation och mina resultat i dag. Varje ridpass ger mig en enorm kick oavsett vilken häst jag sitter på. Jag ville debutera 1,45 med Hilda vilket jag gjorde . Vi hoppade även på Falsterbo ihop. Att jobba med TV är fortfarande en stor dröm, som jag såklart fått känna på med serien ”Nellie” på Viafree.

Vilka nya mål har du satt?
– Att utbilda mina hästar och utveckla min verksamhet. 

Tillsammans med sin pojkvän, 20-årige Olav Aklestad har hon i dagarna startat O.N Sporthorses i Blentarp, där de just nu, förutom Nellies egna hästar, har sju hästar för kunders räkning, som de utbildar.


Paret träffades genom sporten i Danmark, där Olav arbetade efter några år i Tyskland.
– Sedan åkte han till USA för att jobba som beridare, men valde att komma hem för att satsa på kärleken och bygga verksamhet ihop med mig.

Drömmen är att kunna bli stora och respekterade namn genom att ha bra hästar i stallet till försäljning.
– Det är tufft och slitsamt nu i starten, men vi lever för passionen som för oss framåt.

Parallellt med ridningen och hästarna, jobbar hon med sina sociala medier.
– Det är jobb som ska godkännas, fotas eller skrivas. Utöver det håller jag veckovis kontakt med kunder som har hästar hos oss. Det är verkligen bollen i rullning hela tiden. Jag älskar det, jobbar som bäst då.  

Dela artikeln

Journalist

Petra Carlsson

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor