European Media Partner

Nu blir rattsurfarna bötfällda på plats

Nu blir rattsurfare bötfällda på plats, vilket har varit svårt tidigare. Den första oktober träder den nya lagen i kraft.

Trots att det har varit olagligt att använda mobilen samtidigt man kör bil, har polisen haft svårt att fälla någon för brottet. Den förste oktober förändras det.

800 personer har redan blivit fällda för att prata i mobil, men rättsprocessen har varit krånglig, berättar Stefan Dangardt, polisens presstalesman för SVT Nyheter:
– Vi har fått skriva en formell brottsanmälan och skickat det vidare till åklagare som har drivit det vidare.

Läs mer: Missade eldningsförbudet: Fick böta 20 000 kronor 

Från och med den första oktober har alltså polisen befogenhet att skriva ut böter på 1 500 kronor direkt på plats, precis som om kan kör för fort eller cyklar utan lysen.
– Riksåklagaren vill pröva rimligheten i de penningböter man delat ut tidigare. Det är nu prövat i domstol, så bra att vi polismän nu kan få den här delegationen att själva utdela ordningsbot, som i sig blir en laga kraftvunnen dom, säger Stefan Dangardt. 

Ungefär 3 000 människor blir allvarligt skadade i varje år. 


Dela artikeln

Journalist

Hans-Peter Öhman

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor