European Media Partner

Nu kan du bo som på Rivieran fast i Sverige

Blommande citrusträd och knotiga olivträd i en prunkande trädgård alldeles utanför dörren. Kan det vara något för dig när du blir äldre? Bovieran är ett helt unikt koncept som på bara några år spridit sig över hela landet.

”Vi vill att våra boenden ska stå för trygghet, upplevelse och social gemenskap.”

Sveriges befolkning ökar. I dag är vi lite mer än 10 miljoner och om lite drygt 40 år, år 2060, kommer vi att vara fler än 13 miljoner invånare säger SCB. Behovet av bostäder, inte minst för 55-plussare, kommer därmed att öka kraftigt. Det byggs i och för sig fler seniorbostäder än för bara några år sedan. Men andelen av den totala nyproduktionen är fortfarande modest.

Ett företag som insett potentialen är Bovieran, ett dotterbolag till Balder som är en av Sveriges största fastighetsutvecklare. Sören Runsten är VD för Bovieran.
– Vårt koncept bygger på att våra bostadsrätter ska efterlikna klimatet på franska Rivieran. Det har vi löst med en innergård som är inglasad och planterad med bland annat olika citrusfrukter, palmer, olivträd, bananer och fikon. Här finns också sittgrupper, små promenadstigar, vattenspeglar och en boulebana – allt på en yta som motsvarar ungefär en halv fotbollsplan.

Temperaturen följer utomhustemperaturen på franska Rivieran sett över året inklusive en viloperiod för växterna i månadsskiftet december/januari. Förutom boulebana i de allmänna utrymmena finns också ett gårdshus med toalett och bastu samt en rymlig gemensamhetslokal med kök och ett bokningsbart gästrum.
– Vi vill att våra boenden ska stå för trygghet, upplevelse och social gemenskap. Syftet med den inglasade innergården är framför allt ett sätt skapa en naturlig mötesplats för alla som bor i huset, fortsätter Sören Runsten. Här ska man kunna träffas för en pratstund eller ta en kopp kaffe tillsammans.

– Vi vill också stimulera till aktivitet och gemenskap. Därför uppmuntrar vi till allt från biokvällar och bridge till matlagningskurser och dans. I vissa föreningar gör man också resor tillsammans.

För att kunna hålla byggkostnaderna på en rimlig nivå är det samma hus som Bovieran bygger om och om igen.
– Det har visat sig vara ett koncept som håller. Det som kan göra att ett objekt blir dyrare än ett annat är kostnaden för marken vi bygger på och om man exempelvis måste påla eller inte innan man sätter igång att bygga, säger Sören Runsten.

I varje bostadsrättsförening ingår 54 lägenheter, både 2:or och 3:or, fördelade på tre huskroppar runt innergården. Samtliga lägenheter är handikappanpassade så att man bekvämt ska kunna röra sig om man har någon funktionsnedsättning såväl inomhus som i trädgården.
– Lägenheterna varierar mellan 64 och 87 kvadratmeter. Planlösningen är öppen och ljus med kök och vardagsrum som går ihop. Övriga rum ligger avskilt. Till varje lägenhet hör också en balkong eller uteplats mot innergården samt ytterligare en balkong på utsidan av huset, förklarar Sören Runsten.

– Det är bra standard, men ingen lyx. Vi vill att många ska ha råd att bo här.

Kostnaderna för en 2:a börjar strax över 1,5 miljoner kronor och för en 3:a får man betala mellan 2,5 och 3 miljoner kronor. Månadsavgiften ligger mellan 3 500 kronor och 5 000 kronor. Beroende på var någonstans husen byggs, kan priserna variera något.

Så här långt har Bovieran byggt bostadsrätter på ett 20-tal platser runt omkring i Sverige, främst i Mälardalen och Skåne.

Men fler är på gång.
– I Skåne tittar vi framför allt på Malmö, Helsingborg och Ystad. Vi kommer också att bygga i flera av kranskommunerna till Malmö. Intresset för våra seniorboenden är stort, både från privatpersoner och från kommuner, sammanfattar Sören Runsten. 

Dela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor