European Media Partner

Ofrivillig hyresvärd åt ditt vuxna barn?

Läget på dagens bostadsmarknad skapar viss problematik i många hem i vårt avlånga land.  Ett problem som ofta uppstår är att vuxna barn bor kvar hemma lite väl länge, även för vad den mest kärleksfulla förälders tålamod har utrymme för.

Barnen bor kvar hemma trots att de för länge sedan borde flyttat ut och du har förvandlats från förälder till hyresvärd och fastighetsskötare. Dags att göra något åt saken!

Debatten går på högvarv kring hur man ska ta sig an situationen och hur man som förälder kan hjälpa barnen att flytta hemifrån. Om det vuxna barnet ska betala för sig hemma eller inte är en av dom hetaste frågorna. SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann ger några handfasta tips:
– Vi på SBAB tycker att vuxna barn ska betala för sig hemma givet att de har en inkomst förstås. Har barnet en egen inkomst ska det bidra till hushållet. Som förälder gör du barnet en tjänst, den som betalar för sig får inblick i vad det faktiskt kostar att ha ett hushåll. 

Claudia menar att man, ifall inkomsten är ojämn, tillsammans kan räkna fram en procentsats av inkomsten som barnet ska betala. Saknar barnet inkomst går det bra att betala med arbetsinsatser, som att klippa gräset, städa, måla, passa småsyskon, handla eller laga mat. 

Det är tufft för unga att komma in på bostadsmarknaden, särskilt eftersom det ofta kräver att man går in med en stor kontantinsats. Om man som föräldrar har ett egenägt boende har man dock ofta möjlighet att låna på den egna bostaden och på så sätt få ihop till kontantinsatsen till en lägenhet till barnet.
– Som förälder har du kanske möjlighet att låna pengar till kontantinsatsen till ditt barns lägenhet. Vårt tips är då att upprätta ett skuldebrev er emellan. Där kan ni reglera villkor, om hur återbetalning ska gå till och eventuella räntor som ska betalas. Som kund hos SBAB får du kostnadsfritt teckna avtal online på avtal24.se. 

Som ung kan det även vara svårt att få låna till egen bostad. Då kan man som förälder eller anhörig vara medlåntagare till barnets bostad. Med en sådan lösning är det bra att ha koll på juridiken och se till att man som medlåntagare även står som delägare i bostaden, eftersom man ansvarar för hela lånet gentemot banken. Att vara medlåntagare bör dock bara vara en temporär lösning, tills barnet själv har möjlighet att ta över lånen.

Om man helt vill undvika situationen med vuxna barn som bor kvar hemma alltför länge, är SBABs bästa tips att börja spara till barnens boende redan när de är små. Det är svårt att säga hur mycket man behöver spara till sitt barn varje månad eftersom det dels beror på hur läget på arbetsmarknaden kan komma att förändras, och dels eftersom det skiljer sig mycket beroende på var man vill bo. SBAB har sammanställt hur mycket man hade behövt lägga undan barnets 20 första levnadsår för att ha råd med kontantinsatsen till en etta i dag.
– Det hade krävts att man sparat 1 770 kronor i månaden från det att barnet föddes för att ha råd med kontantinsatsen till en etta i Stockholms innerstad i dag. För en etta i till exempel Nynäshamn hade man klarat sig med 700 kronor i månaden. 

Att bo centralt är en lyx man kan unna sig när man har råd med det. Flyttar man hemifrån får man helt enkelt sänka kraven några pinnhål och kanske pendla tills man har ett jobb och börjat tjäna så pass att man kan flytta till ett mer centralt boende, menar Claudia.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor