European Media Partner
Är omnikanal framtidens handelsverktyg? LOGISTIK OCH HANDEL

Är omnikanal framtidens handelsverktyg?

Några av oss har kanske hört talas om omnikanal, få vet vad det egentligen är och ännu färre vet hur man framgångsrikt ska använda det. Peter Alvmo, lösningsexpert på SAP, förklarar varför omnikanal är framtidens handelsverktyg. 


”Även om digitaliseringen potentiellt kan effektivisera många företag får man inte ignorera det viktigaste för alla företag; själva kunden och helhetsupplevelsen av företaget.”

Det finns väl i dag inte någon som tror att e-handel är en övergående fluga. I stället blir allt fler företag, även de mest konservativa, varse om att det är svårt att överleva i en allt mer digitaliserad värld om man inte anpassar sig och det på ett effektivt sätt. Är omnikanal framtidens handelsverktyg? 


Peter Alvmo, lösningsexpert för kundhantering och kundupplevelse på SAP Customer Experience, ser dock enorma möjligheter för de företag som är villiga att satsa: Genom Omnikanal. 
– Att adressera rätt kunder på ett personligt sätt och skapa en enhetlig kundupplevelse är i princip avgörande för de flesta företag – personalen går från att bli handläggare till rådgivare. Vi på SAP ser fram emot att få vara med och skapa de rätta digitala förutsättningarna för företagen i hela landet.

Vad är egentligen omnikanal?
– Det finns en rad mer eller mindre lyckade definitioner av Omnikanal, men det handlar om marknadsföring och försäljning i olika kanaler, men där systemen är integrerade för att kundens helhetsupplevelse ska bli så positiv och likartad som möjligt, klargör Peter Alvmo och fortsätter:

– Företagets image och dess produkter visas på samma sätt oberoende av kanal, försäljning, returer och allt annat som är nära förknippat med e-handel och hanteras på ett sömlöst sätt samtidigt som man på bästa sätt försöker ta kundens specifika önskemål och behov till en ny nivå genom att individanpassa hela processen.


I processen ingår då såväl hantering och inkludering av mängder av data, som kunddata, inventariedata i butik och i lager och allt annat som påverkar ett effektiv och kundfokuserat förlopp. En avgörande faktor för att det ska kunna kallas omnikanal är att befintliga data ska kunna utnyttjas i hela systemet oavsett vilken kanal det egentligen härstammar från.
– De flesta är i dag medvetna om att kunderna kanske ser och känner på en produkt i en butik eller varuhus för att sedan köpa den någon annanstans och det är här man med hjälp av omnikanalförsäljning kan utveckla nya koncept där de olika delarna arbetar i symbios med varandra och ger kunderna helt nya och unika upplevelser, tror Peter Alvmo.

När digitaliseringen går på högvarv runt om i det svenska näringslivet är det lätt hänt att företagets egna effektiviseringsmål hamnar i fokus, medan kundupplevelsen kan bli lidande.
– I dag har vi en situation där både traditionella företag digitaliserar samtidigt som rena e-handelsföretag dyker upp i de flesta branscher, vilket förändrar hela marknadsplatsen. Även om digitaliseringen potentiellt kan effektivisera många företag får man inte ignorera det viktigaste för alla företag; själva kunden och helhetsupplevelsen av företaget, förklarar Peter Alvmo och utvecklar sitt resonemang:

– Företagen kan både synas och nå sina kunder via en rad olika kanaler och då gäller det att hålla ihop det hela – något som ibland kan bli övermäktigt utan rätt kunskap och verktyg. Spretar det för mycket blir budskapet otydligt och kunden vänder sig snabbt till någon annan.

LÄS MER: Så lyckades Sportamore mer E-handeln

Kanske är det därför det pratas så mycket om omnikanal i e-handelskretsar. För enligt Peter Alvmo kommer lösningar för omnikanal och marknadsavdelningen att vara det enskilt största investeringsområdet inom kund- och marknadsrelaterad IT de närmaste åren.

SAP har en plattform för just omnikanalförsäljning och det utgör en viktig del av företagets hela affärssystemsutbud och som med andra ord kan bli allt viktigare framöver.

Med hjälp av välutvecklade system kan företagen också skapa helt nya samarbeten eftersom all data hanteras på ett nytt sätt.
– Helhetslösningar som givetvis skapar upplevelse i den tid vi lever i kan utvecklas, där veckans matkasse från ett företag kommer med tillbehör från ett annat och levereras av ett tredje. Och det hela faktureras från ett fjärde företag, förklarar Peter Alvmo.

Med tanke på e-handelns dramatiska tillväxttakt känns det faktiskt riktigt befriande att kundupplevelsen troligen kommer att bli den viktigaste framgångsfaktorn framöver. Det kan ju aldrig vara fel. 

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor