European Media Partner
Pengar nyckeln till lycka KRÖNIKOR

Pengar nyckeln till lycka

Är pengar nyckeln till lycka eller roten till allt ont? Som sparekonom så kretsar mycket av ens vakna tid kring pengar. Jag pratar och skriver hela dagarna om placeringar och investeringar. Ekonomi är ett ämne som aldrig slutar att intressera och skapa debatt. Men om jag skulle sticka ut hakan lite och säga att det finns en koppling mellan pengar och lycka, vad skulle du säga då?

Jag läste en studie från USA som visade på tre saker när det gäller sambandet mellan lycka och pengar. För det första så verkade det inte finns något samband mellan hur mycket pengar man har och lycka. Man kunde inte heller hitta ett samband mellan lycka och hur många ägodelar man har. Men det fanns ett samband mellan lycka och pengar. De som sa att de hade kontroll över sin ekonomi var lyckligare än de som inte hade det, oavsett förmögenhet eller inkomst.

Det här tror jag otroligt mycket på, att ha kontroll över sin ekonomi kanske inte garanterar lycka, men att inte ha det är definitivt ett stort hinder för lycka. Om man tittar på svensk statistik på vad som är de vanligaste orsakerna till gräl mellan par så dyker ekonomi alltid högt upp på listan. Så mitt främsta råd när det gäller din ekonomi är att se till att ha koll på den!

2015 närmar sig sitt slut och det passar väl bra att titta fram emot 2016. Jag tänkte att jag skulle ge tre konkreta råd att tänka på inför nästa år.

Något som är viktigt för att få kontroll på sin ekonomi är att se till att man har en buffert. Är man villaägare är det just nu ett mycket bra tillfälle att bygga upp en buffert i sin ekonomi. Räntan är på rekordlåg nivå och energipriserna likaså, utnyttja det till att bygga upp en buffert och varför inte starta upp ett mer långsiktigt sparande i fonder?

Även om man uppfattar räntefonder som riskfria så innebär inte det att de alltid genererar positiv avkastning. Detta beror på att utvecklingen i dina räntefonder styrs av två faktorer, ränta och kursutveckling. Räntan är väldigt låg nu. När det kommer till kursutvecklingen så har räntefonderna gynnats av att räntan sjunkit och på det viset har priset på obligationerna gått upp.

Men nu när räntan sjunkit så lågt som till negativ ränta får vi nog säga att den här effekten inte är att räkna med längre på obligationspriserna. Den dagen räntan är på väg uppåt så kommer det i stället att bli tufft för räntefonderna att leverera positiv avkastning.

Så därför tycker jag att man ska undvika räntefonder under 2016, framför allt obligationsfonder som är extra känsliga för räntehöjningar.

Tillhör du en av de många svenska som pensionssparar på ett IPS-konto? Den här kontoformen kommer finnas kvar men det kommer vara en riktigt dålig affär att sätta in nya pengar i den. Det avdrag som tidigare fanns har regeringen beslutat att bort helt. Alla nya insättningar på kontot kommer att dubbelbeskattas. Så fortsätt att spara men välj då ett ISK-konto i fortsättningen.

Man behöver inte lägga ner så mycket tid på sin ekonomi för att få kontroll på den. Jag är övertygad om att du kommer tycka att det var värt det och vem vet, kanske blir du lite lyckligare också på köpet.

Pengar nyckeln till lycka

Dela artikeln

Journalist

Joakim Bornold

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor