European Media Partner

Per Morberg vill leva ett lyckligare liv

Per Morberg säger, att ta vara på dagen och leva ett liv där njutandet är fokus, är inte alltid så lätt som det låter. Vi frågar Per Morberg, känd från såväl film som teater, som för att vara en hängiven kock med egna kokböcker och Tv-produktioner, hur han gör för att njuta av livet.

Mina tips för en lycklig tillvaro är att andas och känna efter vad du vill, och GÖR DET.

– Varje dag innebär en prövning för mig. Jag är oerhört tacksam över allt jag har och oerhört besviken över det jag inte har. Jag försöker få allt i rätt perspektiv, som att livet är kort och att jag ska njuta i stället för att sakna, men det är inte alltid så lätt. Framför allt försöker jag att inte vara så sträng mot mig själv, utan värna om den där lilla killen som en gång var livrädd för att bli övergiven.

Bekräftelse är något som alltid varit viktigt för Per, som valt ett liv i rampljuset. På äldre dagar har detta behov dock minskat och erfarenheten genom åren har lärt honom att det är lika viktigt att kunna tacka nej som att tacka ja till erbjudanden eller umgänge. För att kunna njuta av livet är en god ekonomi viktigt. Att ha dragit ihop vartenda öre själv känns både gott och smärtar, menar Per.
– Jag fick börja bokstavligen från noll. Jag har alltid haft en stor tilltro till min förmåga inom de områden där jag agerat. Att inte slösa tid på det som jag inte är lämpad för har varit självklart för mig. Det låter kanske arrogant, men jag menar att vi alla är bra på olika saker. Jag skulle aldrig kunna bli matematiker till exempel.

Roligast i yrkeslivet har de roller där Per fått utmana sig själv och gräva lite i sitt inre varit:
– Det har också varit svårt att leva med dessa karaktärer, speciellt om de varit onda. Jag bär med mig dem dag och natt och har haft svårt att hitta tillbaka till Per.

Yrkesmässigt har Per i dag råd att tacka nej till det han inte vill göra. Betalar TV eller annan uppdragsgivare tillräckligt så gör han det ändå - men det gör de sällan.
– I Sverige blir man kränkt om någon vill ha bra betalt, åtminstone i mediavärlden. Jag skulle vilja göra bra film och kan då jobba i princip gratis. Jag är en ruskigt bra skådespelare som inte använder min begåvning i dag. Det är en dålig prioritering som inte får en att växa. Jag vill göra bra och spännande roller på film, gärna en Hollywoodproduktion med kostym, där jag gör en svensk invandrare i USA eller liknande.

Med mer fritid berättar Per att han gärna reser till Skottland eller något nytt resmål där han kan jaga med lokala jägare. Han tycker också om Paris, New York och London, där han strövar omkring och äter god mat.
– Min fru och jag har haft fina upplevelser i dessa städer, även om hon hellre reser till mindre och mer öde platser.

En dröm som fortfarande väntar på att förverkligas är att resa till Japan, besöka dojos, äta japansk mat och se landet och traditionerna.
– Jag har svart bälte i judo och kom tidigt i kontakt med den japanska kulturen. Mycket av det fängslar mig och jag känner mig hemma där. Äventyr som inte utsätter mig för rädsla är härliga. Jag har blivit mer bekväm med åren och vill inte börja med bergsbestigning längre. Hellre då en stilla båttur på en lyxpråm i Indien. Jag har mycket kvar att se på jorden. Australien och Nya Zeeland lockar.

Förutom långväga resor är drömmen en egen gård att sköta om, för att få utlopp för intresset för jakt, fiske, skogsbruk och odling. Per berättar att skogspromenader gör honom gott och att såhär års ägna sig åt jakt och svampplockning. Att äta hälsosamt, dricka rent vatten och andas frisk luft är viktigt, samtidigt försöker han ta hand om sig själv och vara snällare mot världen.
– Jag svarvar, jagar, stickar och lagar mat. Min fritid flyter ihop med mitt yrkesliv. Min fru och jag talar om våra jobb som en del av vår vardag. Vi skriver, samtalar och planerar bland annat våra kokböcker och produkter och ibland TV. Nu ser vi med spänning på hur vår gröna kokbok tas emot av människor.

Familjen är en viktig byggsten i en lycklig tillvaro. Per ser fram emot att livet går sin gilla gång och att få se sina vuxna barn bilda egna familjer. Att få vara frisk är också oerhört värdefullt. Det kanske viktigaste när man blir äldre är att acceptera att man fysiskt inte är lika stark och rörlig som tidigare. Det är en konstigt, då man inombords känner precis likadant som tidigare, säger Per.

Mat utgör självklart också en viktig komponent i den passionerade kockens liv. Att äta gott och hälsosamt och unna sig mat av god kvalitet, helst näringsrik mat där man drar ned på mängden men ökar näringsinnehållet och gör måltiden till en fest, är ett av Pers livsnjutartricks. Dock är det bra att inte dricka för mycket alkohol. Har man problem så bör man inte dricka alls, annars kan man njuta av ett gott glas, säger han.
– Mina tips för en lycklig tillvaro är att andas och känna efter vad du vill, och GÖR DET! Ofta är det så många måsten i vägen för det vi egentligen vill. Var inte för bekväm! Lite ansträngning ger oftast utdelning. Allt detta får jag säga till mig själv varje dag och det viktigaste är; tänk kärleksfullt!

Per tror att den äldre befolkningen skulle kunna bli lyckligare om de slapp att vara ensamma, fick äta gott och bli ompysslade, fick känna sig betydelsefulla och fick den hjälp de efterfrågade. Vikten av att få använda sin kompetens och att få delta i livet på sina egna villkor kan inte underskattas, menar han:
– Se äldre för vad de är; sakkunniga med erfarenhet och tillfråga dem. De har mer att lära oss än tvärtom. Listan kan bli hur lång som helst. Jag har ibland tänkt att jag skulle vilja ha tillgång till min farmor och farfars erfarenhet och kunskap men de är döda, liksom min far. 

Per Morberg vill leva ett lyckligare liv

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor