European Media Partner

Platsen är en träffpunkt i Hallsberg

Här samlas som vanligt seniorer runt borden för att prata, skratta, dricka kaffe och låta eftermiddagen gå. Men den här dagen är jag här med några IT-Guider. Vi ska se om det finns några seniorer som är intresserade av internet, eller någon som behöver hjälp med ett borttappat lösenord eller något annat. Vi ska också berätta om 1177.se

Det är lite avvaktande stämning i början. Kvinnorna är mest nyfikna, och Shahad visar några sidor som finns på internet. För nöje och nytta. Och plötsligt utbrister en kvinna: “Va, finns det kakor i datorn!”, när ett smörigt kakrecept hittades. 


Männen är lite mer avvaktande. Nej, muttrar de, vi är inte intresserade av sånt där, säger de och återgår till sitt kaffe.


Men man kan ju egentligen inte säga att man inte är intresserad av smartphone, dator eller internet. För där finns ju faktiskt allt man är intresserad av. Här finns de bästa recepten på sju små kakor, här finns fotboll och bandy, här finns konserter med Demis Roussos och Rolling Stone. Ja, glömde jag något i hastigheten?


Efter en stund går Saifullah fram till männens bord med en dator. “Vill ni se fotboll?”, säger han. “VM-finalen Sverige-Brasilien 1958…” och de vill de. Niels Liedholm ger Sverige ledningen redan i femte minuten, sedan gör Vava två mål innan den 18-årige Péle kliver in i matchen, och resten är historia.


Efter en timme kommer en besökare utifrån. Han säger att han är 99 år men ingen tror honom. Så gammal men samtidigt så ung. Han behöver hjälp med att skicka några bilder till sin dotter på Västkusten. Han är inte så bra engelska, säger han. Lärde sig tyska i skolan på den tiden. 


Ja, det här var några år sedan. En hel del har hänt sedan dess. Seniorerna har blivit kunnigare, och mobilt bankID har kommit. På något sätt tycks också de äldre blivit yngre med åldern, hur det nu gått till. En 70-åring idag lyssnar hellre på Rolling Stones än Thore Skogman. Coronapandemin har nu också drivit på e-handeln ytterligare för många, inte minst seniorer. Man beställer varor och får dem hemlevererade till dörren. 


Mina IT-Guider är nya i Sverige. De flesta är från Syrien, Afghanistan, Iran, Irak, Somalia och andra krigshärjade länder. De har gått ett par år i skolan och är duktiga på IT. 


När de är ute och träffar seniorer handlar det mycket om möten mellan kulturer och generationer. IT-guiderna lär seniorerna att komma vidare på internet och med sina smartphones. Seniorerna berättar om Sverige förr och nu, och ungdomarna lyssnar och får tillfälle att träna sig i det nya språket. Världen öppnar sig och nya möten uppstår. Som till exempel den äldre damen i Örebro som pratade om sitt liv och att hon var lite ledsen för att hon aldrig kunnat se eller träffa sitt barnbarn som bodde i Tyskland. ”Ja, men vet du var hon heter?”, undrade Ghafoor. Ja, det visste hon. En liten stund senare har kvinnan Facebook-konto och direktkontakt med sitt barnbarn, och Ghafoor ser hur tårarna sakta rinner nerför den gamla damens ansikte. Så kan internet vara. Nya möten fullt av känslor som vänder livet upp och ner, eller också bara ett smidigt och effektivt sätt att beställa en kasse livsmedel.


Gunilla Lundberg, 

Social entrepreneur, founder, it guide (sweden) 

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor