European Media Partner
Plugga i Sverige eller utomlands? SÄSONGER

Plugga i Sverige eller utomlands?

Många drömmer om att pröva vingarna och plugga utomlands. Vilka är för- och nackdelarna med utlandsstudier och hur ska man förbereda sig?

”Utlands-erfarenhet är ett plus på ditt CV när man sen ska söka jobb.”

Språkkunskaper, kulturell förståelse, att kombinera studier med nöjen och utvecklas på ett personligt plan är några av de extra upplevelser man får om man väljer att studera utomlands. Man går utanför sin trygghetszon och växer som människa. Petra Brohäll, kommunikationschef på Studentum, som också driver sajten Alla Studier, berättar att det även finns andra fördelar med att plugga utomlands: – Utbildningssystemen i andra länder skiljer sig mot den svenska skolan. Lyfter man blicken och tar med utländska lärosäten när man ska söka studieort kommer man att märka att det är enklare att komma in på vissa utbildningar utomlands, till exempel på läkarlinjen i Polen men det varierar såklart från skola till skola. Dessutom är utlandserfarenhet ett plus på ditt CV när man sen ska söka jobb.

Petra menar att det signalerar till arbetsgivare att man är öppen, ambitiös, nyfiken och modig att man gett sig i väg och pluggat utomlands. Många arbetsgivare uppskattar ambitionen, och att man varit ute i världen. På arbetsmarknaden i dag är språkkunskaper väldigt eftertraktade. Vill man plugga utomlands för att lära sig språk kommer perception alltid före produktion, vilket innebär att det är mycket lättare att ta till sig ett språk utomlands, eftersom man ständigt har språket runt sig i vardagen och tvingas prata på ett annat sätt än när man pluggar språk i Sverige. 


Vad rekommenderar Studentum att man ska man tänka på när man söker utbildning utomlands? – Att man reflekterar över vad man vill ha ut av sina utlandsstudier, definiera sina mål och vara noga i sin research. Det handlar ju om en investering i tid och pengar. Kolla upp hur det står till i landet både trygghetsmässigt och ur en ekonomisk aspekt. Oslo är exempelvis dyrare än Prag vad gäller att leva och gå ut och äta, beakta livet runt studierna. Kontakta personer som pluggat på orten tidigare via universiteten. Bra research är A och O. Fundera också på vad du vill ha ut av dina utlandsstudier vid sidan av studierna. Vill man lära sig språk, söka äventyr, lära känna folk, gå på salsakurser, surfa eller åka skidor? Vill man bo i värdfamilj, hyra lägenhet eller dela boende? Leta i så fall personer att dela boende med i god tid. Viktigt att kolla upp är också utbildningens behörighetskrav och hur en examen från utbildningen står sig i Sverige. Dubbelkolla kostnader, avgifter, och ifall det går att söka stipendier. 

Ska man plugga på ett annat språk är förberedelser viktiga för att språket inte ska bli en barriär. Titta på filmer och serier med undertexter, utnyttja populärkultur för att göra språket tillgängligt, och läs böcker eller tidskrifter på andra språk. Dessutom finns det många bra språkappar för snabb inlärning.

Plugga i Sverige eller utomlands?

Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor