European Media Partner

Porto – portvin och kultur

Här, vid floden Duoros utlopp, grundades en hamnstad som under romartiden kallades Portus Cale och som sedermera kom att ge hela Portugal dess namn. Staden passerade sedan genom händerna på Visigoter och Araber innan det slutligen togs över och kristnades i slutet av 1090-talet. I dag är staden med på UNESCO:s världsarvslista, och att strosa genom de smala, uråldriga gränderna ger en känsla av hur livet kunde sett ut här för hundratals år sedan

Det absolut bästa sättet att se staden är till fots. Porto är kontrasternas stad och lika fort som du vandrar genom vindlande, trånga gränder befinner du dig på ett elegant torg, som Plaza de la Libertad, stadens centrala mötesplats. Den breda paradgatan Rua Santa Catarina med sitt utbud av shopping och emblematiska caféer vittnar om stadens välbeställda historia som viktig handelsstad. Ta en kvällspromenad längs med floden i Ribeira och upptäck det portugisiska köket på någon av stadsdelens många restauranger med fantastisk utsikt över Duoro. På andra sidan floden ligger vad som vid första anblicken kan antas vara en del av Porto men som i själva verket är en egen stad: Vila Nova de Gaia. En kort promenad över bron Ponte de Dom Luis I tar dig dit, och det är här samtliga portvinshus ligger. Portvinet är sedan länge stadens stora exportvara och ett besök på något av portvinshusen är ett trevligt måste. En eftermiddagsaktivitet som inte bör missas är att ta spårvagnen längs floden ut mot Atlantkusten till Foz, Portos mest strandnära stadsdel. Ät middag eller lunch på någon trevlig fisk- och skaldjursrestaurang och besök de två gamla forten som i urminnes tider skyddat staden från inkräktare. Foz har ett speciellt ljus som försätter besökaren i en särskild stämning. Här sitter man med fördel vid vattenbrynet och tar en drink medan solen sjunker i havet till tonerna av stämningsfull chill out musik som får semesterstämningen och lugnet att infinna sig på allvar.

Portvinsprovning

Även om Vila Nova de Gaia i själva verket är en annan stad, skiljer endast en kort promenad över bron städerna åt. På strandbanken och några kvarter upp längs sluttningen ligger portvinshusen på rad. För att få kallas portvin måste vinet produceras i Duorodalen, och vinet har i alla tider skeppats längs floden med fartyg som lagt till längs Gaias kajer för att lagras här. Ett besök på portvinshus är något man inte får missa. För ett par euro får man en guidning genom de anrika anläggningarna, med tillhörande berättelser ur portvinets och stadens spännande historia. Turerna avslutas med portvinsprovning i bodegan, varifrån man även kan köpa med sig den ljuva drycken.


Restaurangtips 

Bodega Ramos Pinto

Grundat 1880 av Adriano Ramos Pinto, vars kontor nu omvandlats till museum som ingår i den guidade turen.

Bodega Sandeman

Producerar ett av världens mest kända portviner.

Bodega Ferreira

Unik bodega byggd ovanpå gamla klosterruiner


Sevärdheter

Porto är en fantastisk plats att njuta av mat- och dryckeskultur, historia och arkitektur. Den arabiska traditionen av att pryda byggnader med vackra och färgglada kakelplattor har levt kvar och utvecklats till ett utmärkande arkitektoniskt inslag i den portugisiska byggnadskonsten. I Porto är flera prominenta byggnader kakelprydda och utgör en spännande kontrast till de färgglada kolonialbyggnaderna. Matkulturen i staden bjuder klassiska rätter som tripa (inälvor), bacalhau (torkad, saltad torsk) tillredd på diverse läckra vis, och det klassiska bakverket Pastéis de Belém (vaniljkrämsbakelse med kanel), goda ostar samt färsk fisk och skaldjur.

Bolhao marknad

Börja dagen med ett besök på Bolhao marknad och njut av ostar, bakverk, oliver, frukt och grönsaker.

Kakelspaning

Gå på kakelspaning och hitta det typiska portugisiska kakel, azulejos, i blått och vitt, som pryder tågstationen, kyrkor och bostadshus i Porto.

Kabinbana i Vila Nova de Gaia

Ta kabinbanan upp till klostret på höjden i Vila Nova de Gaia. Spektakulär utsikt över floden och Porto utlovas. Ett annorlunda perspektiv på staden.


Tre restauranger

Wine Quay Bar

Utsökta viner och smårätter på utmärkt läge längs Douro i stadsdelen Ribeira. Utsikten över floden är imponerande. Läget och stämningen i kombination med restaurangens personliga presentation av portugisiskt vin gör besöket minnesvärt.

The Yeatman Hotel

Fantastiskt lyxig restaurang belägen på The Yeatman Hotel i Vila Nova de Gaia. Restaurangen innehar en stjärna i Guide Michelin. Utöver traditionella portugisiska smaker i modern tappning gör såväl interiören som vyn över Duoro starkt intryck.

Pedro Lemos

I stadsdelen Foz ligger en av Portos mest emblematiska restauranger som bjuder en oförglömlig gastronomisk upplevelse till en rimlig peng. Avnjut någon av husets avsmakningsmenyer och kombinera med matchande viner. Boka i god tid.

Porto – portvin och kultur

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar

Om oss

European Media Partner är en ledande content marketing byrå som producerar nischade cross media-kampanjer på fyra olika marknader i Europa. Kampanjerna, producerade under namnet “Analys”, distribueras tillsammans med ledande dagstidningar såväl som på våra kampanjsidor och samarbetspartners olika plattformar.

www.europeanmediapartner.com

European Media Partner

Våra kampanjsidor